DIY-Projekt
GainMaster antenn
Vertikal mittmatad dipolantenn för 10/11mtr banden

INDEX
  • Inledning
  • Senast uppdaterat
  • Beskrivning / teori
  • Bygget / praktik
  • Länkar / referenser
  • 'Disclaimer'

  • Inledning
    Provar att bygga en 'Gain Master' trådantenn, det är i praktiken en mittmatad dipol, har läst mycket positiva intryck, så nu är det dax att prova att bygga en egen.

    Här är några av dom 'fördelar' som jag läst om:
  • Kräver inget jordplan
  • Behöver bara en hög monteringspunkt
  • DC-Kortssluten = Tyst
  • Högre gain jämfört med 'normal' 5/8λ antenn
  • Perfekt för portabelbruk


    Färdig 'gainMaster' antenn

  • Senast uppdaterat
    2023.01.15 GainMaster antennen börjar nu att bli färdig (Tror jag, brukar alltid finnas något att förbättra...). Tog några bilder på olika 'detaljer', det mesta finns beskrivet längre ner på sidan.


    Detaljer: Anslutning Botten / Topp-delar & 'Matching-stub' / Nylon öggla i toppen

    Har byggt antennen i tre delar:
  • Feed/Coil/matching sektion (Nedanför T-stycket) med spole & 218,5cm** RG-58 kabel
  • Topp sektion (Ovanför T-stycket) med 126,5** RG-58 kabel, kondensator (C2) och 345cm FK-Kabel
  • Matching-stub, 58cm** RG-213 som kortssluts i änden.

    ** Mått på alla coaxialkabler utgår från T-Styckets centrum (Se Fig.A & Fig.B nedan)


    Detaljer: (C2) kondensator och övergång till Topp-del (FK-Kabel)

    2023.01.13 Limmade ihop dom 3D-printade delarna till spol-stommen. Monterade SO-239 kontakt och lindade på 16varv RG-58.


    Färdig coax-spole med SO-239 kontakt

    2023.01.08 Fick för mig att 3D-Printa en spol-stomme till mina 'GainMaster' försök. Ritar i 3D med en gammal 'SketchUp' version, exporterar till .stl format, renderar en utskrift fil (ISO .gcone) med Slic3r, för att sedan skriva ut med min '
    VELLEMAN K8200' 3D-Skrivare.


    3D skiss i 'SketchUp' / Övre / Undre halvan med montage-platta för SO-239 kontakt

    Spolen skrivs ut i tre delar, i den undre spol-delen kan man även sätta fast en SO-239 / Chassi kontakt. Dom tre delarna limmas ihop med 'Casco Express Lim'.

    3D-Print .stl export filerna ligger -->här! om någon vill 3D-printa själv.


    3D-Utskrift visualiserad i 'Repetier-Host' programvaran / Övre halva skrivs ut...

    2022.12.30 Test QSO med Syd-Frankrike (14div) - Bra konditioner, rapport S7-9/R5 säger i.o.f. inte så mycket, med bra konditioner så fungerar nästan vad som helst.

    2022.12.28 Svinkallt & Kolmörkt (-16,3°), då MÅSTE man naturligtvis testa sin nybyggda 'GainMaster' antenn. Hissade upp den i flaggstången, översta delen av antennen är då ca:13Mtr ovan mark, bottenspolen borde då vara på ca: 6Mtr höjd.

    Kör en SWR-graf med ett 'MetroVNA' instrument, centerfrekvens verkar att vara strax ovanför 28MHz, men då antennen är mycket bredbandig så är det nog inga problem att även köra hela 11Mtr bandet med den.


    SWR kurva på 'MetroVNA' instrument

    Varmkör min bil för ett lokalt test QSO, allt verkar att fungera som tänkt, får 59+20dB i signal- rapport av BD12 på ca: 1mil avstånd (Samma som när jag kör med min SOLARCON A99)

    Måste naturligtvis testa lite mera, men det har varit väldigt dåliga konditioner på dom kortare HF banden en längre tid nu...

    GainMaster upphissas i flaggstången

    Beskrivning / Teori


    Fig.C 'GainMaster' Elektriskt princip skiss
    Har ritat en 'elektrisk princip skiss' (Fig.C) för att försöka förstå hur antennen fungerar. Dipolens mittpunkt är övergången mellan RG-58 coaxial och FK kopplingstråden (C2 i skiss.C)

    C2 RF kopplar övre delen av dipolen till koaxialkabelns mittledare. C2 tillverkas av 8,6cm RG-58, mäter capacitansvärdet till ca: 11-14pF.

    C1 Borde vara någon typ av RF koppling (alt. matchning) av den nedre dipol halvan. DC mässigt kopplas mittledaren till skärm/jord (Kortssluts) - C1 tillverkas av 58cm RG-213, mäter capacitansvärdet till ca: 63-67pF (Före den kortssluts i nedre änden).

    L1 är en 'RF-Choke' vars uppgift är att 'terminera' antennen neråt (Vertikalt) - L1 tillverkas av 16varv RG-58 på ett 66mm PVC-rör.

    V = Teoretisk spänningskurva
    I = teoretisk strömkurva

    Bygget / praktik
    För att 'förenkla' bygget använder jag fyra PL-259 'crimp' kontakter, ett UHF T-Koppling och en PL-Vinkel kontakt. Alla kontakter kommer från Electrokit.se[L1] - Hur kontakterna används framgår av FIG.A & FIG.B nedan.

    Att använda PL-Kontakter/T-stycke har både för och nackdelar:
    Fördelar:
    1. Lätt att ändra / göra om / förbättra.
    2. Lättare att felsöka / reparera delar av antennen.
    3. Överskådligt, enkelt.

    Nackdelar:
    1. Antennen blir tyngre.
    2. Blir betydligt dyrare.
    3. Fler felkällor?

    Har även beställt 2st 7Mtr långa glasfibermetspön 'PATRIOT 700' från happyangler.se[L3] i Finland.


    UHF/PL-Kontakter från Electrokit.se[L1] / 7M Mestpö från happyangler.se[L3]

    Den nedre delen / 'Feed/Coil/matching section' börjar med en 'RF-Choke' bestående av 16varv RG-58 på ett 66mm PVC-rör i botten, ovanför den går RG-58 kabeln upp 218,5cm där mittledaren tas ut till en 'Impedance Matching stub' - Impedans-matchningen består av en 58cm lång RG-213 stump som kortssluts i nedre änden. (Se fig.A nedan)



    Fig.A 'Feed/Coil/matching' sektionen

    Fig.B 'Top' sektionen

    Den övre delen / 'Top section' börjar ovanför PL/T-Kopplingen, en RG-58 kabel går upp ytterligare 126,5cm, där avslutas den. Mittledaren kopplas till en kondensator (capacitans) som tillverkas av stump RG-58 kabel. (skärm ska vara 8,6cm lång). Koppla mittledaren till mittledaren på 126,5cm kabeln, skärm på 8,6cm stumpen kopplas till en 345cm lång 2.5mm2 FK kopplingstråd (Se fig.B ovan)

    Länkar / Leverantörer / Referenser
    Honors to the brains behind - 'Äras den som äras bör' - som talesättet säger. Som vanligt så är det inte jag som kommit på allt detta. Här hittar ni länkar till referenser och leverantörer.

    Leverantörer:
    [L1] UHF/PL-Kontakter
    Electrokit.se
    [L2] Krympslang, buntband m.m. BILTEMA.se
    [L3] Glasfibermetspö happyangler.se

    Länkar / Referenser:
    [R1] REF1
    https://www.digikey.se/sv/articles/understanding-antenna-specifications-and-operation
    https://www.robkalmeijer.nl/techniek/electronica/radiotechniek/hambladen/qst/1953/04/page21/index.html
    https://rsgb.org/main/get-started-in-amateur-radio/antennas/your-first-antenna-the-half-wave-dipole/


    'Disclaimer'
    The information given on this page is given on an 'As Is' basis and aimed for NON COMMERCIAL use only. The author can not be held responsible for any use of the information. Any registered product / trademark or company name on the page is the property of their respective owners.

    Notera!
    Det är helt personliga reflektioner och upplevelser vi skriver om på den här sidan, dessa är inte några 'Expert' kommentarer / utlåtanden. Vi rekommenderar INTE att någon ska göra dom ändringar / Modifieringar som vi gjort och som beskrivs på denna sida, då dessa HELT SÄKERT gör att alla garantier som leverantören utställt OMEDELBART upphör.

    Våra tester och slutsatser kan INTE, och ska INTE tas för intäkt att samma eller motsvarande resultat eller upplevelse kan erhållas eller efterliknas någon annanstans eller av någon annan.




    Go Back!


    ©2010--2023 SM2YER Goran