Front högtalare
DYNAVOICE Challenger M-65 EX
v.2.0

På denna sida beskriver jag våra erfarenheter och upplevelse av golvhögtalarna 'Dynavoice Challenger M-65 EX'

Högtalarna är inköpta från FYNDA.se som jag gärna öser lovord över! - Dom har ett brett utbud, bra priser och fantastisk service.

2011.09.07 Uppgradering på gång! - Vi provar nu dom nya 'Dynavoice Challenger M-85 EX' högtalarna som lanserades under sommaren (Augusti) - Fick hem dom igår och har provspelat ett par timmar, lägger ut mera info a.s.a.p. -->Här!


Jämför nu 'Dynavoice Challenger M-65 EX' och 'M-85 EX'

Testar just nu nya M85ex och jämför med våra M65ex, låter väldigt lika! - Efter ett par timmars lyssnande och växlande mellan M65/M85ex konstaterar vi att det är en stor skillnad i basen, kan däremot inte avgöra vad som är bättre eller sämre på respektive modell, beror nog mest på tycke/smak. M65 verkar att ha bättre 'Attack' och bättre 'Artikulering' av detaljer, M85 har mera 'Tyngt' och 'Rymd' i basen, men verkar att 'Artikulera' detaljer sämre? - Måste tillägga att vi har lyssnat väldigt mycket och är helnöjda med M65orna, medans M85orna kom hem idag och saknar dom 100tals timmarna av 'inspelning' som M65orna har.'

2011.05.03 Nu har våra M-65'or fått flytta innomhus igen. Vårt 'Retro stero projektet' är nästan slutfört.


NAD2400 / NAD306 / YAMAHA DVD-S1800 / CAMBRIDGE DacMagic / DUAL CS 505-3



Ibland får 'Dynavoice Challenger M-65 EX' även komma in i 'finrummet' på riktigt - Tidningen 'HiFi & Musik' omnämner 'Dynavoice Challenger M-65 EX' i nummer 5 2011 på sid. 21.

Bl.a. så skriver dom, citat: 'Golvdrag för kaffepengar', 'Riktigt rappa anslag' och 'Diskanten är snäll mot örat även vid högre volymer, och det lockar dynavoice till med sin höga känslighet och mjuka spelsätt'

...och det är bara att hålla med, eller som någon annan recensent skrev, citat: ' Ännu inte övertygad? Det är lätt att sammanfatta Challenger M-65 EX från Dynavoice: Ingen annan högtalare för 2500 kr kan leverera så mycket välljud som M-65. Jag anstränger mig verkligen för att hitta något att klaga över, men det är svårt - därför kan jag inte ge högtalarna något annat betyg än full pott. Givet Köp!' (Digital Life - 2009)

2010.03.15 Använder just nu Dynavoice högtalarna för att testa våran 'Nya' stereo förstärkare, en 12år gammal NAD 306 nere i maskinhallen...

2010.03.10 Här kommer en lite reflektion om det här med att 'spela in' högtalare. När vi packade upp M65orna och kopplade in dom första gången så tyckte vi omedelbart om det vi hörde, FANTASTISK! (Första reaktionen) - Nu ca: tre månader senare tycker vi att dom låter ÄNNU MERA FANTASTSKT!!!. Vi tycker oss även märka att högtalarna låter bättre om man börjar med att spela lite hårdare, innan man går över till mjukare musik. (Värmer upp dom liksom?)

Fundering: Beror detta helt enkelt på dåligt material i högtalar elementens upphängningar? (Gummikanter) - Det är helt enkelt FÖR hårt (Plastigt) material. Innebär detta även att vi kan förvänta oss att högtalarna kommer att låta sämre allt eftersom materialet åldras och hårdnar (Mjukgörare i plast material avdunsar normalt med tiden)

2010.02.01 Sammanfattning
Nu har vi provat, lyssnat, vänt och vridit på högtalarna, och vad har vi då kommit fram till kan man undra?

Utförande: Bra bygge, kanske lite klena i stommen men med den interna stagningen är lådan ändå tillräckligt stabil för att hålla emot dom värsta resonanserna. Design mässigt är lådan helt OK!, 'lagom' snygga vilket gör att dom antagligen passar in hos dom flesta. Bygg kvaliten är mycket bra. EX modellen som vi har,- ger lite 'extra' rent utseende mässigt.

Ljudet: Kontrollerad & Precis bas. Klar och balanserad över hela mellan registret. Tydlig och klar diskant, hänger med även när det spelas väääldigt högt. (Läs mera nedan)

Ljudet: Tillägg 2011.05.03 - Nu har vi spelat i över ett år med M-65'orna och vi är fortfarande MYCKET nöjda. Har även passat på att lyssna på några andra högtalare av 'bättre' märke. Vist finns det högtalare som låter både bra och annorlunda, men eftersom vi nu har lyssnat in oss på M-65'orna så blir jämförelserna helt orättvisa till M-65'ornas fördel eftersom våra öron nu också är 'Inspelade' med dom.

Helhet: Med ett pris på 2695kr paret inkl. frakt så hamnar dom helt klart på 'PRISVÄRT' sidan. Då vi inte är några fullfjättrade audio-filer så kan vi leva med dom små brister som vi stött på.

Helhet: Tillägg 2011.05.03 - M-65'orna är helt klart något att hänga på högtalarkablarna! - Dom är 'helgjutna' musik förmedlare rakt igenom! - Tidigare hadde jag en fundering om materialet i bashögtalarnas kanter, vi har efter ett drygt år's flitigt spelande inte märkt några problem med dessa, oron kvarstår dock...


DYNAVOICE Challenger M-65 EX

Slutsats
Bra högtalare för lite pengar. Naturligtvis gäller 'naturlagarna' även för högtalare, lägger man ut mera pengar så får man mera, är man rädd om pengarna så får man nöja sig med mindre...

Därmed inte sagt att man alltid blir 'lurad' om man som oss inte vill slänga ut hur mycket pengar som helst, tvärt om! Man kan hitta 'russinen' i kakan och dessa högtalare är helt klart ett 'fynd' i sin prisklass. Vi är helt nöjda.

En 'normal' användare hade kanske bara lyft in högtalarna och varit nöjd med detta. Nu kanske vi inte är helt 'normala' och har därför även försökt att stöka runt med både möbler och placeringen av högtalarna, plus att vi har 'modifierat' lite både inuti och utanpå för att 'förbättra' helhets intrycket både estetiskt och ljudmässigt.

Dynavioce M-65 Ex var för oss ett MYCKET bra val, både för musik lyssning och hemmabio. Med lite mixtrande och trixande så har resultatet blivit lång ÖVER våra förväntningar.

Notera att det är helt personliga reflektioner och upplevelser vi skriver om på den här sidan, dessa är inte några 'Expert' kommentarer / utlåtanden. Vi rekommenderar INTE att någon ska göra dom ändringar / Modifieringar som vi gjort och som beskrivs på denna sida, då dessa HELT SÄKERT gör att alla garantier som leverantören utställt OMEDELBART upphör.

Våra tester och slutsatser kan INTE, och ska INTE tas för intäkt att samma eller motsvarande resultat eller upplevelse kan erhållas eller efterliknas någon annanstans eller av någon annan.

Det fins 'spalt kilometrar' med inlägg och kommentarer om just denna högtalare. Läs även dessa trådar på olika forum, enklast är att göra en sökning på 'Dynavoice M-65' på t.ex. Google.com - drygt 11400 träffar just nu (2010.02.01)

En av dom bättre diskussionerna hittar du på www.minhembio.com

Testar 'Bi-Wire' koppling
2010.02.05 Testar att 'Bi-Wire' koppla högtalarna. Först kopplade jag bara in den ena (Högra) högtalaren med en extra kabel (tot 2st 2x 2mm²) och provspelade, ingen hörbar skillnad vid denna första provspelning.

Har nu även kopplat 'Bi-Wire' matning till den andra högtalaren. Efter att ha kopplat ur den ena kabeln på båda högtalarna (Noga med att inte kortssluta den urkopplade kabeln) och monterat tillbaka byglarna,- provspelat och därefter åter avlägsnat byglarna och kopplat in den andra kabeln, samt upprepat detta ett antal gånger för att jämföra ljudet, kan jag fortfarande inte påstå att jag märker någon större skillnad. Ev. kan mellanregistret framträda lite tydligare, detta kan även vara ett 'hjärn-spöke' (Ren inbillning) då jag redan innan läst mig till att effekten skulle uppträda i just mellanregistret.

Största behållningen med Bi-Wire kopplingen så långt jag kan förstå borde vara att den totala kabel arean nu har fördubblats. Då vi använder ganska korta kablar så var i.o.f. 2,5mm² area fullt tillräcklig redan innan.

Kablar inom Audio området är ett 'Hett' ämne på många hifi/audio forum. På denna
-->Sida beskriver jag våra erfarenheter inom området.


'Bi-Wire' koppling

Om 'Bi-Wire' koppling
Idén med 'Bi-Wire' är att dela upp högtalar strömmarna på två ledningar så att dom kraftiga strömmarna som ska gå till bas-elementen inte ska orsaka spänningsfall som i sin tur kan påverka mellan och diskant registret. Uppdelningen av bas respektive mellanregister och diskant sker i delningsfiltret.

Dynavoice M-65 EX Högtalarna är förberedda för Bi-Wire eller Bi-Amp koppling. Anslutningsterminalen på baksidan har två par polskruvar med kopplingsbleck mellan. Genom att ta bort kopplingsblecken delar man upp högtalarens Delningsfilter i två delar. (Läs mera om delningsfiltret längre ner på denna sida)

Det nedre polskruv paret går nu endast till den del av delningsfiltret som släpper igenom dom lägsta frekvenserna och blockerar högre frekvenser för Bas-elementen. I bas-filtret hindras högre frekvenser att passera av en drossel, samma drossel gör att strömmen i bas-registret kan passera genom bas-elementet och den kabel som anslutits till bas delen av filtret.

Det övre polskruv paret går till den andra delen av filtret som skiljer ut mellanregister / diskant genom att blockera låga frekvenser och släppa igenom mellanregister frekvenser till mellanregister elementeten och diskant frekvenser till diskant elementet.

2010.02.01 Skruvade ur ALLA element för att löda om element anslutningarna och leta missljudet, passade även på att kolla på delningsfiltret, det enda jag sett som kan vara upphov till missljud är dom 'dekor-ringar' som monterats runt mellan-register högtalarna. Jag kommer att limma fast dessa med silikon när elementen skruvas tillbaka. Tog några bilder från kvällens insats.


Nu har nog garantin upphört att gälla...



Bas / Mellanregister elementen med lödda anslutningar / Anslutningsterminal med det två-delad filter


Filtret / Närbild

Delningsfiltret
Delningsfiltret sitter limmat i 'skenor' på baksidan av 'Bi-Wire' terminalen. På denna modell är filtret delat på två kort för att möjliggöra 'Bi-Wire' koppling mellan förstärkare och högtalare. Det undre kortet är för bas elementen och det övre kortet för mellanregister och diskant.

Alla komponenter är ordentligt fast limmade på korten + att dom större drosslarna även har satts fast med buntband, lindningarna på alla drosslar har limmats ihop med några extra limsträngar. Verkar att vara välbyggt med minimal risk för missljud från delningsfiltret. Noterade även att varje bas-element kopplats med 'egen' 2x1,5mm² kabel direkt till delningsfiltrer. (Högerklicka och välj 'Visa bild' för att titta närmare...)

Mera om bl.a. delningsfilter -->Här! 'Rent ljud eller rena oljudet?'
'Ett specialarbete om högtalare i teori och praktik' - ©1995/96 Fredrik Nilsson


2010.02.01 När jag gjorde spektrum mätningar med 'XTZ-Room Analyzer' noterade jag 'missljud' invändigt från den ena högtalaren, upplever att det inte är elementen som ger upphov till ljudet. Har lagt på ren sinusvåg och upprepat fenomenet, vid frekvenser mellan 121-125Hz är det något i högtalaren som själv-svänger och skapar övertoner. Ska kolla mekaniska aspekter inuti lådorna som kablar, delningsfilter, element infästning o.s.v. To-Do lista i övrigt. Löda fast alla kablar invändigt. Testa Bi-Wire?

2010.01.31 Provade att köra 'XTZ Room Analyzer' - Här är en full spectrumanalys, micken är placerad 1 meter mitt framför den ena högtalaren.



Körde även en rums analys - När man kör rums-analysen följer man en 'Wizard' och mikrofonen flyttas runt på flera ställen i rummet. När detta är gjort körs en beräkning som ger resultat enl. bilderna nedan,- här kan man enkelt se att rummet färgar ljudet (Basen) rejält vid 35, 83 och 169Hz - Jag återkommer med ytterligare resultat och slutsatser vi drar... (Måste lära oss att tolka resultaten först)





2010.01.20 Kunde inte låta bli att kolla lite inuti lådorna åxå. Skruvade ur det övre baselementet och kikade in. Det är antagligen inte så klokt, med lite 'otur' så har garanti antagligen gått ut nu - det första jag noterade var kabelskorna som sitter på själva elementen, den ena satt lite 'halv' löst. Med tiden kan det nog bli lite glappt här, kommer att ta bort alla kabelskor och löda fast alla element anslutningar a.s.a.p. Kommer även att kolla ev. kall-lödningar på delningsfiltret, har lite tråkiga erfarenheter från ett par 'PROSON Conquest Sat 6010 MK2' som hadde lite glapp kontakt. (Samma tillverkare kanske??)

Då jag är gammal möbelsnickare och byggt ett 'antal' högtalare själv genom åren så kan jag naturligtvis inte utelämna själva 'bygget' - Lådorna är tillverkade i 18mm MDF-Board som folierats med strukturerad vinylplast (PVC). Fogning av sidor / topp / botten kan jag inte uttala mig om, baffel och bakstycke verkar att ha falsats in. Alla delar verkar att vara limmade längs hela fogningen.

Då lådorna är väldigt höga och djupa så blir det stora ytor på sidorna, med 'bara' 18mm tjock MDF board så kan man misstänka att sidorna kan börja svikta vid så höga ljud/luft tryck som det helt klart blir när man spelar på 'ordentligt'. För att motverka detta har man limmats in stag-plattor på tre ställen innuti lådan, dessa stagar upp sidor / front / backstycke i horisontalplanet och från sida till sida tvärs över högtalar lådan.

På den först bilden ser man den andra 'stag-plattan' som sitter i höjd mellan 3/4 basporten, den första (räknat nerifrån) sitter mellan 1/2 porten och den tredje sitter under den nedre mellanregister högtalaren. - Mellanregister och diskant elementen sitter i en 'egen' låda innuti den stora lådan, denna syns på bild 2.


En 'Stag-platta' - mellan/diskant lådan

Dämpmaterialet är ca: 40mm tjockt och limmat mot högtalarsidorna. Själva elementen är det kanske inte så mycket att säga om, inget magnesium chassi här inte!. Nä,- det är äkta helplast som gäller här, helt ärligt så måste man ju inse att man för 2495kr paret inkl. frakt måste ge efter på något, man blir inte rik på att bedriva välgörenhet! - Delningsfiltret är monterat bak på bi-wire terminalen. Basreflex portarna är gjorda av papprör och är INTE koniska eller rundade i den inre änden, trots detta har vi inte märkt av några blåsljud när vi provspelat.


Delningsfiltret sitter bak på Bi-Wire terminalen - Baselement

2010.01.19 Här kommer lite mera intryck efter att vi provspelat ännu mera, denna gång med en KLASS A förstärkare. Ägaren av förstärkaren en 'XTZ KLASS A100 DII' - är på jakt efter nya högtalare och efter att ha hört om våra första försök så ville han också prova sin förstärkare med M-65orna. Vi kopplade upp grejerna och provspelade allt från Nyckelharpa till 'Infected muchroom' - Tror att det lutar mot ytterligare ett M-65 köp här uppe i norr. Dom låter helt enkelt väääldigt bra.

Om ljudet / XTZ KLASS A100 + M-65ex
Med 'XTZ KLASS A100' upplevde vi ljudet som ännu mera precist och 'snärtigare' i basregistret, men samtidigt som 'kallare' och lite 'platt' - Denna förstärkare kan antagligen skicka på mera ström i bas registret vilket kanske påverkar (Mattar av) mellanregistret / diskanten något - En slutsats är bl.a. att val av förstärkare helt klart påverkar ljudet. (Ljudet upplevdes som 'varmar' med Yamaha förstärkaren)

'Setup' 2010.01.19 vid provlyssning (Beskrivning av lyssningsrummet, se nedan)
  - Förstärkare XTZ KLASS A100 DII
  - DVD/CD Spelare Centrum DVPHD-200

Ljudet kopplat mellan förstärkare och spelare via coaxial / digital ingång



Riggat för provspelning (Subbasen är inte inkopplad)


XTZ Class A100 DII

2010.01.12 Har äntligen provspelat lite, högtalarna hänger med hela vägen från rellativt låg ljud volym till fullt ös. Lyckades även att spela så att skydds kretsarna i förstärkaren stängde av. Denna gång är vi två personer som lyssnar...

'Setup' 2010.01.12 vid provlyssning (Beskrivning av lyssningsrummet, se nedan)
  - Förstärkare YAMAHA RXV-463SW
  - DVD/CD Spelare Centrum DVPHD-200

Ljudet kopplat mellan förstärkare och spelare via HDMI ingång


Vi började men lite trance - 'Infected Mushrooms' som lirar väldigt med basarna, och samtidigt mottionerar hela registret, min kompis (Hasse) som lyssnat in sig rätt hårt på denna 'genre' ser lite bekymrad ut och lägger huvudet på sned, kanske vi ska minska på basen lite, sagt och gjort, vi kör 'Flat' (+/-0 på både bas och diskant)

Om ljudet / YAMAHA RXV-463SW + M-65ex
Bas: Kontrollerad & Precis bas, inte överdrivet, inte bullrigt. kanske något instängt i övre registret, mycket bra i lägsta delen vilket förvånar med tanke på element storleken. Försvinner inte men blir lite 'frånvarande' vid lägre ljudvolym med Bas +/-0 från förstärkaren.
Mellanregister: Klar och balancerad över hela registret. Röster hanteras väldigt naturligt.
Diskant: Tydlig och klar, Inte 'rasslig' eller 'väsig' hänger med även när det spelas väääldigt högt.


Baksida med terminaler och basreflex portar

En kul och lite praktisk funktion är att man med skumgummi propparna i basreflexportarna och byglarna på 'Bi-Wire' terminalen kan ändra lite på högtalarnas egenskaper.


Skumgummi propp / 'Bi-Wire' terminal

Provade att ändra både byglarna och skumgummi propparna. Vet inte riktigt vad propparna gör för skillnad mer än att ändra motståndet för luftflödet i basportarna, om man tar bort proppar så ökar möjligheten för luftflödet i portarna och bas elementens membran rörelse dämpas mindre. Jag upplevde att bas ljudet 'ökade' i styrka, men minskade i 'klarhet' - Basen blev mindre precis om man tog ur en alt. båda propparna. Med byglarna kan man ändra Mellanregister / diskant -2dB, 0dB, +2dB, +4dB i förhållande med baselementen (0dB = rak kurva)

Efter lite provspelning så konstaterade vi att det inte är en tillfällighet att propparna sitter i dom två övre basreflex portarna, byglarna är placerade i '0 dB' läget från fabrik, efter flera provspelningar så var byglarna tillbaka på just '0 dB'.

Ett intryck som jag får är att M-65orna 'riktar' alt. konsentrerar ljudet mera är jag upplevt med mina tidigare högtalarförsök. Det är både bra och mindre bra, i en 'teoretiskt**' perfekt lyssningsposition så skulle man då kunna uppnå högre ljudtryck. Det som är mindre bra skulle i.s.f. vara att den 'teoretiskt**' perfekta lyssningspositionen är svårare att uppnå.

**Notering - Om lyssningsrummet (Förutsättningar)
Högtalare och allt annat tekniskt och elektroniskt som är inblandat påverkar hur ljudet presenteras. Dessutom har lyssnings rummet STOR påverkan på hur man upplever ljud. Förrutom RUMMET i sig själv, så påverkar också ljudet av ALLT som fins i rummet, Väggar, Golv, Tak, Gardiner, Möbler, Lampor, Hyllor och inte minst människor och deras placering i rummet o.s.v.

I Dynavoice manualen står det att högtalarnas avstånd till väggen bakom ska vara minst 50cm, nu är det ett väldigt opraktiskt avstånd;-) - Men faktum kvarstår, Avståndet till väggen bakom högtalarna är väldigt viktigt.

Hemma i vårat vardagsrum märker man skillnaden redan vid ca: 15-20cm avstånd från vägg. (Rellativt mjuka väggar) Detta avstånd är mera praktiskt genomförbart med tanke på att M-65orna är närmare 40cm djupa i sig själv.

När man försöker att skapa sig en uppfattning om ljud så är även det 'material' som används vid 'lyssnings' tillfället naturligtvis viktigt. Om man använder mp3 ljud så måste man vara medveten om hur dessa har skapats (Kvalite) - Det är bättre att använda sig av 'känt' referens material som t.ex. testskivor eller audio-cd i original.

Bra att lägga på minnet är att Audio-CD standarden är satt till 44,1 kHz / 16 bitar. Om man använder annat digitalt material (mp3) så bör dessa inte vara allt för långt från CD-Audio kvalite, man bör även försäkra sig om att frekvensgången är normaliserad (Rak) - Läs mera om Digitalt ljud -->Här! Ref. 'Introduktion till digitalt ljud' - Sven-Magnus Wirbladh

2010.01.10 Tillverkade 'Outriggers' till dom nya fronthögtalarna. Dom är ganska höga och smala och blev betydligt stadigare. En bonus är att man nu även kommer under med dammsugaren och twinner munstycket. Kostnad för 4st hemgjorda 'OutRiggers' ca: 80kr inkl. färg. Tidsåtgång för tillverkning ca: 2timmar. Verktyg: Hand-smärgel (Liten Rondell) + kapskiva + slipskiva - Bandslipmaskin - Pelarborrmaskin - Gängtapp + Svängjärn.





Den vänstra bilden visar det material jag använt, till höger är första 'försöket' i borstad metall. Fastnade för 'Pianoblank' svart färg istället, den matchar högtalarna bättre.


Här ser man sammansättningen av 'Golskruvarna' - Brickan är svetsad med MIG på insex-skruvens huvud. Svetsade så lite som möjligt för att inte skada galvaniseringen.

Material
  - 4st Plattjärn 30x5x260
  - 8st Kupolmutter M8 (Biltema 87-0132)
  - 8st Insexskruv M8 x 50 (Biltema 87-0184 eller JULA)
  - 8st Brickor 25 x 8 x 1 (Biltema 19-570)
  - 8st Självhäftande möbeltassar diam. 25mm (Biltema 86-319)

2009.12.28 Åter efter julfirandet. Har semester så jag passade på att provspela lite, det går att spela väldigt högt med domhär!! - Drog in nya vita 'diskreta' 4mm² kablar och tog några bilder, satte även upp den nya centerhögtalaren Dynavoice magic C4ex

2009.12.06 Kopplade in dom nya front högtalarna idag. (Fick hem dom i förra veckan) Återkommer med mera info / bilder när jag hunnit testa lite mera...

Högtalaren ersätter mina tidigare fronthögtalare YAMAHA NS-45

+ PLUS
  • Lättdrivna (Rellativt bra verkningsgrad)
  • Låter mycket naturligt / bra!
  • Snyggt utförande / finish

    - MINUS
  • Lite svårplacerade p.g.a. höjden / djupet
  • Klumpiga / Tunga
  • Lite problem med kvalite (Tjocklek på material / Kablar invändigt?)

    DYNAVOICE M-65 EX
    
      Typ ............... Golvhögtalate / Basreflex
                          4 x basreflex bakåt, som kan 'pluggas' efter behov
      Bestyckning ....... 1" Superaudio-diskant med Neodynium-magneten     D025-18
                          2 x 5,25" mellanregister (2x 4ohm i serie) AAC-25 135W01
                          2 x 6,5" basar (2x 8ohm parallelt)         AAC-25 166W01
      Känslighet ........ 93 db (1W/1M)
      Effekt ............ 250 W
      Impedans .......... 4-8 ohm
      Frekvens respons .. 25 - 32 000 Hz (- 3 dB)
      Storlek ........... 1100(H) x 198(B) x 395(D) mm
      Vikt .............. 27 kg/st
      Övrigt ............ Guldplätterad Bi-wiring terminal
    

  • DYNAVOICE Challenger M-65 EX Användarmanual (125Kb .pdf fil)


    INDEX - Surround system
    Beskrivning av hela anläggningen
    DYNAVOICE Challenger M-65 EX
    Dynavoice Magic C-4ex
    Dynavoice Challenger S-5 EX
    Dynavoice Magic S-4 EX
    PROSON Stratego Sub 10+
    PROSON Reality Sat 31 SA
    YAMAHA RXV-463SW
    SAMSUNG BD-P1600
    Om att koppla Högtalarkablar och Signalkablar

    Go Back!


    ©2010 SM2YER Goran