
Bygg project / DIY-Project
Digitalt ljud
Rippa / Spela upp / Format
|
|
INDEX
Senast uppdaterat
2011.10.06 Har även provkört vårat RÖR-Buffer steg med dator som ljudkälla, plockade ut ljudet till hörlursförstärkaren och lyssnade med HD-202 lurarna.
Digital Inspelning
För att kunna lyssna på digitala ljud filer så måste man först tillverka dom. Ljudformatet mp3 är det dominerande formatet men lämnar en hel del
övrigt att önska, bl.a. så förloras mycket av ljud kvaliten i jämförelse med CD eller SACD, mp3 formatet är m.a.o. helt olämpligt om man t.ex.
vill bygga upp ett eget lätt åtkommligt digitalt arkiv av alla sina CD-Skivor.
CD formatet har samplings frekvens på 44.1KHz med 16bitars upplösning, för att spela upp ljud med denna kvalite krävs en bitrate på ca: 880--960Kbps, mp3 formatet kan bara komma upp i MAX 320Kbps...
Lösningen är att sampla och spara ner ljudfilerna som okomprimerade .wav filer, dom blir då ganska stora, nästa stef är då att komprimera med ett bättre format t.ex. .flac eller .ogg/vorbis
Båda formaten stöder 8-192Khz samplings frekvens med max 16bitars (.ogg) eller 24bitars (.flac) upplösning. Max bitrate blir 500Kbps (.ogg) och 1080kbps (.flac)
Om målet är att 'garanterat' behålla CD-Kvaliten på sina ljud filer så väljer man .flac formatet. Det har vi gjort och använder s.k. freeware programvara, resultatet är helt OK i våra öron i.a.f.
Kör just nu med Exact Audio Copy (EAC) för att rippa CD/SACD till .wav fil. - Kör sedan FLAC frontend för att comprimera till .flac format.
Till index / top
Digital uppspelning
Att sedan spela upp digitalt ljud med bibehållen bra kvalite är minst lika viktigt, skissen nedan illustrerar 'behovet' av olika programvaror och hur dom kan användas.

1. Datorn och dess ljudkort är 'Hjärtat' i anläggningen. Vi använder ett 'M-Audio Delta AP192' ljudkort, det klarar upp till 24-bit/192kHz ljud, det har tidigare används i vårat FM-Broadcast project
2. Programvara och CODEC för uppspelning av ljudfiler är nästa steg, vi använder 'WinAmp' och 'Quintessential Media Player' med CODEC pluggin för .flac formatet.
3. Vi använder även en fristående ljudkort drivare som heter asio4all (Audio Stream Input/Output) i stället för windows inbyggda WDM.
4. Från ljudkortet tar vi ut analogt ljud till ljudanläggningen vid datorn.
5. Digitalt ljud går ut via USB till en extern DAC.
6. Analoga ljudanläggningar (Se nedan) Samt länk till våran 'Retro HiFi Stereo'
7. Vi använder 'AWARemote' och en 'app' i vår android telefon för att fjärrstyra 'WinAmp' via WLAN
Dator ljud anläggningen
Det mesta av utrustningen är begagnad (Har används till annat tidigare) - Jag har helt enkelt 'återanvänt' lite av sånt som bara legat och skräpat.
Förstärkare och tuner är inhandlad på kommunens återvinning för 100kr - Det är en 'FISHER CA-55'[R1] och 'FM-55'

Förstärkare - Tuner / Hörlurar SENNHEIZER HD-202

Högtalarna: Conquest Sat 6010 MK2 / MDS V-321M
Inkopplingen av högtalarna är enklast möjliga, jag har helt enkelt parallel kopplat dom. Kör en MSD + en PROSON per stereo kanal, både MDS högtalarna och PROSON högtalarna har 8ohm impedans, summa impedans bör bli ca: 4ohm (Kan vara lägre i vissa frekvenser) - Det är inte helt vetenskapligt att göra på detta sätt.
Med dom mera 'basvilliga' PROSON högtalarna under skrivbordet och MDS högtalarna i 'öronhöjd' så är resultatet helt godkänt, MDS högtalarna är väldigt bra med mycket detaljerat mellanregister / diskant.
Till index / top
Referenser / Länkar m.m.
Honors to the brains behind - 'Äras den som äras bör' - som talesättet säger. Som vanligt så är det inte jag som kommit på allt detta. Här hittar ni länkar till referenser och leverantörer.
Leverantörer:
[L1]
Referenser:
[R1] radiomuseum.org
[R2] Om digital ljud m.m.radioungaforskare.com
[R3]http://en.wikipedia.org/wiki/Vorbis#Technical_details
[R4]http://rip59.dk/EACFlac/EACFlacRipping.html
[R5] Om ASIO på Wikipedia.org
Till index / top
'Disclaimer'
The information given on this page is given on an 'As Is' basis and aimed for NON COMMERCIAL use only. The author can not be held responsible for
any use of the information. Any registered product / trademark or company name on the page is the property of their respective owners.
Notera!
Det är helt personliga reflektioner och upplevelser vi skriver om på den här sidan, dessa är inte några 'Expert' kommentarer / utlåtanden. Vi rekommenderar INTE att någon ska göra dom ändringar / Modifieringar som vi gjort och som beskrivs på denna sida, då dessa HELT SÄKERT gör att alla garantier som leverantören utställt OMEDELBART upphör.
Våra tester och slutsatser kan INTE, och ska INTE tas för intäkt att samma eller motsvarande resultat eller upplevelse kan erhållas eller efterliknas någon annanstans eller av någon annan.
Till index / top
Go Back!

©2010 SM2YER Goran
|