Sida 3 - Varför HiFi / Bakgrund
Retro HiFi-Stereo
powered by passion

INDEX
  • senast uppdaterat
  • Inledning
    - Nuvarande anläggning - Sida 1
    - Hi-Fi Historik... - Sida 2
    - Varför HiFi / Bakgrund - Sida 3
    - Vad är bra ljud då? - Sida 3
  • Första provlyssningen
    - Det låter!
  • Nytt & Begagnat Det bästa från två världar
    - Försteg
    - Slutsteg
    - Aktivt delningsfilter
    - Analoga signalkällor
  • Digitala Signalkällor
    - DVD-Audio/SACD Spelare
    - Internet radio / mediaspelare
  • Högtalare
  • Högtalarkablar och Signalkablar
  • 'The Budget'
  • Referenser / Länkar m.m.

  • Andra sidor / DIY Projekt:
    - DIY Högtalarkablar och Signalkablar
    - Rundstrålande Högtalare - Projekt 1
    - Rundstrålande Högtalare - Projekt 2
    - PROTOTYP Högtalare - Projekt 3
    - Electrostat Hybrider - Projekt 4
    - Retro HiFi-Stereo
    - Lyssningsrum - Projekt 5
    - 'Sound Industry Möbel - Projekt 6
    - Surround anläggning
    - CNC-Fräsmaskin
    - DIY-Verkstad
  • Inledning
    Vi testar HiFi utrustning, provar och lyssnar. På denhär sidan kan du läsa mera om våra försök att åstadkomma en bra / prisvärd HiFi anläggning...

    Längre ner på sidan hittar du mer detaljerad data om respektive komponent. Vi försöker även att beskriva varför anläggningen ser ut just som den gör.

    För att komma fram till just detta resultat, har vi provat, experimenterat och lekt en hel del hela förra vintern (2009/10). Resultatet är kanske inte världens bästa musikanläggning, men vi är i.a.f. MYCKET nöjda.

    Vi ska kanske även nämna att en av grund förutsättningarna för det hela är att åstadkomma så mycket som möjligt på en begränsad budget. Ljudmässigt, estetiskt och prismässigt tycker vi att vi fått väldigt mycket 'Pang för pengarna'...
    Senast uppdaterat
    Notera! Denna sida uppdateras inte längre! - Anläggningen är nu 'Driftsatt' och har flyttat in i stugvärmen. Nu handlar det mera om lyssningsrummet och akustik å sånt, på
    Sida 1 - 'NAD Retro HiFi Stereo' kan du läsa vidare om våra försök...

    Varför HiFi / Bakgrund
    2010.03.08 Efter årtionden i 'dvala' så har mitt musik-lyssnar intresse vaknat. Vi lyssnade väldigt mycket på skivor (Plattor) under hela sjuttiotalet men hadde inte råd med riktigt bra grejer.

    Strax för julen-09 uppdaterade jag våra
    'Surround' anläggning. Uppdateringen gjordes 'på budget' - Då vi inte har hur mycket pengar som helst att spendera. Fick nu lite 'blodad tand' då vi har spelat och testat lite olika 'Modernare' utrustningar. För att sammanfatta det hela så blev resultatet väldigt bra, trots budgeten. Även denna gång kommer kostnaderna att hållas nere så långt det är möjligt, vi kommer m.a.o. INTE att ödsla tid/pengar på sådant som INTE ger något.

    Vad är bra ljud då?
    Om man då vill bygga en bra anläggning för att lyssna på sin musik, hur ska man då börja? - Det är kanske ingen direkt enkel fråga att svara på, antagligen så får man lika många svar som personer man frågar. Det kanske är bäst att börja med att fastställa vad det är vi vill åstadkomma.

    Vad är då HiFi (High Fidelity) per definition. (Personlig tolkning)
    • Ljudet ska återges så naturtroget som möjligt.
    • Utrustningen ska inte tillföra eller tabort något från det inspelade originalet.
    Ide'n är alltså att kunna återge inspelat material så nära och naturtroget som möjligt. T.ex. så ska en live inspelning kunna låta precis som när den spelades in, man ska kunna få känslan av att vara 'på plats'. Det är en helt otrolig känsla att fylla rummet med väl ljud 'på riktigt' - Detta kan låta lite flummigt,- men har man en gång lyssnat noggrant på en sådan anläggning så står det helt klart vad det är som ska åstadkommas.

    Givet ovanstående så bör (Måste) alltså våran utrustning kunna hantera signalerna enl. följande
    • Rak frekvensgång över ett brett spektra (minst 20Hz - 20KHz)
    • Korta responstider i förstärkarsteg och i signalbehandling.
    • Kunna hantera effektbehov (Små som stora = dynamik)
    • Ska ha låg brusnivå (Stort signal/brus förhållande)
    Definition på 'High Fidelity' enligt
    WikiPedia.org[R1]

    Notera Om du vill läsa om någon 'Värsting-anläggning' så kan du nog sluta att läsa nu! Våra ambitioner är nog lite för låga för att komma med i den kategorin. Tanken är att åstadkomma bra med 'Pang för pengarna' och det får naturligtvis inte kosta skjortan heller.

    Vidare så är det är helt personliga reflektioner och upplevelser vi skriver om på den här sidan, dessa är inte några 'Expert' kommentarer / utlåtanden. Vi rekommenderar INTE att någon ska göra dom ändringar / Modifieringar som vi gjort och som beskrivs på denna sida, då dessa HELT SÄKERT gör att alla garantier som leverantören utställt OMEDELBART upphör.

    Våra tester och slutsatser kan INTE, och ska INTE tas för intäkt att samma eller motsvarande resultat eller upplevelse kan erhållas eller efterliknas någon annanstans eller av någon annan.

    Första provlyssningen
    HiHi anläggningen börjar nu att 'ta fysisk form' allt eftersom dom olika komponenterna kommer på plats. Vi har kopplat ihop anläggningen nere i vårat garage då vi inte riktigt har plats för den inne i huset ännu. Här följer en beskrivning av koppling/kablar, tester m.m. Sidan uppdateras allt eftersom 'arbeter' fortlöper...

    2010.03.12 För drygt en vecka sedan beställde vi en begagnad förstärkare NAD 306 och en radio-del NAD 414 från REHIFI.se - Har även köpt en CD-Spelare NAD 522 via Blocket.se. Paketet från REHIFI.se kom idag, så nu är det dax att börja leka lite.

    Delarna skickades med bil-paket, inte sådär väldigt bra packat men grejerna hadde ändå klarat resan, inte en enda repa på dom!. Skicket på förstärkaren är utmärkt, det syns att den är använd men inte mera, radio delen ser ut att vara oanvänd, som ny! - Kopplar ihop grejerna under morgondagen för att se om allt fungerar.

    Körde ner M-65orna till garaget och kopplade upp förstärkare / högtalare / DVD/CD-Spelaren, har just nu ingen plats för anläggningen 'innomhus'. Kopplade in en gammal DVD-Spelare som signalkälla bara för att ha något som låter,- väntar på en NAD 522 CD-Spelare så DVD-Spelaren får duga t.s.v.


    Riggat för första testen av NAD 306 förstärkaren

    Totalt ger NAD förstärkaren ifrån sig ett bra första intryck. Vi ska försöka att provlyssna lite mera bl.a. då vi är lite osäkra på 'ljudmaterialets' kvalite vid denna första provlyssning. (DVD-Spelare + MP3)

    I Jämförelse med XTZ KLASS A100 DII så verkar NAD förstärkaren stå på sig rätt så bra,- tycker nog att XTZ har lite mera att ge främst längst ner i registret. Upplever även att nedre delen i mellanregistret är något mindre detaljerat i jämförelse med XTZ förstärkaren. NAD förstärkaren är lite mera 'snäll' och kanske inte lika kall som XTZ förstärkaren. Vi har även jämfört med YAMAHA RXV-463SW som fortfarande har ett 'varmare' ljud än NADen. Rent effektmässigt så verkar 85 NAD Watt att vara betydligt mera än 105 YAMAHA Watt.


    Mediaspelare / CD-Spelare NAD 522 / Radio-del NAD 414 / Förstärkare NAD 306

    2010.03.17 Kopplade upp och provspelade NAD 522 CD-Spelaren igår kväll. Ljudmässigt så låter detta MYCKET bättre än vid tidigare provspelningar (Se ovan) - Med NAD 522an så kommer den lägre basen och mellanregistret 'tillbaka' - Kollade även lite på skicket som var 'sisådär',- Rent mekaniskt så fungerar allt 100% OK, rent estetiskt så ser den ut bra men det verkar som om någon har torkat av den med lite lätt slipande trasa/medel då fronten (plast) har blivit lite repad (väldigt små, men många repor)


    Klart för provspelning, en 'Black & Decker WorkMate' kan användas till mycket...

    Det låter!
    2010.03.20 Beställde ett 'The T.Amp S150' slutsteget och ett aktivt delningsfilter 'The T.Amp XO 231' från www.thomann.de[L4] idag. Grejerna kommer inom 7-10 dagar enl. bekräftelsen. Har även påbörjat urstädningen av ett rum på övervåningen inför tapetsering och anpassning till 'lyssningsrum', återkommer om detta.

    2010.03.30 När jag kom hem efter tisdagens amatör-radio möte så stod det ett jätte paket på bron. T.AMP Förstärkaren och det aktiva delningsfiltret har nu 'landat' - Fick genast lite bråttom med kabel tillverkningen, men nu är även dom färdiga. Använder RG-62 koaxialkabel till obalanserade kablar bl.a. IN/UT mellan delningsfilter och NAD 306an (MID/HIGH). Mellan delningsfilter och T.AMP förstärkaren (LOW) kör vi balanserade kablar (XLR)

    Kommer att koppla in och prova förstärkaren någon av dom närmaste dagarna. Lyfte på locket för att kolla lite närmare på uppbyggnad och kvalite. Första intrycket är bra, tung och gedigen. Kan säkert lämna dom 2 x 85W @ 8ohm last som utlovas. Kvalite på lödningar / intern koppling o.s.v. verkar att vara MYCKET bra. Likriktare och slutsteget verkar att vara bra avsäkrat, det finns några skyddsfunktioner bl.a. termostater (Mekaniska) som skydd mot överhettning. Steget klarar dock INTE kortsslutning av högtalar utgångarna.


    Lyfte på locket på 'THE T.AMP S150' förstärkaren (Högerklicka, välj --> Visa bild för större bilder)

    Kylflänsar och ventilation av lådan som är helt i Plåt verkar att vara väl dimensionerad. Det är särskilt viktigt då förstärkaren är helt fläktlös (Tyst). En tyst förstärkare är ett MÅSTE vid lyssning med låga ljud nivåer.

    Kan konstatera att 'The T.Amp S150' slutsteget levererar MYCKET bra, matchar karakteristiken med det integrerade NAD slutsteget väldigt bra. Mera 'Tryck' i T.Amp steget och det ska nog vara så med tanke på vad som anges i respektive dokumentation. 'The T.Amp' steget är i.a.f. helt klart 'prisvärt'.

    2010.04.02 Testar delningsfilter och slutsteg. Vid första försöket hadde vi råkat komma åt 'bridge' brytaren bak på NAD 306'an OCH kastat om höger / vänster in på MID/HIGH slutsteget som kör på NAD 306'ans slutsteg. När detta är korrigerat så får vi till slut fart på grejerna.


    Komplett stapel / Många kablar blir det...

    Låter helt klart 'skapligt' - Vi kör Bi-Amp med LOW till T.AMP steget och MID/HIGH via NAD 306'ans slutsteg. Det verkar att vara MYCKET känsligt att ställa rätt delningsfrekvens, kan vara bas filter delen som sitter kvar i högtalaren som 'försvårar' det hela.

    Stereo 'Stapel' 2010.04.02 (Se ovan)
    _____________________________________
    1. 7" TFT VGA/Video skärm
    2. Aktivt delningsfilter The T.Amp XO 231
    3. DVD/Media-Spelare
    4. CD-Spelare NAD 522
    5. Radio Tuner NAD 414
    6. Förstärkare (Försteg/Slutsteg) NAD 306
    7. Förstärkare (Slutsteg) The T.Amp S150
    8. Black & Decker WorkMate


    Signal in/utgångar på NAD 306'an

    Signal in/utgångar på The T.Amp XO 231

    Efter flera försök med olika inställningar så har vi fått allt att lira ihop. Delningsfrekvensen för bas ligger mellan 190-210Hz, brantheten i det aktiva delningsfiltret och bas filter delen som sitter i högtalarna stämmer antagligen inte med varandra. Det är antagligen bas filtren i högtalarna som 'stör' så att mellanregistret blir svårt att få igenom korrekt.

    För referens så testade vi att koppla bort delningsfilter / bi-wire kablarna till högtalarna, satte tillbaka byglarna i högtalarterminalen för att köra 'SingleWire' med försteget i NAD 306an direkt till T.AMP steget. Med denna koppling så låter det MYCKET bra.

    2010.04.04 Kontrollerade utrustningens 'egenbrus' på full volym, det är nästan inte hörbart. (Ljud under 20dB uppfattas som tystnad**) Vi kommer att ta in utrustningen till en dämpad studio för att mäta bl.a. detta a.s.a.p. - Fick lite problem med 'glapp kontakt' i våra hemmagjorda lågnivåkablar, det beror antagligen på oxiderade gamla phono kontakter på NAD 306'an. Vi kommer att gå igenom kontakterna men även kablarna. Det är totalt 12st hemmagjorda lågnivåkablar i hela anläggningen så det är väldigt viktigt att allt är ordentligt gjort.

    **Not. 0dB = Hörtröskel, motsvarar ett ljudtryck på ca 0,00002 N/m² (20 µPa)[R3]

    Nytt & Begagnat - Det bästa från två världar
    Här följer en beskrivning på hur vi har 'tänkt' och gått tillväga när vi plockat ihop våran 'HiFi' anläggning. Bl.a. så har kostnaderna varit en viktig del då vi inte har obegränsat med resurser för att lägga på detta. Valet av utrustning har därför kommit att omfatta såväl nya som begagnade grejer.

    När vi tidigare uppgraderade vår
    surround anläggning så snubblade vi över några riktiga 'vattenhål' ute på webben. Längst ner på denna sida hittar du referenser och länkar. Ett 'vattenhål' är REHIFI.se[L1], Dom säljer begagnad HiFi utrustning från tidigt 70-tal till bara några år gammla grejer, personalen på REHIFI har ett stort kunnande och svarar i möjligaste mån på alla frågor, lagret är välfyllt och leveranserna görs över dagen, snabbt och smärtfritt.

    Försteg
    Började med en stereo förstärkare 'NAD 306'[R1] - Har 'drägglat' över NAD's grejer sedan gymnasie tiden (30år sedan). Så det är av rent personliga 'Nostalgiska' skäl som jag nu väljer just detta märke, dom låga priserna gör ju inte heller direkt ont...

    NAD har erkänt bra grejer överlag med en del rena klassiker inom området, denna modell är nog lite 'förbisedd' och inte direkt någon klassiker, men har utomordentliga data / egenskaper och kommer att fungera bra som försteg och som slutsteg till mellan och diskant register.


    NAD 306 / Stereo förstärkare / Front - Bild från REHIFI.se

    På NAD 'ödslar' man tydligen inte resurser på design,- inte mycket som har ändrats sedan 1984 då man såg första annonserna på NAD 3020. Samma anspråkslösa Grå färg, samma gröna på/av knapp, fortfarande samma fokus på bra (rent) ljud, i övrigt TOTALT urtråkig och ganska rejält FUL!.

    Har läst lite omdömmen om 306'an, dom flesta gillar förstärkaren som upplevs som 'transparent' just genom att ljudet inte påverkas (Färgas),- utan låter exakt likadant före och efter förstärkaren. I övrigt har NAD 306'an bra med analoga ingångar, bl.a Phono ingång med erkänt bra RIAA steg och ingångar för både 'Moving Magnet' och 'Moving Coil' - Det är även möjlighet att koppla isär försteg och slutsteg för att kunna behandla ljudet i t.ex. en equalizer, eller som vi tänkt i ett aktivt delningsfilter.


    NAD 306 / Stereo förstärkare / Baksidan - Bild från REHIFI.se

    Pre AMP section
    ============================================================
     Signal / Noice Ratio ......... MM   78dB
                                    MC   78dB
                                    LINE 98db
     rated distortion (THD) ....... < 0,04%
     Frequency responce ........... 20 - 20000Hz +/-0,3dB
    
    POWER AMP section
    ============================================================
     Continuous output power .......... @ 8ohm 50W
     IHF dynamic power MAX ............ @ 8ohm 160W
                                        @ 4ohm 200W
                                        @ 2ohm 250W
     Signal / Noice Ratio ............. 118dB
     rated distortion (THD) ........... < 0,03%
     Frequency responce ............... 20 - 20000Hz +/-0,3dB
    
     Fullständiga tekniska data Stereo förstärkare NAD 306
    

    Anslutningsvis så bör man kanske nämna att fjärrkontroll inte var 'uppfunnet' av NAD i 'nådens år' - 1992 då 306'an såg dagen ljus för första gången. Detsamma gäller för digitala signal ingångar, här är det analogt som gäller.

    NAD Electronics International / Canada hadde tidigare en helt OTROLIG bra webb-sida där man kunde hitta ALL information / manualer till allt som dom tillverkat genom åren. Den nya sidan är TOTALT bedrövlig, där kan man nu endast hittar information om NYA grejer. Och där skriver dom dessutom att dom inte ens bryr sig om dig som kund om du har råkat köpa en NAD produkt i fel butik!
    -->Här! ligger den nya sidan.

    Slutsteg
    Tanken med ett eller två 'extra' slutsteg är att kunna köra 'Bi-Amp' eller kanske 'Tri-Amp' på separata högtalare för bas, mellanregister och diskant. Kommer även att använda någon form av aktivt delningsfilter för detta. Återkommer när allt börjar att klarna...

    Letar efter ett beg. NAD slutsteg, det ska vara ett 2400 eller 214 - Använder nu endast det inbyggda slutsteget i NAD 306'an. Just nu verkar det att vara lite 'torka' på begagnat marknaden. Vi avvaktar...

    Vi har även kollat lite på 'Proffs' utrustning, bl.a. 'THE T.AMP S150' PA-Slutsteg från thomann.de[L4] - Priserna är helt otroligt bra, återstår att testa om detta är nått att satsa på. Vet inte om det är en fördel, men med denna typ av utrustning har man möjlighet att använda balanserade signal-kablar (XLR) mellan enheterna.


    THE T.AMP S150 - Front - Bild från Thomann.de


    THE T.AMP S150 - Baksida - Bild från Thomann.de

    THE T.AMP S150 Data
    =====================================================================
     Output power ..................... 8ohm 2 x  85 W / 1 x 250 W
                                        4ohm 2 x 150 W / 1 x 400W
                                        2ohm 2 x 200 W / n/a
     Frequency response ............... 10Hz - 50KHz (-1dB)(THD 0,5%)
     Distortion THD ................... 0,5% @ 1/2 power 8ohm load
     Input sensitivity ................ 0,77 V / 26 dB / 1,4 V
     Max input level .................. 21 dBV / 9V
     Input impedance .................. 20 Kohm Active balance
     Signal / Noice ratio RMS ......... 85 dB A-Weighted
     Cross-talk @ max power rating .... >  70 dB (8ohm load f=1Khz)
     Damping factor ....................> 150 dB (8ohm load f=1Khz)
     Slew rate ........................ 40 V/uS
     Power consumption ................ 120 W @ 1/2 power 8ohm load
     Supply voltage ................... 115V / 230 V 50-60 Hz
     Dimensions mm .................... 483(W) x 270(D) x 88(H)
    =====================================================================
    
    Komplett användar manual T.AMP S150 (974Kb .pdf fil)
    

    T.AMP förstärkaren verkar att ha bra data för bl.a. frekvensgång och brus. Tror att den kommer att fungera bra som förstärkare i bas registret.

    2010.03.12 Mailade thomann.de för att få lite mera information om förstärkaren, fick manualen i .pdf format efter bara några timmar.

    Aktivt delningsfilter
    2010.03.10 I 'planerna' ingår att använda ett aktivt delningsfilter efter försteget i 306'an - Efter delningsfiltrer matas signalerna in i två stereo slutsteg. Det ena ska driva bashögtalarna (LOW) och det andra ska driva mellan/diskanthögtalarna (MID/HIGH). Just nu lutar det mot ett BEHRINGER SUPER-X PRO CX2310 som kan hantera både '2-Way' i stereo eller '3-Way' i Mono. Ska man köra 3-Way så behöver man alltså 2st CX2310. Jag har använt BEHRINGER utrustning tidigare i olika sammanhang och har god erfarenhet av fabrikatet. (Bra kvalite och funktion)


    BEHRINGER SUPER-X PRO CX2310

    Hittade exakt samma aktiva delningsfilter men med ett annat märke - 'The T.Amp XO 231' hos thomann.de[L4] för nästan halva priset!!


    The T.Amp XO 231 - Front - Bild från Thomann.de


    The T.Amp XO 231 - baksida - Bild från Thomann.de

     Fullständiga tekniska data BEHRINGER SUPER-X PRO CX2310
     The T.Amp XO 230 Användar manual (6.7Mb .pdf fil)
    

    En och annan 'audiofil' kan nog fundera över detta 'tilltag' då denna typ av koppling är väldigt vanlig i PA / Disko sammanhand och kanske mindre vanlig när man kommer in på HiFi området,- Anledningen är helt enkelt vilken musik smak man har. Om jag känner mig själv rätt så kan det nog hända att en och annan 'Techno' och 'Trance' låt kommer att spelas på just den här anläggningen. Lösningen fungerar även VÄLDIGT bra för en rejäl akustisk 'ståbas'.

    Analoga signalkällor
    Dammade först av våran gammla Kenwood KP-1022 skivspelare, den har fungerat bra men är nu i stort behov av lite underhåll, återkommer när det börjar att höras nått från den...

    2010.03.25 Kenwood skivspelaren är avförd från planerna p.g.a. allt för dåligt skick.

    Vi har kollat runt lite bland vänner och bekanta, det verkar inte att vara någon direkt brist på undanställda i källare och garderober. Vi har 'återvunnit' några riktigt bra skivspelare och pickup element. Under vårvintern 2010 har vi haft många roliga stunder med dessa. Vi har provspelat, reparerat, justerat och provspelat ännu mera.

    2010.04.20 Inhandlade en begagnad 'DUAL CS 505-3' från REHIFI.se[L1] som vi nu provar och antagligen kommer att använda framöver, Spelaren är i mycket fint skick.


    Skivspelare 'DUAL CS 505-3'

    Har skrivit lite om våra skivspelar försök under vintern.
    Läs mera om våra skivspelar tester
    -->Här!

    NAD 414 - Analog FM/AM radio tuner
    Inhandlade även en radio del (tuner) från REHIFI.se[L1] samtidigt som vi köpte NAD 306 förstärkaren. En radio-del är nog inte något krav i en HiFi anläggning, men det kanske inte är så dumt att lyssna på nyheterna ibland.


    NAD 414 / Radio Tuner - Bild från REHIFI.se

    Radio tuner NAD 414 Data
    =====================================================================
     Type ............................. Radio Tuner
    
    FM Tuner section
     Usable input sensitivity ......... 11,2dBf/1,0uV IUF - 0,9uV DIN (FM-Mono)
                                        17,2dBf/2,0uV IUF - 20uV DIN (FM-Stereo)
     50dB Quieting sensitivity ........ 16,1dBf/1,7uV (FM-Mono)
                                        36,1dBf/20uV (FM-Stereo)
     Capture Ratio .................... 1,5dB (FM)
     Image Rejection .................. 80dB
     IF Rejection ..................... 76dB (Mono)
                                        70dB (Stereo)
     Harmonic Distortion .............. 0,1% (FM-Mono)
                                        0,2% (FM-Stereo)
     Frequency Response ............... 30Hz-15kHz +/-1,5dB
    
    AM Tuner section
     Usable Sensitivity ............... 10uV
     Selectivity ...................... 30dB
     Image rejection .................. 40dB
     IF rejection ..................... 40dB
     Signal / Noice ratio ............. 40dB
     Harmonic Distortion .............. 0,7%
    
    General
     Remote controle .................. No
     Supply voltage ................... 115V / 230 V 50-60 Hz
     Dimensions mm .................... 435(W) x 290(D) x 96(H)
     Weight ........................... 3,5Kg
     
    =====================================================================
    
     Tekniska data Stereo tuner NAD 414
     Användar manual Stereo tuner NAD 414
    

    Digitala Signalkällor
    2010.05.28 Testar just nu en 'YAMAHA DVD-S1800"
    DVD-Audio/SACD Spelare

    En NAD 522 CD spelare fanns också på 'önskelistan' - NAD 522 spelaren får lite skiftande omdömmen på olika forum.

    2010.04.11 Har nu kört med NAD speleren ett tag. Inga problem med ljudkvalitén på den. Låter faktiskt väldigt bra! - På köpta skivor så är den mycket stabil och säker i sin funktion. Det är ju det den är konstruerad för.

    Brända skivor var inte så vanligt när NAD konstruerade 522'an 1997, så man ska kanske inte vara så förvånad att den har lite problem att läsa brända skivor. Den kan (Naturligtvis) inte heller läsa Data/ISO skivor. (Kan m.a.o. inte spela mp3 filer heller!)


    NAD 522 / CD-Spelare - Bild från REHIFI.se

    CD-Spelare NAD 522 Data
    =====================================================================
     Type ............................. CD-Player / 120/80mm disk / 21 track
     DAC .............................. Sigma Delta 20 bit resulotion 
     Digital filter ................... 8 x Oversampled
     Analogue filter .................. 4 pole active 
     Frequency response ............... 5Hz - 20KHz +/- 0,5dB
     Distortion THD MAX ............... 0,0025%
     Distortion THD @ 1000Hz .......... 0 (Unmeasurable)
     Dynamic range .................... 96dB
     Linearity ........................ +0,5dB @ 0-90dB
     Output impedance ................. 120 ohm
     Signal / Noice ratio ............. 100 dB A-Weighted (De-emphasis ON)
                                        110 dB A-Weighted (De-emphasis OFF)
     Channel separation (cross-talk) .. > 110 dB @ 1000Hz
     Damping factor ................... >  80 dB @ 10000Hz
     Wow and Flutter .................. 0 (Unmeasurable)
     Output level @ 0dB ............... 2,2V rms
     Digital error correction ......... CIRC with double error correction 
                                        in C1 and C2
     Remote controle .................. Yes
     Supply voltage ................... 115V / 230 V 50-60 Hz
     Dimensions mm .................... 435(W) x 285(D) x 70(H)
     Weight ........................... 4,1Kg
    =====================================================================
    
     Tekniska data NAD 522 CD-Player
     Användar manual NAD 522 CD-Player (Bl.a. Engelsk)
    

    Kommer även att komplettera med någon form av 'Online' media spelare. I brist på annat så kör vi nu med en DmTech DVDH2008 DVD/CD/Media spelare med möjlighet att även spela upp bl.a. MP3 filer.

    Det är väldigt bekvämt att använda en mediaspelare, allt samlat och stora mängder ljud material lätt tillgängligt via fjärrkontrollen. DmTech är inte av bästa kvalite, kostade runt 500kr. Den låter ändå faktiskt väldigt bra, klarar bl.a. mp3 filer med bitrate 320kbps.


    CD/DVD/Media-Spelare och 7" TFT-Skärm

    Högtalare
    2010.03.12 Använder nu ett par 'Dynavoice Challenger M-65 EX' som för oss blev ett MYCKET bra val, både för musik lyssning och hemmabio. Med lite mixtrande och trixande så har resultatet blivit lång ÖVER våra förväntningar. Läs mera om våra erfarenheter av denna både för plånboken och örat trevliga högtalare
    -->Här!


    Dynavoice Challenger M-65 EX med hemgjorda 'outriggers'

    Dynavoice högtalarna är inköpta från FYNAD.se[L3] som jag gärna öser lovord över! - Dom har ett brett utbud, bra priser och fantastisk service.

    Högtalarkablar och Signalkablar
    Det är ganska enkelt att tillverka egna högtalar och signalkablar. Även om man väljer att köpa bra material så blir det mycket billigare och minst lika bra. När man tillverkar kablarna själv kan man alltid får 'rätt' längd,- och slipper en massa trassel med 'extra' kabel. Detta minskar möjligheten för störningar och förluster i signal kedjan.

    2010.03.19 Tillverkade 6st signalkablar för att använda mellan CD-Spelare / Mediaspelare / Radio-Del och förstärkaren. Använder 75ohm dubbelskärmad koaxial-kabel KTV 08/3,7 CV[L2] (Vanlig vit TV-Antenn kabel) - Det blir väldigt bra och 'prisvärda' kablar,- likvärdiga köpeskablar kostar garanterat flera gånger mera.


    Hemmagjorda lågnivåkablar


    lågnivåkablar med ferriter monterade
    vid ingången till förförstärkaren



    En 'Bunt' med lågnivåkablar
    2010.03.25 Förbereder för att koppla in det aktiva delningsfiltret och T.Amp förstärkaren. Letade fram några 'Återvunna' XLR kontakter från tidigare projekt, ska tillverka några kablar under kvällen. Mellan delningsfiltret och förstärkaren blir det balanserad kabel. Före delningsfiltret tillverkar vi kablar av koaxialkabel. (Se bilder nedan)


    RG-62 92ohm koaxialkabel / En hög med färdiga kablar

    'Snavade' över begagnad RG-62 92ohm koaxialkabel. Kabeln är av fabrikatet 'IKO-KABEL' och har använts i ett datanätverk av typen 'ArcNet' på min arbetsplats. Totalt fins ett hundratal meter kvarlämnat i el-nischer och kabelstegar. Har läst på en del HiFi-forum att denna typ av kabel ska fungera utmärkt som lågnivåkabel så jag har 'återvunnit' en stump för att prova.

    Har tillverkat alla kablar till anläggningen.
    -->Här! Kan du läsa mera om hur man kan tillverka egna kablar.

    'The Budget'
    Som jag skrev från början så skulle kostnaderna 'hållas nere' så långt det är möjligt. Naturligtvis så blev det 'lite mera' som vanligt, det gäller både för resultatet och kostnaden. Här listar vi vad och var vi köpt och kostnader för grejerna. Kostnaderna inkluderar frakt/porto/moms o.s.v. (=Riktiga kostnader)

    Inhandlade grejer t.o.m 2010.04.03
    =====================================================================
    NAD 306 Förstärkare ............... 1 325 Kr ReHifi[L1] (Inkl. frakt)
    NAD 522 CD-Spelare ................   675 Kr Blocket.se (Inkl. frakt)(Privat)
    NAD 414 Radio-del ................. 1 025 KR ReHifi[L1] (Inkl. frakt)
    The T.Amp XO 231 Delningsfilter ...   745 KR Thomann.de[L4] (Inkl. frakt)
    The T.Amp S150 Slutsteg ........... 1 375 KR Thomann.de[L4] (Inkl. frakt)
    Lågnivåkablar KTV .................   255 KR Egen tillverkning
    Lågnivåkablar RG-62 ...............   100 KR Egen tillverkning
    Högtalarkabel  ....................   270 KR Egen tillverkning
    Utbytesnål 'MOON' .................   100 KR till SHURE M75MB Pickup
    Original nål AT-8 .................   100 KR till Audio-Technica VM 8 Pickup
    Dynavoice Challenger M-65 ......... 2 495 KR FYNDA.se[L3] (Inkl. frakt)
    Skivspelare DUAL 505-3 ............ 1 650 KR  ReHifi[L1] (Inkl. frakt)
    
    Grand total                        10 045 KR
    =====================================================================
    


    Referenser / Länkar m.m.
    Honors to the brains behind - 'Äras den som äras bör' - som talesättet säger. Som vanligt så är det inte jag som kommit på allt detta. Här hittar ni länkar till referenser och leverantörer.

    Leverantörer:
    [L1] Begagnad HI-FI utrustning
    http://www.rehifi.se
    [L2] Instrument / PA / DJ utrustning http://www.musikborsen.se
    [L3] Högtalare / Kabel / Kontakter http://www.fynda.se
    [L4] Instrument / PA / DJ utrustning http://www.thomann.de
    [L5] Reservdelar / Nålar till vinylspelare m.m. http://www.svalander.se
    [L6] Skivtvätt / antistat vätska / skivborste http://www.kjell.com

    Referenser:
    [R1] Wikipedia.org - Om 'High Fidelity'
    [R2] NAD Electronics - http://nadelectronics.com
    [R3] Wikipedia.org - Om hörbart ljud
    [R4] CarlssonPlanet.com
    [R5] Ljudtekniska Sälskapet (LTS)

    Annat:
    AudioReview.com Om NAD 306


    Go Back!


    ©2010 SM2YER Goran