'Retro HiFi-Stereo'
Dynavoice Challenger M-85 EX
Trevägs högtalare
v.3.0

INDEX
  • Inledning
  • senast uppdaterat
  • Kontrollerad inspelning
  • Första intrycket
  • Beskrivning
  • Bygget
  • Leverantörer / Referenser
  • 'Disclaimer'

    Notera!
    Det är helt personliga reflektioner och upplevelser vi skriver om på den här sidan, dessa är inte några 'Expert' kommentarer / utlåtanden. Vi rekommenderar INTE att någon ska göra dom ändringar / Modifieringar som vi gjort och som beskrivs på denna sida, då dessa HELT SÄKERT gör att alla garantier som leverantören utställt OMEDELBART upphör.
  • Inledning
    På denna sida beskriver jag våra erfarenheter och upplevelse av golvhögtalarna 'Dynavoice Challenger M-85 EX'


    Dynavoice Challenger M-85 EX

    Har fastnat riktigt rejält i 'LågprisTräsket' - Denna gång blev det ett par 'Dynavoice Challenger M-85 EX' - Högtalarna är inköpta från FYNDA.se[L1] som jag gärna öser lovord över! - Dom har ett brett utbud, bra priser och fantastisk service.

    Att saker är dyra betyder inte automatiskt att dom är bra, det är inte helt ovanligt att man ibland får betalar dyrt för något annat än vad man tror...

    Har tidigare lyssnat väldigt mycket på den mindre
    'Dynavoice Challenger M-65 EX'

    Jag ser Dynavoice mera som ett VÄLDIGT 'prisvärt' högtalar märke. Med tanke på resultatet så är deras högtalare väldigt 'påkostade' enl. vad jag kan förstå. Konstruktören har lagt ner MYCKET stor möda och omsorg i sina konstruktioner, valet av material och komponenter kan inte ha varit HELT okomplicerat.

    Att slutresultatet levererar SÅ bra med ett nästan skrattretande pris BORDE få en del andra tillverkare att tänka till, i alla fall lite...

    Jag hade ett par äldre Canton 409 före M65orna, Canton högtalarna kostade 3ggr vad jag gav för Dynavoice högtalarna och lät inte bättre för det. Dom var dessutom inte hälften så snygga!

    Senast uppdaterat
    2012.01.06 Klart är att 'inspelning' eller 'forcerad användning' som det egentligen är frågan om förändrar elementets egenskaper. Det är främst den viskoelastiska egenskaperna i högtalar membranens upphängning som påverkas genom fysisk mekanisk rörelse (Sträckning / Töjning).

    I praktiken är det frågan om vanlig hederligt 'in-nötning' - Det är främst materialets täthet (Viskositet) som påverkas av sträckning / töjning, det resulterar i att dom elastiska egenskaperna också påverkas, materialet blir mera 'elastiskt' kan m.a.o. sträckas mera men nu med mindre kraft, resultatet blir att högtalar membranet kan röra sig mera / snabbare med mindre energi förlust.

    Har redan tidigare reflekterat om det här med att 'spela in' högtalare. När vi packade upp våra förra högtalare (M65ex) och kopplade in dom första gången så tyckte vi omedelbart om det vi hörde, FANTASTISK! (Första reaktionen) - Nu ca: tre månader senare tycker vi att dom låter ÄNNU MERA FANTASTSKT!!!. Vi tycker oss även märka att högtalarna låter bättre om man börjar med att spela lite hårdare, innan man går över till mjukare musik. (Värmer upp dom liksom?)

    Fundering: Beror detta helt enkelt på dåligt material i högtalar elementens upphängningar? (Gummikanter) - Det är helt enkelt FÖR hårt (Plastigt) material. Innebär detta även att vi kan förvänta oss att högtalarna kommer att låta sämre allt eftersom materialet åldras och hårdnar (Mjukgörare i plast material avdunsar normalt med tiden)

    2012.01.06 Har nu upptäckt att jag har ett missljud i en av bas elementen i den ena högtalaren. Hittade tidigare en liten MDF-Board 'pinne' på låd-botten i den ena högtalaren, hittade även ett metall klammer på magneten på ett annat element (Se bilder längre ner på sidan) - Har naturligtvis tagit ut pinne/klammer, kontrollerade nu extra noga så att inget ligger löst inne i lådorna.

    Lokaliserade missljudet till ett av bas elementen, körde elementet löst (På lägre volym) felet är i själva elementet. Har haft ur elementet men kan inte se att det är skadat rent fysiskt, det låter heller inte som om talspolen går mot någon kant?

    Det låter som om det 'knäpper' i något veck i spider'n? Kan vara lim rester på baksidan eller att det har limmats fast lite snett så att den 'spänner' sig skevt?

    Har undersökt elementet, tror inte att det är fel i talspole/pole (Som kanske är mera normalt)
    - Felet verkar inte att vara frekvens beroende (Resonans)
    - Felet hörs inte vid lägsta ljud volym (Konrörelse under 1-2mm)
    - Felet 'byter' inte högtalare när jag skiftar kabel/kanal på förstärkaren (NAD 2400)

    Växlat om med ett element från den andra 'hela' högtalaren, och då är 'klicket' borta...

    Tror att felet är i 'Spider' ringen som verkar att sitta en aning 'vridet' i ytterkant, antagligen har det uppstått vid monteringen, vid konrörelse över 2-3mm verkar det som om ett av vecken i spider tyget gör något konstigt? (Skulle vara kul att se med en höghastighets kamera eller ett stroboskop...)

    Har nu hittat / åtgärdat 'klick' ljudet i bas elementet, det var en liten klick lim som hamnat på fel ställe (Se bild) - Hittade även en liten pappersbit 6x15mm 'halvt' limmad på baksidan av konen (Se bild) tog även bort den.


    Lite svart lim mellan infästning av ledare och spider / pappersbit 6x15mm på baksidan av högtalat kon

    Passade samtidigt på att löda alla element anslutningar. Nu låter det FÖRTRÄFFLIGT!!

    Kontrollerad inspelning
    2012.01.04 Fick ett tips om 'kontrollerad' inspelning (konditionering) av högtalare. Metoden går ut på att motkoppla lådorna (Fasvända den ena) och sedan ställa upp dom front mot front. (Se bilder)


    Högtalarna front mot front / Inbäddade med ett täcke

    Sedan är det bara att lägga på en signal. Det går bra att bara spela musik, tänk då på att skillnaden i stereo kanalerna gör att det 'låter' mycket mera, ett sätt att undgå detta är att köra 'mono' inspelningar eller att trycka in 'mono' knappen på förstärkaren om det fins en sådan.

    Metoden ger en 'nästan' ljudlös 'motkoppling' som gör att man kan spela in sina högtalare utan att orsaka allt för mycket olägenhet för sig själv och sina närstående. (+Grannarna!!)

    Då vi endast vill konditionera bas elementen så kör vi bara signal under 100Hz, vi har även kopplat ur byglarna i delningsfiltret så att endast bas elementen är inkopplade. Om du ska 'konditionera' hela registret från bas till diskant kan du välja att köra musik eller rent (Skärt) brus.


    'NCH Tone generator' - 20,5Hz sinusvåg


    'NCH Tone generator' - Tonsvep 70-10Hz 3sekunder i loop

    Vi använder programvaran 'NCH Tone generator' i en dator och kör ut ren sinusvåg via en extern DAC (CAMBRIDGE DAC Magic) till stereon. Kör växelvis konstant sinusvåg på 20,5Hz och 70-10Hz linjärt ton svep som loopar runt kontinuerligt varje sekund.

    Steg för steg...

    1. Ställ högtalarna front mot front
    2. Fasvänd den ena högtalaren
    3. Avlägsna ev. proppar i basportarna
    4. Lägg på signal, musik, brus, sinusvåg alt. tonsvep
    5. Täck över 'intallationen' för att minska ev. störningar
    6. Kör växelvis sinusvåg och tonsvep i ändlös loop totalt i ca: 24timmar

    Notera!
    Vi kör in ca 10% av max tillåten effekt, det är ca. 8-12W (Uppmätt mellan 5,5-7,5 Vrms) - Med denna effekt får vi max konrörelse ca. +/- 3-4mm på baselementen.

    NOTERA! Högtalar elementen får ABSOLUT inte överstyras så att dom slår i botten!!

    Håll koll på slutstegets temperatur, överdriv INTE!! - Om det börjar att bli för varmt (Litet slutsteg),- avbryt någon timme och låt steget svalna. Det är den totala inspelnings tiden som ger resultat, man behöver INTE köra alla 24 timmarna på en gång...

    2011.12.18 Avståndet till väggen bakom högtalaren verkar att ha betydligt större betydelse med M85'orna - När anståndet ökas till strax över 40cm 'lossnar' basen plötsligt! Med M65'orna var det inte lika 'känsligt', vi körde med kortare avstånd utan att vi noterade detta fenomen.

    2011.11.02 06:05 Lyssnar på lite 'infected mushroom' - Klart bättre 'Snärt' i basen, lägsta basen låter mera kontrollerad men har tappat lite i nivå. Övre delen av basregistret har däremot kanske tappat för mycket?, låter lite 'frånvarande' - Det kanske blev för mycket dämpning? - Första tanken var att placera lagom 'luftig' dämpning precis bakom bas elementen utan att dämpa lådan något mera, ska göra ett försök med det. Kommer även att göra ett försök med original dämpning + komplettera med lite hårdare dämpning endast i botten.

    2011.11.01 Tog ur det nedre bas elementet, det första jag ser är ett klammer som 'lämnats kvar' på högtalar magneten, konstaterar att interna kablar inte är lödda vid högtalar anslutningarna (Åtgärdar detta a.s.a.p.)


    Ett klammer? / Ingen lödning här inte?

    Högtalardämpningen sitter endast på sidorna i höjd med baselementen, ingen dämpning ovanför eller nedanför. (Det kan vara orsaken till att jag tycker att basen är 'brumlig' och okontrollerad)


    Botten (Neråt) / Topp (Uppåt)

    Kompletterar dämpningen i botten med lite 'IKEA MysaGräs' dämpning, skruvade sedan ur det nedre bas elementet i den andra högtalaren, hittade en liten 'MDF-Pinne' som limmats lite slarvigt, den låg löst längst ner på botten, tog naturligtvis ur den innan jag satte i lite 'MysaGräs' i den andra högtalaren åxå. Slutligen skruvade jag tillbaka elementet.


    Lite komplettering med 'MysaGräs' / Liten lös 'MDF-Pinne'?

    Provspelade lite, men kan inte uttala mig om resultatet, avbröt för lite natt-sömn. Återkommer a.s.a.p.

    2011.10.25 Nya 'fot-plattor' v.2.0 till våra 'Dynavoice Challenger M-85 EX' högtalare. Tillverkade ett annat par plattor för några dagar sedan, men efter lite tester och olika synpunkter så har vi nu 'uppgraderat' dom lite. Plattorna är nu lite bredare och lite kortare, sidornas kurvning har anpassats bättre till högtalarnas bredd



    .
    Fot-Platta v.2.0

    2011.10.15 Tillverkade en lite annorlunda 'Tripod-platta' i stället för s.k. 'outriggers' till våra M-85 högtalare. Förutom att 'Tripod-plattorna' är snygga och underlätta städning så är tanken att dom även ska öka kopplingen till golvet och samtidigt minska ev. resonanser mellan högtalare/golv.

    Tanken med att använda 'TRIPOD' placering av fötterna är följande:
  • Golvets ojämnheter fördelas per automatik, vilket förenklar injustering.
  • Jämnare fördelad tyngd minskar resonanser mellan högtalare/golv.
  • Högre tryck per fot (Koppling) ger homogenare koppling mellan högtalare/golv.

    'TRIPOD' placeringen gör det även möjligt att ställa in fötterna så att man 'lutar' högtalaren bakåt (Från lyssnaren) det kan i vissa fall förbättra lyssnings upplevelsen. Man höjer enkelt ljud centrum och i vissa fall förbättras även högtalarens faslinjäritet. (Se skiss nedan)

    Första intrycket
    2011.10.25 M-85 EXorna tar sig men jag tror dessvärre att det är frågan om 'tillvänjning' det är frågan om, mina öron håller helt enkelt på att lära sig...

    Bättre eller sämre ska hela tiden ställas i relation till något annat, dessutom måste alla andra parametrar beaktas så jag ger mig inte in på det.

    M-65orna verkar att få fram detaljer tydligare, särskilt när musiken är lite mera komplex t.ex. har fler instrument i arrangemanget, medans M85orna fungerar SUPER när sättningen är enklare, det märker man bl.a. på helakustisk musik t.ex. Sophia Zelmani I'm the rain, där den enkla sättningen kommer fram väldigt bra.

    Om man sedan kastar på infected mushroom så 'brumlar' bas elementen ihop helt, min fundering är att konerna är för 'fladdriga' (för liten styvhet) i förhållande till yta. I kombination med att dom är så lätt drivna (Har hög känslighet) så blir det inte så bra. Har försökt att motverka detta genom att 'proppa' tre portar men då tappar låg basen för mycket. Nästa försök blir att öka 'tätheten' i dämpningen strax bakom elementen...

    Just nu har jag spårat in på 'Pink Floyd' - Norah Jones - Sophia Zelmani och Christin Perri och rör förstärkare, så det blir inte så mycket mushroom's, M85orna funkar mycket bra i just detta sammanhang. Jag tror även att dom med inspelning och lite justering också kommer att 'ta sig' i övrigt.

    Slutsats1 - Mindre koner = Mera kontroll, 6,5" basarna i M65orna är mera 'kontrollerade'

    Slutsats2 - Större koner = Ger mera (Lägre) bas, med ställer högre krav på 'material' och påverkas antagligen mera av rums resonanser o.d.

    Har en kompis med 'väl' inspelade Dynavoice DF-5 högtalare som låter vääääldigt bra, med dom i åtanke så skulle DF-6 helt klart ha varit ett mera avvägt val. (Mer beprövad)

    Jag lyssnade väääldigt mycket på M65orna och var helnöjd med dom, när jag sedan drabbades av 'habegär' igen och köpte M85orna så kommer jag hela tiden på mig själv med att jag egentligen INTE lyssnar på vad M85orna presterar helt själva, jag sitter istället och kommer ihåg hur det lät/fungerade med M65orna.

    I praktiken skulle ljudet från M85orna kunna vara 'mera rätt' men jag har helt enkelt inte 'förstånd' att riktigt uppskatta det p.g.a. av att mina öron blivit M65ifierade;-)


    Anläggningen 2011.09.06 'Dynavoice Challenger M-85 EX' och 'M-65 EX' högtalare

    2011.09.06 Fick hem dom nya 'Dynavoice Challenger M-85 EX' - Testar just nu nya M85ex och jämför med våra M65ex, låter väldigt lika! - Efter ett par timmars lyssnande och växlande mellan M65/M85ex konstaterar vi att det är en stor skillnad i basen, kan däremot inte avgöra vad som är bättre eller sämre på respektive modell, beror nog mest på tycke/smak.

    M65 verkar att ha bättre 'Attack' och bättre 'Artikulering' av detaljer, M85 har mera 'Tyngt' och 'Rymd' i basen, men verkar att 'Artikulera' detaljer sämre? - Måste tillägga att vi har lyssnat väldigt mycket och är helnöjda med M65orna, medans M85orna kom hem idag och saknar dom 100tals timmarna av 'inspelning' som M65orna har.'

    Till index / top

    BESKRIVNING
    Tekniska DATA
    Konstruktion: 3 vägs basreflexhögtalare, mellanregister / diskant i sepparat 
    sluten låda, 4 x basreflex portar riktade bakåt, vid leverans är två portar 
    'pluggade' med skumgummi 'proppar' - Terminal med guldplätterade kontakter 
    för 4mm Banankontakter eller skruvanslutning. Förberedd för Bi-wiring. 
    Avtagbar tygfront. Justerbar känslighet i mellanregister -2dB|0dB|+2dB|+4dB
    
    Diskant ......................................... 1" SuperAudio   
    Mellanregister .................................. 2 x 5,25"   
    Bas ............................................. 2 x 8"   
    Impedans ........................................ 4-8 ohm   
    Frekvensområde .................................. 24 - 32 000 Hz (- 3 dB)   
    Känslighet ...................................... 94 db   
    Max Effekt ...................................... 280 W   
    Storlek (HxBxD) ................................. 1100 x 238 x 395 mm   
    Vikt ............................................ 28 kg/st   
    

    Till index / top

    Bygget
    Till index / top


    Referenser / Länkar m.m.
    Honors to the brains behind - 'Äras den som äras bör' - som talesättet säger. Som vanligt så är det inte jag som kommit på allt detta. Här hittar ni länkar till referenser och leverantörer.

    Leverantörer:
    http://www.dynavoice.se/
    http://www.fynda.se/
    Referenser:


    Till index / top


    'Disclaimer'
    The information given on this page is given on an 'As Is' basis and aimed for NON COMMERCIAL use only. The author can not be held responsible for any use of the information. Any registered product / trademark or company name on the page is the property of their respective owners.

    Notera!
    Det är helt personliga reflektioner och upplevelser vi skriver om på den här sidan, dessa är inte några 'Expert' kommentarer / utlåtanden. Vi rekommenderar INTE att någon ska göra dom ändringar / Modifieringar som vi gjort och som beskrivs på denna sida, då dessa HELT SÄKERT gör att alla garantier som leverantören utställt OMEDELBART upphör.

    Våra tester och slutsatser kan INTE, och ska INTE tas för intäkt att samma eller motsvarande resultat eller upplevelse kan erhållas eller efterliknas någon annanstans eller av någon annan.

    Till index / top


    Go Back!


    ©2010 SM2YER Goran