Lyssna, Prova & mäta ljud
Hålla koll på ljudet 1

INDEX
  • Inledning
  • Lyssna / Jämföra ljud
    - Ljudmaterial
    - 'The real thing'
    - En sak i taget...
  • Ljudmaterial
  • F/E Lyssning
  • Testa / justera skivspelare
    - 1. Vertikal justering
    - 2. Varvtal
    - 3. Nåltryck
    - 4. Pickup geometri
    - 5. Överhäng och Nål vinkel
    - 6. Grundinställning av Antiskating
  • Testskivor
  • Mäta ljud
    - Frekvensrespons i högtalare
    - Spårbarhet på pickup
  • Referenser


  • Testa mera: 'Håll koll på ljudet 1'
  • Testa mera: 'Håll koll på ljudet 2'
  • Testa mera: 'Håll koll på ljudet 3'
  • Inledning
    Idén med denna sida är att försöka beskriva olika 'metoder' som man kan använda för att kunna skapa sig en uppfattning om hur en ljudanläggning fungerar och upplevs.

    Detta för att man ska kunna 'jobba' med förändringar, då helst förbättringar, men det blir inte så ibland. Då är det bra att metodiskt kunna fastställa problem och hitta möjligheter.

    2012.07.16 Har uppdaterat test utrustningen under våren/sommaren och lägger nu upp en 'fortsättning' på temat, läs mera om att 'Testa och mäta ljud 2'
    -->Här!

    Testskiva

    Lyssna / Jämföra ljud
    2013.05.28 Hittade denna sida om att testa och jämföra ljud -->
    http://www.head-fi.org

    Det är väldigt kul att hålla på med ljud, här uppe är vi ett par tokstållar som åker runt och kritiserar varandras grejer. Vi åker runt och hälsar på varandra, dricker kaffe, diskuterar, provlyssnar, jämför och testar. Vi kör med samma ljud material med olika utrustning och inställningar.


    Analys av rumsakustik / färgning - Som sagt,- Det är väldigt kul att hålla på med ljud...
    Lägg märke till dom rosa hörselskydden 'Peltor-Kids' och kronans lång kalsonger :-)


    Efter ett tag så hittar man detaljer i sina 'favoriter' som man lyssnar in sig på, oftast små detaljer som andningen på en sångerska eller ljudet av fingrarna som går över strängarna på en akustisk gitarr. Detta är NATURLIGTVIS olika för varje individ,- Det viktiga är välja samma material VARJE gång man gör en jämförelse.


    Här testar vi ett 'fynd' - Direkt driven servostyrd skivspelare 'Handic TT40' med en AT-130E pickup - Fungerar och låter helt förträffligt bra för priset! (0kr)

    Till index / top

    Ljudmaterial
    När man försöker att skapa sig en uppfattning om ljud så är även det 'material' som används vid 'lyssnings' tillfället naturligtvis viktigt. Om man använder mp3 ljud så måste man vara medveten om hur dessa har skapats (Kvalite) - Det är bättre att använda sig av 'känt' referens material som t.ex. testskivor eller audio-cd i original.

    Bra att lägga på minnet är att Audio-CD standarden är satt till 44,1 kHz / 16 bitar. Om man använder annat digitalt material (mp3) så bör dessa inte vara allt för långt från CD-Audio kvalite, man bör även försäkra sig om att frekvensgången är normaliserad (Rak) - Läs mera om Digitalt ljud -->Här![R1] 'Introduktion till digitalt ljud' - Sven-Magnus Wirbladh

    Ljud Tekniska Sällskapets[R2] hemsida finns en bra beskrivning och länk till ett bra program 'EAC' (Exact Audio Copy) för tillverkning av egna ljud filer.

    Om man komprimerar sina ljudfiler till 'FLAC' (Free Lossless Audio Codec) format iställer för .mp3 får man bästa möjliga ljudkvalite. - Med .flac formatet kan man bl.a. få upp bit strömmen till över 1000Kbps. I .mp3 format kan bit strömmen maximalt bli 320Kbps.

    F.o.m. Vintern 2010 skapar vi våra ljudfiler uteslutande med 'EAC' och 'FLAC-Frontend' - Vi spelar upp filerna med 'WinAmp' från en stationär dator som kopplats till en 'CAMBRIDGE DacMagic Upsampling DAC' via USB

    Vi använder en smartphone 'HTC Hero/Legend' och appen 'AWARemote' för att fjärrstyra WinAmp.


    Modernare CD skivor har oftast bra omfång / kvalite

    'The real thing'
    Man måste inte, men det är kanske inte en så dum idé att boka in en biljett till någon 'live' spelning då och då. Åk helt enkelt iväg för att lyssna på 'The real thing'. Detta är den bästa (Enda) vägen att skapa erfarenhet (Referens) för att senare kunna lyssna på 'hemmaplan'.
    'Man kan inte lära sig att simma om man stannar kvar på land...'

    En sak i taget...
    När man ska testa och jämföra någon typ av utrustning, vi kan kallar det för 'Äpplen', så måste man komma ihåg att det är just 'Äpplen' som man ska jämföra, INTE allt annat. Vi kan kallar allt annat för 'Päron' - All annan utrustning (Päronen) ska vara inställda för att ge en så rak frekvensgång som möjligt. 'Päronen' ska påverka så lite som möjligt, man ska naturligtvis inte ändra / justera NÅGOT på 'Päronen' medans man testar 'Äpplen'

    Idén är att det ENDA som ska kunna ändra ljudet är ändringar / justeringar på 'Äpplet' eller olika 'inbyggda' egenskaper i olika exemplar, fabrikat eller modeller av 'Äpplen' som provas.

    Vi brukar sammla ihop alla våra 'Äpplen' för att testa allt på samma ställe, med samma 'Päron' d.v.s. spelare, förstärkare, högtalare, lyssningsrum, inställningar o.s.v. Detta för att kunna skapa sig en uppfattning om just 'Äpplen' och dess enskilda karakteristik, skillnader och likheter 'Äpplen' emellan.

    När man sedan ska testa ett specifik 'Äpple' som man är intresserad av så kan man med fördel testa den på flera olika anläggningar för att skaffa sig en uppfattning om just det 'Äpple' som man är intresserad av och hur den fungerar med olika anläggningar och lyssningsrum.

    Notera!
    Man kan naturligtvis använda denna metod på vilken utrustning som helst 'Äpple' är bara ett exempel ;-)

    Till index / top

    F/E lyssning
    Före och efter lyssning är en metod som används för att skapa sig en uppfattning om hur en elektronisk apparat (Förstärkare) påverkar ljudet. Vi har inte använt oss av denna metod då vi inte anser oss riktigt så seriösa**. Det är en väldigt bra metod om man t.ex. ska göra ett kompromiss löst val av en förstärkare för ett visst ändamål.

    Läs mera om metoden på
    Ljud Tekniska Sällskapets[R2] hemsida.

    **Not! Vi väljer oftast utrustning med utgångspunkt i dess 'Orto-ekonomiska' egenskaper ;-) - Med den 'Orto-Ekonomiska' grundprincipen beräknas följande faktorer: 1. Möjligheten att få bo kvar med sin sambo/fru - 2. Ekonomiskt utrymme för annat nödvändigt som t.ex. hyra, mat och tvål - 3. Beräkning av tidsfaktor minst 1 till 3 (1del Ljud / 1del Familj / 1del Jobb) Tips: Man KAN lyssna på musik på jobbet OCH tillsammans med familjen.

    Till index / top

    Testa / justera skivspelare
    Innan man börjar att testa sin spelare så måste man se till att allt är rätt inställt. Man kan göra alla inställningar själv med väldigt enkla medel. Kontrollera och justera i följd enl. listan nedan.

    1. Vertikal injustering X/Y
    2. Varvtal
    3. Nåltryck
    4. Pickup geometri (Azimut/Vertikal Tracking Angle)
    5. Nål överhäng och Nål vinkel
    6. Grundinställning av Antiskating (Bias)

    1. Vertikal justering
    Börja med att kontrollera uppställningen av spelaren, den måste stå på ett jämt och stabilt underlag. Kontrollera så att underlaget är horisontalt i bredd och djupled (X/Y). Använd en helt vanlig vattenpass.

    2. Varvtal
    Nästa steg är att kontrollera varvtalet med hjälp av en stroboskop skiva. Justera varvtalet vid behov, många har ett externt 'Pitch' reglage för detta. (Kolla med skivspelarens instruktionsbok) - Du hittar en bra stroboskopskiva i .pdf format på
    Vinyl-Engine.com[R4] Skapa ett konto och logga in. Här hittar du även massor med tips och instruktionsböcker till spelare, pickuper m.m. Vinyle-Engine.com är nog DEN bästa källan på internet när det gäller skivspelare.


    Kontroll av hastighet / uppställning av spelaren med vanligt vattenpass

    3. Nåltryck
    Alla skivspelare har någon form av motvikt på tonarmen. I dom flesta fall så har vikten någon form av skala som man kan använda för att justera nåltrycket med. I dom flesta fall så är det fullt tillräckligt att använda skalan enl. spelarens instruktionsbok.

    Om du inte har någon instruktionsbok så gör du justeringen enl. följande:
    Börja med att justera motvikten så att tonarmen är i balans (Nåltryck = 0) - Justera nu skalan på motvikten utan att flytta själva motvikten, skalan ska står på noll (0). Tonarmen ska fortfarande vara i balans. - När du har skalan på 0 och tonarmen i balans så kan du fortsätta. Nu kan du ställa in rätt** (Önskat) nåltryck genom att vrida motvikten till rätt värde på skalan.

    ** Du måste kolla i pickup manualen eller med tillverkaren vilket nåltryck som just din pickup / nål ska ha. Detta kan varierar väldigt mycket. Om du inte får fram vilken nåltryck som just din pickup ska ha så kan du börja med 1,5 gram, det är ett värde som är inom rek. värden för nästan alla pickuper. (Gäller MM pickuper)

    En annan metod är att använda någon form av våg. Det fins speciella nålvågar som är tillverkade för just detta ändamål, säljs bl.a. av
    Svalander.se[L1]

    4. Pickup geometri (Azimut/Vertikal Tracking Angle)
    Nu ska vi kontrollera och ev. ställa in pickupens / nålens axiella lutningsvinkel (Azimut) - Skivspelaren behöver inte snurra för att kunna göra detta. För tonarmen över skivtallriken (Se fig. nedan) Tonarm / Pickup / Nål skall vara vertikal (90gr) i förhållande till skivtallrikens horisontalplan. Juster om det är nödvändigt. Kontrollera med skivspelarens instruktionsbok


    Kontroll av azimut vinkel

    I nästa steg kontrollerar man tonarmens injustering i höjdled 'Vertical Tracking Angle (VTA) - Tonarmen ska vara horisontell i längsled. Se fig. nedan.


    Vertikal Tracking Angle (VTA) Rätt! - Tonarm i rätt höjd


    Vertikal Tracking Angle (VTA) Fel! - Tonarm för högt inställd


    Vertikal Tracking Angle (VTA) Fel! - Tonarm för lågt inställd

    Det är inte på alla skivspelare som man har möjlighet att justera inställningar för azimut och Vertikal Tracking Angle (VTA) - Kontrollera med instruktionboken.

    5. Nål överhäng och Nål vinkel
    Nästa steg är att ställa in pickupens läge i tonarms skalet. Förhoppningsvis så har pickupen någon form av fäste, kanske två skruvar som skruvas i två hål på tonarms skalet (Standard Standard 1/2" fäste)(12.7 mm).

    Om hålen i tonarms skalet är avlånga så kan man justera överhäng och nålvinkel. (På vissa skivspelare / Tonarmar kan man inte göra dessa justeringar)

    - Överhäng är nålens avstånd över skivtallrikens centrum.
    - Nålvinkel är nålens vinkel i förhållande till skivans spår.

    Som vanligt så kollar man först med skivspelarens instruktionsbok, om den är på Engelska så letar du efter 'Protractor' och 'Overhang' Alignment. Det du letar efter är en 'mall' liknande bilden nedan.


    ACCU-Trak universal mall - Bild från Vinyl-Engine.com

    Alla skivspelare har en specifik mall. Om du inte hittar någon mall så kan man använda 'universal' mallar, sådana hittar du bl.a. på
    Vinyl-Engine.com[R4]

    6. Grundinställning av Antiskating (Bias)
    Börja med att ställa in antiskating (Bias) enl. skivspelarens instruktionsbok. Normalt är antiskating inställningen graderad på samma sätt som tonarmens motvikt (Samma skala som nåltryck) - Om du har en sfärisk (Rund) nål och har ställt in 2 gram nåltryck så ska antiskating också ställas in på '2' - Med en eliptisk (Oval) nål så ska antiskating ställas något lägre. - Om du inte vet hur du ska ställa in antiskating, så ställ antiskating skalan på noll (0) till att börja med.

    Grund inställningarna är nu färdiga och det är dax att slå igång spelaren för första gången. Provlyssna gärna på någon skiva innan du fortsätter...

    Till index / top

    Testskivor
    Efter att alla inställningar är OK så kan man börja med ljudtester. Det finns mycket bra testskivor för analoga skivspelare / Vinylspelare. En av dessa är 'Hi-FiNews Analogue Test LP' säljs bl.a. av
    Svalander.se[L1] - På svalander's webb-sida så hittar du även massor med tips om just skivspelare / pickuper / testning m.m.


    testskiva 'Hi-FiNews Analogue Test LP'

    Data 'Hi-FiNews Analogue Test LP'
    ============================================================
     Type ................. Testskiva (LP)
     
    Sida 1
     Spår 1. Stereo Kanal placering / inkoppling
     Spår 2. Stereo Kanal fas / motfas
     Spår 3. Skärt brus -20dB Stereo balans**
     Spår 4. Skärt brus -20dB Vänster kanal**
     Spår 5. Skärt brus -20dB Höger kanal**
     Spår 6. Anti-Skate test 300Hz ton @ +12dB (Bias)
     Spår 7. Anti-Skate test 300Hz ton @ +14dB (Bias)
     Spår 8. Anti-Skate test 300Hz ton @ +16dB (Bias)
     Spår 9. Anti-Skate test 300Hz ton @ +18dB (Bias)
     
    Sida 2
     Spår 1. Pickup/Nål Spårningstest (Ytterkant)
     Spår 2. Resonanstest 1 / Horisontal resonans 25-5Hz
     Spår 3. Resonanstest 2 / Vertikal resonans 25-5Hz
     Spår 4. Pickup/Nål Spårningstest (Mitt på skivan)
     Spår 5. Pickup Montering (Linjär azimut)
     Spår 6. Brus / schassi (Rumble) test - Spår utan modulation
     Spår 7. Ljud spectrum test 20-20KHz i Stereo **
     Spår 8. Pickup/Nål Spårningstest (Innerkant)
    
    ** Kan även användas för test av annan utrustning
    
    

    Det finns en uppsjö av testskivor för olika ändamål. Vi använder bl.a. en testskiva från 'Marantz High-End Audiophile Test Demo SACD volume 1' med bl.a. orgel musik. Skivan har spår i både Audio-CD och SACD format. På testskivor av denna typ har man valt ut ett skiftande material av högsta möjliga kvalité.




    SACD Testskiva
    Index:
    1. Carmen Gomes / Let go get stoned
    2. Blue Tab / Traditional
    3. Beets Brothers / Body and soul
    4. The Dream Machine / Traditional
    5. L'imprevu Saxofoonkwartet / Pop Enre
    6. Tony Roel Trio / Tango-jalousie
    7. Dick Broekema / On the air
    8. De Straat / Improvisation
    9. Royal Brassband from Arcen with Tambours / Royal Jubilee
    10. The Resonans Quartett / Milonga del Angel
    11. Annerieke Kaldeway, Harp / Traditional
    12. Arion Ensemble / Water Music Gigue 1 en 2
    13. Harp and Vocal / A Birthday Hansel Part 1
    14. Djembe percussion group Madinka / Improvisation
    15. Bernard Beeftink / Improvisation
    16. String Quartett Jenufa / 2nd Strin Quartett opus 17 part 2

    Till index / top

    Mäta ljud
    'Titeln' på detta stycke är kanske lite missvisande, några av dom beskrivna 'mätningarna' kan nog inte klassificeras som 'mätningar' då dom inte resulterar i några direkta mätvärden / mätresultat. Man kan kanske kalla det för provning i stället. Resultaten är i.a.f. mycket användbara när man ska justerar och förbättra sin anläggning.

    Här följer några beskrivningar och exempel på en rad olika mätningar. Det fins många olika metoder, främst beroende på vad det är man ska mäta/prova.

    Med ganska enkla medel har vi bl.a. mätt/provat följande
    - Spårbarhet på pickup element
    - Frekvensrespons i högtalare
    - Känslighet i högtalare
    - Efterklang i rum
    - Ljudfärgning i rum


    Här följer våra egna experiment och erfarenheter från området.

    Pickup / Nålspårning (Bias/Antiskating)
    Nåja, egentligen så är detta inte en 'mätning' i ordets rätta bemärkelse. Man kontrollerar hur utsignalen följer den tänkta test kurvan (Sinusvåg) - Vid denna test använder vi en testskiva med för spårtesten avsedda ljudspår. Vi har kopplat in ett analogt oscilloskop på en utgång (Tape 1) på förstärkaren. Man kan koppla direkt till pickupen men detta var mycket enklare då denna utgång inte används till något.

    På osilloscopet ser man en elektrisk representation av det faktiska skivspåret (Ena kanalen) i detta fall höger kanal.

    Det är ganska enkelt att sätta upp och utföra denna test. Allt som behövs är en testskiva, man behöver inte nödvändigtvis ett oscilloskop,- man kan lyssna eller varför inte använda ljudkortet i datorn och ett gratis program.


    Mätning / Kontroll av spårbarhet på pickup element med oscilloskop
    (kameran är lite långsam, osciloskopet hinner 3 svep på samma bild)


    Yes! Den högra bilden ovan visar en korrekt återgivet sinuskurva som spelas från testskivan 'Hi-FiNews Analogue Test LP' - 'Trackability test' Sida 2 Spår 1/4/8

    Frekvensrespons i högtalare
    Med hjälp av 'XTZ Room Analyzer' kan man utföra en rad mätningar och kontroller av lyssningsrummet, högtalare m.m. - 'XTZ Room Analyzer' består av ett USB ljudkort och en mätmikrofon samt en instruktionsbok. Programvaran hämtar man på 'Nätet' samtidigt som man gör produktregistreringen.

    Karakteristiken hos Mikrofonen och ljudkortet har normaliserats i programvaran så att dom matchar varandra, för att därigenom ge en rak frekvensgång (känslighet) över hela det hörbara ljud spektrat.

    'XTZ Room Analyzer' säljs i Sverige bl.a. av
    http://fyndborsen.se[L2]


    Komplett XTZ Roomanalyzer / XTZ Roomanalyzer i aktion


    Programvara / Skärmdump (Högerklicka, välj 'Visa bild' för att se större bild)

    Med 'XTZ Room Analyzer' kan man göra följande tester

    - Room Analyzer (Analys av rumsfärgning)
    - RTA (Real Time Analyzer)[R5]
    - Full Range (Analys av frekvens spectrum)

    Vi har använt 'XTZ Room Analyzer' som ett hjälpmedel vid följande tillfällen

    - Injustering av förstärkare, aktiva delningsfilter och equalizers
    - Injustering och Utveckling av högtalare
    - Placering av högtalare
    - Anpassning av lyssningsrummer med hjälp av diffusorer, ljudfällor, absorbenter m.m.

    Med programvaran i 'Full Range' läge så mäter man enkelt upp frekvensgången i en högtalare. Toleransen (Noggranheten) i mätningarna kan naturligtvis diskuteras. Resultaten är ändå mycket användbara.


    'Full Range spectrum' uppmätt på Dynavoice M65ex högtalare

    Data kan sparas som kurvor eller som rådata, som kan importeras för senare analys.

    Andra programvaror
    Vi har även provat med andra 'gratis' programvaror och mikrofoner. Med ett någorlunda hyfsat ljudkort och med en mikrofon med känd frekvensgång t.ex. Sennheiser KE 4-211-2 ELFA.se[L3] art.nr# 30-101-00 eller den lite billigare 'Panasonic WM-61A' Svalander.se[L1] art.nr# Mik-WM-61A för 59kr

    Bra spectrum analysatorer är bl.a. 'TrueRTA' och 'Virtins Sound Card Spectrum Analyzer' - Med 'NCH Tone generator' eller 'WaveTools 1.0' kan du tillverka egna tonsvep och spar ner dom färdiga 'testfilerna' till WAV filer.

    Med 'Audacity' kan du editera dina 'testfiler' om det skulle behövas. Det fins även färdiga testfiler att hämta på Vinyl-Engine.com[R4]

    Till index / top

    Länkar / Referenser
    Honors to the brains behind - 'Äras den som äras bör' - som talesättet säger. Som vanligt så är det inte jag som kommit på allt detta. Här hittar ni länkar till referenser och leverantörer.

    [L1] http://www.svalander.se
    [L2] http://www.fyndborsen.se
    [L3] http://www.elfa.se

    [R1] http://www.pluggsajten.se/ljud/ljudtillwebben/digitaltljud.html
    [R4] http://www.vinylengine.com/
    [R5] http://en.wikipedia.org/wiki/Real_Time_Analyzer
    [R6]
    CarlssonPlanet.com
    [R7] Ljudtekniska Sälskapet (LTS)
    Go Back!


    ©2010 SM2YER Goran