
Sonab OA-5 Typ 2
ortho-acoustic series / Orto akustisk högtalare
|
|
INDEX
Senast uppdaterat
2011.04.04 Tog några sista bilder på våra Sonab / Carlsson OA-5 typ2 högtalare innan dom åkte buss ner till Stockholm och sin nya ägare, förhoppningsvis så kommer dom att trivas där nere.

Alla diskanter nu OK och med nytt tyg
Innan dom åkte så hadde dom även fått en diskant högtalare utbytt och nytt tyg på alla diskant element. Använde svart elastiskt (Nylon) tyg inhandlat från LJUDIA.se[L2] - Limmade fast tyget med färglöst kontaktlim. Klippte 'överskottet' runt kanterna och gjode 'stadkant' på tyget med hjälp av en varm och rengjord lödkolv. Resultatet framgår av bilderna ovan.
2010.08.05 Efter inoljning / vaxning av lådorna så är restaureringen i det närmaste klar. Kopplade upp högtalarna under kvällen och provspelade,
bredbands elementen behöver antagligen lite inspelning. Försöker även bedömma om diskant elementen behöver bytas ut eller om man ska försöka lägga på 'coating' på dom också.
Många beskriver att dom blivit av med diskant 'väsandet' med den sistnämda metoden. Vi återkommer om detta. Just nu måste jag säga att vi inte störs av något 'väsande' från diskanterna...
Återstår i övrigt: Rengöring / Tvätt av topp-galler, utbyte av 'tyg-strumpa' och diskant tyg. Utbyte av ett diskant element.

Restaurering i det närmaste klar

Ett par 'Sonab OA-5 Typ2 ortho-acoustic series' - Restaurerade till närmast original skick.
2010.08.20 Kopplade upp våran 'XTZ Room analyzer' och körde en full spektrumkurva mest på kul. Har lite problem med att placera mätmikrofonen, högtalaren nyttjar rummets reflexer så att man i praktiken inte kan veta hur den resulterande kurvan påverkas. Utan att djupdyka i detta faktum så kan vi i.a.f. konstatera att trots 30år på nacken så presenteras den rakaste kurva vi hittils har mätt upp!
2010.08.05 Efter ett inlägg på CarlssonPlanet.com[R1] så är några begagnade diskant element på ingående. Kommer att
testa dom och byta ut där det behövs. Hittils är det bara ett element som har uppvisat några felaktigheter = Heldöd! -
I övrigt måste jag medge att vi inte kan hitta några problem med diskanterna, varken ljudmässigt eller funktion.
2010.08.03 Kontrollmätte elementet, det är helt avbrott. Jag kopplar i ett 6,7ohms motstånd t.s.v. - Ska försöka att hitta ett begagnat element hos någon 'seriös' renoverare som bytt ut diskanterna.

WANTED! Diskantelement 'Perless MT 20 HFC'
2010.08.03 Restaureringen fortsätter, Jobbar just nu med lådorna, tar bort lacken och lägger på möbel-olja +vax, resultatet blir 'Lysande' - Teakfaneret blir som nytt!, med en fantastisk lyster, den klassiska röda 'Teak-Glöden' har återuppstått.
Nu när bafflarna åter är avtagna noterade jag att en diskant är urkopplad? - Den är antagligen trasig/skadad och har kopplats ur. Man har helt enkelt kopplat ur och byglat bort elementet. Resultatet blir att kvarvarande element blir felkopplade och impedansen blir därmed också fel. Det hadde antagligen varit bättre att koppla ur högtalaren och kopplat in ett 6-8ohms motstånd för att behålla impedansen och därmed låtit dom andra elementen jobba vidare som tidigare.
2010.07.18 Det var inte igår man kopplade in högtalarkablar med DIN 41529 kontakter, jo! det var det faktiskt! - Hittade 'nya' DIN honor hos den lokala radio och tv handlaren, dom har legat i lager
sedan 70-talet.

Chassi DIN hane / Högtalarkabel med DIN kontakt
Inhandlade även lite matchande grå högtalarkabel 2x0,75mm2
(Den typen som 'Svensson' inkl. jag själv använde på 70-Talet)
Till index / top
Första intrycket
2010.07.16 Packade upp högtalarna ikväll, brodern har packat dom mycket bra, allt ser ut att ha klarat sig. Ställer upp högtalarna nere i garaget, kollar lite närmare på skicket.
Dom har normal 'patina' - Någon lite repa här och där, men är klart i mycket bra bruks-skick. Den ena högtalaren har ett litet 'släpp' i limningen i överkant, detta ordnar man
lätt med lite trälim och en lim-knekt. I övrigt så är dom 'lite' dammiga / smutsiga ovanpå, men det är antagligen ett 'standard' problem på denna modell.

Ett par 'Sonab OA-5 Typ2 ortho-acoustic series' i orenoverat original skick

Konstruktionen gör att dom blir en rejäla 'damm-samlare'...
Kopplade upp högtalarna till våran 'retro stereo' för att prova dom,- kontrollerade först med universal instrument så att det inte är någon direkt kortsslutning. Alla element verkar att vara OK, så det
är bara att starta upp förstärkaren och provlyssna, dom låter i.a.f. Återkommer med intryck då vi lyssnat lite mera.
Högtalarna har serienummer: 82182 & 84969 - Dom har några små skillnader bl.a. är botten-plattan lite tunnare (8mm) och omålad på den ena. På den andra är bottenplattan 10mm tjock och svart.

Serienummer / Typ plåt
|
Serie nr# 84969
Svart dämpkorg (PVC-Plast)
Kryss-spår i skruv för dämpnings justering
Kryss-spår i baffel skruvar
Ingen kantlistning i lådans nederkand
8mm tjock omålad bottenskiva
Serie nr# 82182 (Antagligen äldre)
Vit dämpkorg (PVC-Plast)
Spårskruv i dämpnings justering
Spårskruv i baffel skruvar
Kantlistning i lådans nederkant
10mm tjock svart målad bottenskiva
|
Till index / top
Rengöring
2010.07.18 Demonterade bredbands elementet, det verkar att vara i utmärkt skick, Tog av tyg 'strumpan', den är antagligen tillverkad av nylon
(Lycra) så det är inga problem att tvätta dom med vanligt tvättmedel/vatten.

Bredbandselement med 'strumpa'/ utan 'strumpa'
Kanterna på bredbandselementeten är hela men aningen mjuka, ska kontrollera möjligheten att
lägga på någon form av 'coating'. I övrigt behöver dom bara lite rengöring.

Bredbandselement 'Philips 9710'
Kontroll mätte element resistans, den är 5,2-5,3 ohm på båda elementen. Kontrollerade även dämpkorg / delningsfilter, allt verkar att vara i princip i 'nyskick'.
Rengjorde bredbandselementen, ren borstade försiktigt med en vanlig målarpensel. Det ena elementet var VÄÄÄLDIGT dammigt, använde en tunn trä sticka
för att försiktigt peta ut allt damm längst in mellan inner och ytter konen. Använder samma pensel när vi rengör bafflarna och diskant elementen.

Bredbandselement 'Philips 9710' / Limmar sprucket ovankant/hörn på ena lådan
Till index / top
Bafflar
Plåtbågarna som håller diskant elementen på plats är lite rostiga, detta beror antagligen på att högtalarna har lagrats i kallförråd vid något tillfälle.
Tog ett hastigt beslut att det antagligen är enklast att lackera om bafflar / diskanter med matsvart spray färg. Limmar även på nytt högtalartyg på diskanterna.

Rengjord baffel / Maskerad diskant

Ny lackerad / matsvart baffel ovansida / Baffel undersida med dämpkorg och delningsfilter

Ny 'möbeltass' / Låda innan rengöring
Till index / top
Lådorna
Dämpning är helt intakt i båda lådorna. Reparerade det skadade / spruckna hörnet på ena lådan. Använder en pappersremsa för att kunna få i lim i sprickan,
satte på lite press med hjälp av en lim-knekt. Efter att limmet torkat så är det bara att putsa till.
Om lådorna är fina behöver man bara tvättade av med lite cellulosa förtunning, matta sedan ner lacken med fint sandpapper (Korn 200+) och lägga på möbelvax.
Om du är osäker så ska du nog nöja dig med lite 'skonsammare' metoder. På CarlssonPlanet.com[R1] hittar du flera olika sätt att bättra på högtalar lådorna...
...Och nu hoppas vi att en och annan har slutat att läsa. Nu övergår vi till lite brutalare metoder. Om du inte har jobbat med möbel-renovering eller liknande tidigare så är det kanske bra att 'öva' lite på något mindre skadligt innan.
Gammal industrilack (1970-Talet) är med stor säkerhet basserad på alkydamin (Konst-Hartz). Det är en mycket hård 2-komponent härdlack som med åren ofta tappar sin genomskinlighet, den blir då lite grå / mjölkig och det underliggande träet tappar sin lyster. I detta fall gör lacken att Teak-faneret nästan ser ut som ljus Ek, vilket är lite tråkigt.
Vi kommer därför att ta bort lacken helt. Det gör man med 'Universal förtunning' som är lite kraftigare. På med lite förtunning så löses lacken upp och
sedan är det bara att skrapa av den med en stål-sickel.
V I K T I G T ! ! !
Universal förtunning är inte att leka med! - Det är mycket VIKTIGT att du använder skyddsmask med passande filter klass A1/A2 för organiska gaser/ångor t.ex. Art.nr# 26350/26351 BILTEMA.se[L9] - Vi använder halvmask 'SUNDSTRÖM SR-100' med filter 'A2' + förfilter för lackdamm. Använd även skyddsglasögon för att inte få stänk och lack-damm i ögonen.

Lack innan / Efter
En bra och vass stål-sickel är ett måste. Slipa stål-sickel såhär: Spänn fast stål-sickeln i ett skruvstäd eller liknande, se till att inte skada kanterna - Fig.1. Fila båda långsidorna 'platt' (90°) med en vanlig enkelhuggen fil. - Fig.2/3 'Bryt' därefter båda kanterna på båda långsidorna i ca: 15-20° mot ett sickelstål eller något som tillverkats av härdat stål, t.ex. en körnare för att därigenom få en vass 'egg' - Se skisser nedan. På en stål-sickel får du alltså fyra vassa eggar som du sedan kan använda. (Två på varje långsida)
Skiss - Slipning / Vässa stål-sickel
Stål-sickelns fyra 'eggar'
Notera! Kraftigt överdriven förstoring för att illustrera slipningens resultat (sickelns 'Grund' ide)

Förtunning 'Thinner' läggs på / Nyslipad stål-sickel
Man måste vara försiktig med stål-sickeln, håll stål-sickeln med båda händerna, luta den 25-30° och dra mot dig, dra inte rakt ut över en kant med kantlist, stanna mitt på och starta från andra håller. Det går däremot bra att starta över en kant, men starta genom att hålla stål-sickeln lite snett över kanten.
När sickel 'spånen' byter färg, blir gul/bruna från tidigare vita så vet man att man är igenom lacken och har kommit ner till träet, då är det dax att sluta.

Lacken kommer av / Lacken borta!
Efter att lacken tagits bort är det dax att laga ev. skador i faneret, det görs enklast med Teak-Spackel 'Plastiskt-Trä' som är ett vatten baserat akrylspackel. Ta bort orenheter / damm där du ska laga, rugga upp botten på sprickor o.d. med t.ex. en kniv spets. Lägg på så lite spackel som möjligt. Slipa av, först med lite grövre sandpapper (Korn 120), sedan med fint sandpapper (Korn 200+)

'LIBERON Plastiskt-trä' Teak-Spackel / Spacklad skada
När det är klart så lägger vi på några varv 'LEINOS Möbelolja - Supreme 240' - Man lägger på så att träet inte suger mera, torka av ev. överflöd och låt torka någon dag. Efter det lägger vi på 'LEINOS - Möbelvax 310' - Olja / Vax hittar ni hos FärgRiket.com[L3]

Möbel olja & vax / Teak med ny 'glöd'
Redan när vi lägger på första varvet möbel-olja så vaknar teak träet till liv och får tillbaka sin lyster. När allt är klart så har den inbyggda 'Glöden' i teak faneret återuppstått.
Till index / top
Coating
För att bevara och förstärka kanterna på bredbands elementen lägger vi på 3-4 lager coating. Tanken är att elementen ska kunna användas för dagligt bruk i många år framöver. Fler lager ger en styvare kant. Coatingen måste vara hållbar (Beständig) och samtidigt flexibel, den ska även fästa på pappret och samtidigt inte lösa upp det sköra pappret för mycket när coatingen läggs på.
Dom 'hemliga' ingredienserna i coating vätskan är helt vanligt 'CASCO textil-lim' och 'CASCO trälim' - Om coating vätskan är för tjockt kan man späda med lite destillerat vatten. (Späd inte för mycket, helst inte alls!) Textil limmet innehåller vätningsmedel för att limmet ska tränga in i underlaget (Fästa bra!). För mycket vatten i kombination med textil limmet löser upp pappret VÄLDIGT fort. Var därför sparsam med att späda coating lösningen.

Inga konstigheter här, Textil-lim / Trälim / vatten i en 'lämplig' mix...
Vi har provat att använda annat trälim än Casco, men det har INTE fungerat. Trälimmet MÅSTE vara 'CASCO 3301' (Alt. 3305) för att det ska kunna blanda sig med textil limmet. Vi har provat med 3/4 delar textil lim och 1/4 del trälim.
Coating vätskan blir helt genomskinlig när den torkat. Textil limmet är i grunden anpassat för att vara mycket flexibelt och hållbart, det fäster dessutom väldigt bra på papper. Trälimmet har lagts till för att tillföra stabilitet och dämpar flexibiliteten något, trälimmet är också flexibelt eftersom trä är ett 'levande' material, flexibiliteten är betydligt 'segare'. Om du vill ha högre flexibilitet på slutresultatet så minskar du helt enkelt mängden trälim.
Jag använde en mjuk akvarell pensel 'nr# 12' den är ca: 10mm bred. 'Måla' på coating vätskan så jämt som möjligt, utan att
trycka för hårt (Pappret kan vara MYCKET skört. För att underlätta / få en jämnare fördelning av coating
vätskan använde vi en 'kavalett' (Samma som används när man målar dekor på keramik)

Penslar på coating vätska / Första lagret coating pålaggt
Det måste gå ganska fort att lägga på / sprida coating vätskan. Detta för att pappret inte ska lösas upp för
mycket. Använd en 'hår-fön' eller varmlufts pistol för att få coating vätskan att torka fortare.
(Värm inte för mycket så att högtalaren skadas)
På bilderna ovan ser man även att vi använder två trästickor för att 'lyfta' konen något. Tidens tand har gjort att konens viloläge (Noll-läge) har sjunkit något (ca: 2mm) Vi lyfter därför upp konen till stax över normalt viloläge och fixerar med två trästickor B.20 x Tj.5 x L.150 mm som förs in genom hålen i korgen. Trästickorna får ligga kvar tills coatingen har torkat. Tryck inte trästickorna för hårt mot papp konen, den kan lätt skadas.

Närbild på kant med coating / Båda elementen färdiga
Tips: Åk till en elektronik återvinning (Kolla med kommunen) och hämta en gammal högtalare med pappkant för
att experimentera med. (Innan du provar på 9710-orna)
Till index / top
Kostnader
Här är en lista på vad vi använt vid restaureringen, kostnader har tagits upp där så har varit möjligt (Visst material har vi haft från tidigare projekt)
Stål-Sickel 55kr
Teak spackel 'Plastiskt-trä' 90kr
Sprayfärg (Mattsvart)
Högtalartyg
|
Till index / top
Referenser / Länkar m.m.
Honors to the brains behind - 'Äras den som äras bör' - som talesättet säger. Som vanligt så är det inte jag som kommit på allt detta. Här hittar ni länkar till referenser och leverantörer.
Leverantörer:
[L1] www.blocket.se - Annons plats
[L2] www.ljudia.se - Högtalartyg
[L3] www.fargriket.com - Möbelolja / Vax m.m.
Referenser:
[R1] Allt om Carlsson högtalare, principer, historia CarlssonPlanet.com
[R2] Djupdykning i SONAB OA-5 mkII Skriver av Troels Gravesen (Mycket bra artikel!)
[R3] Wikipedoa.org om Ortoakustik
[R4] Artikel i RT nr#4 1964 'Pop-boxen' (4.1Kb .pdf fil)
[R5] Läs mera om delningsfilter på Fredrik Nilsson's Webb-Sida
[R6] Ljudtekniska Sälskapet (LTS)
Till index / top
'Disclaimer'
The information given on this page is given on an 'As Is' basis and aimed for NON COMMERCIAL use only. The author can not be held responsible for any use of the information. Any registered product or company name on the page is the property of their owners. 'CARLSSON®', 'CARLSSON LOUDSPEAKERS®' and 'CARLSSON ORTHO-ACOUSTIC®' is registered trademarks in Sweden owned by SSC (Stiftelsen Stig Carlsson) along with corresponding valid Swedish and U.S. patents regarding sound reproduction using speaker systems designed according to the 'CARLSSON ORTHO-ACOUSTIC®' concept invented by Stig Carlsson.
Notera!
Det är helt personliga reflektioner och upplevelser vi skriver om på den här sidan, dessa är inte några 'Expert' kommentarer / utlåtanden. Vi rekommenderar INTE att någon ska göra dom ändringar / Modifieringar som vi gjort och som beskrivs på denna sida, då dessa HELT SÄKERT gör att alla garantier som leverantören utställt OMEDELBART upphör.
Våra tester och slutsatser kan INTE, och ska INTE tas för intäkt att samma eller motsvarande resultat eller upplevelse kan erhållas eller efterliknas någon annanstans eller av någon annan.
Till index / top
Go Back!

©2010 SM2YER Goran
|