DIY-Projekt
LTS lågimpedans högtalarkabel

INDEX
  • Inledning
  • Senast uppdaterat
  • Referenser / Länkar m.m.

  • Andra sidor / DIY Projekt:
    - DIY Högtalarkablar och Signalkablar
    - Rums-strålande Högtalare - Projekt 1
    - Rums-strålande Högtalare - Projekt 2
    - PROTOTYP Högtalare - Projekt 3
    - Electrostat Hybrider - Projekt 4
    - Retro HiFi-Stereo
    - Lyssningsrum - Projekt 5
    - 'Sound Industry Möbel - Projekt 6
    - Surround anläggning
    - DIY-Verkstad
  • Beskriver här våra erfarenheter av 'LTS lågimpedans högtalarkabel' - På LTS hemsida[R1] hittar man en mycket utförlig byggbeskrivning. Vi tar därför bara upp dom mindre ändringar som vi gjort, samt våra egna upplevelser av resultatet.

    Notera!
    Lågimpedanskablar är aningen 'speciella' och kan INTE användas till alla högtalar / förstärkar kombinationer. Om förstärkaren har möjlighet att anpassas till den tillkopplade lasten så ska denna ställas på ett värde över 8ohm, 'HIGH' eller motsvarande. Förstärkare som inte har denna möjlighet och samtidigt har känsliga skydds kretsar kan i mindre lyckade kombinationer helt enkelt 'flippa' ur. En lågimpedanskabel med Zo på låt oss säga 8-10ohm är givetvis helt olämplig om högtalarens karakteristiska impedans är t.ex. 6ohm eller mindre.

    Vi har provat kombinationer som i praktiken ger ALLA typer av resultat, allt från kraftig FÖRSÄMRING till ingen skillnad alls, men även kombinationer där vi klart hör en märkbart förbättring. Förbättringen (I dom fall vi har hört någon) upplevs främst i ökad detalj återgivning i mellanregister / lågdiskant delen av spektrat, tyvärr i något fall på bekostnad av motsvarande detalj återgivning i bas registret.

    Inledning
    Kablar inom Audio området är ett 'Hett' ämne på många hifi/audio forum. På denna sida beskriver jag våra erfarenheter inom området. Det är inga problem att köpa hur dyra kablar som helst och få ett bra resultat, men det är inte riktigt så vi har gjort.

    OK, det kanske inte gör något att kablarna är snygga eller har ett fint namn, det är antagligen det man får betala mest för, INTE kabelns faktiska förmåga att tillföra någon ökad kvalite ljudmässigt. Oftast är det helt onödigt att köpa kablar för tusentals kronor.

    Det viktigaste är att man använder BRA kablar och kontakter,- och att man är ordentlig när man kopplar ihop grejerna. Vår erfarenhet är att man med enkla medel kan uppnå mycket bra resultat. Samtidigt kan man undvika dom vanligaste 'fallgroparna' - I slutänden så kanske man till och med har råd att köpa lite upphovsrätts skyddat musik material ;-)

    Senast uppdaterat
    2011.05.12 Kör just nu med 'LTS-Kablarna' men bara med själva kablarna, har satt på lite bättre kontakt stift vid anslutningarna till förstärkaren.

    Det är lite svårt att ansluta tjockare kablar till äldre förstärkare, på NAD 2400 slutsteget kan man inte använda banan-kontakter eller gafflar. Det enda sättet att ansluta kablarna är att tråckla in maximalt antal ledare i dom små hålen i terminalerna eller att sätta på kontaktstift som sedan träs in i terminalerna.

    Vi kör nu med 'Ändhylsa' art.nr# 67-243' från KJELL.com[L4] - Ändhylsan pressas eller lödes fast, dom klarar kablar med 4-6mm²


    Ändhylsor pressade på LTS-Kabeln

    2011.05.03 Med RC-Nät och kabel i 'två delar' är det lätt att koppla in / ur RC-Nätet för att experimentera / jämföra. Har även provat att minska capacitansen till hälften. Det gör att fullt 'genomslag' över RC-Nätet flyttar upp i frekvens, från 3-4KHz till 14-15KHz vilket borde vara en fördel i detta fall, basen påverkas mindre (Kanske inte alls) Återkommer med mera funderingar / tester.


    Detaljer, vero-board med komponenter.

    2011.05.03 Kopplar ur RC-Nätet och kör endast kabeln. Åter till 'Ruta noll' - OK! Kabeln är snygg och fungerar utomordentligt men inte i just denna förstärkar / högtalar kombination. Jag återkommer med mera 'rön' a.s.a.p.


    Kabel utan RC-Nät - Inkoppling vid högtalare / Bakom förstärkare

    2011.05.02 Kopplade in kablarna i kväll, blev MYCKET förvånad - Låter INTE bra alls! - Kollade på inkopplingen, kontroll mäter kabeln. Inga konkreta fel funna, JO! Kolla! Jag har råkat komma åt impedans knappen som sitter strax under högtalar anslutningarna, den har hamnat på 4ohm läge, det är 'Normal' läget på förstärkaren enl. manualen (NAD 2400)

    Med impedans knappen i 8ohm läge (High) och 'Soft Clipping' i läge 'Off' så låter det mycket bättre, men ännu inte helt bra. Diskant / Mellanregister verkar att framträda mycket bra, men nu på bekostnad av att basen låter väldigt 'utslätad' och livlös.

    Kollar lite på högtalarnas karakteristik (Dynavoice M-65ex) - Tillverkaren anger impedansen till 4-8ohm vilket verkar att vara lite konstigt? - Har inte kunnat hitta någon impedanskurva för högtalaren.

    Misstanke: Filterdelen för bas elementen har någon form av inbyggd anpassning (Konjugatlänk) - I mellanregister / diskant saknas motsvarande anpassning.

    2011.05.01 Tillverkar ett par 'LTS-Kablar'[R1] ca: 2,4m långa. Följer i princip LTS[R1] utomordentliga beskrivning, men med några små ändringar.

    I original beskrivningen kopplas 12st 100ohm motstånd parallelt för att ge resistansen 8,33ohm. Vi använder det som finns hemma så det blir i stället 18st 150ohm motstånd med resulterande parallel resistans = 8,33ohm - I LTS beskrivningen står inget om att att motstånden bör vara av typen 'Kolfilm' (Icke metalliska).

    Även kondensatorerna är något annorlunda, använder 2x 102nF + 47nF paralellt, ger kapacitansen 149nF (Totalt = 0,298uF)


    ...En nästan färdig kabel


    Vi använder std. komponenter, löder fast alla motstånd och kondensatorer på en 'vero-board' platta 70x30mm. Tanken är att gjuta in allt i ett ca: 20cm långt / Vitt PVC-Rör med D=32mm - Kopplings schemat enl. nedan:


    Detaljer, vero-board med komponenter.

    Det enda faktiska problem som vi har under hela bygget är att hålla isär alla ledare i EKKX-Kabeln. Tips: Följ LTS-Beskrivningen, efter avisolering och efter hoptvinning av respektive plus/minus 'bunt' men FÖRE lödning - KONTROLL RÄKNA / KONTROLL MÄT! - För att säkerställa att inte någon ledare har hamnat i 'fel' bunt.

    Varför LTS...
    Idén med kabeln / RC-nätet är att den belastningen som förstärkaren utsätts för ska presenteras med jämnare impedans över hela det frekvens spektrum som den jobbar inom. Det gör i sin tur att förstärkaren kan leverera stöm även i dom lägen där impedansen annars skulle göra att förstärkaren förmåga begränsas.

    Placeringen av RC-Nätet gör att impedansfel i kabeln motverkas. Notera att impedansfel i högtalaren inte 'korrigeras' som med en konjugatlänk**, däremot begränsar LTS-Kabeln den påverkan som impedansfel i själva högtalaren kan ha, så att förstärkarens förmåga att leverera ström bibehålls.

    ** En konjugatlänk utformas för att korrigera impedansfel på ett specifikt högtalar element, detta för att delningsfiltret ska kunna arbeta korrekt, en konjugatlänk placeras därför inne i högtalaren oc kopplas direkt till högtalar elementet efter delningsfiltret.
  • Referenser / Länkar m.m. Honors to the brains behind - 'Äras den som äras bör' - som talesättet säger. Som vanligt så är det inte jag som kommit på allt detta. Här hittar ni länkar till referenser och leverantörer.

    [R1a] Ljudtekniska Sällskapet -
    http://www.lts.a.se/
    [R1b] LTS-Kabel Byggbeskrivning Original beskrivning skriven av Anders Eriksson (LTS)

    Leverantörer:
    [L1] http://www.biltema.se - Högtalarkontakter / Krympslang
    [L2] http://www.elfa.se - Lödtenn / Kontaktspray / Kabelstrumpa
    [L3] http://www.electrokit.se - komponenter / lödtenn / Kontaktspray
    [L4] http://www.kjell.com - Kontakter m.m.


    Go Back!


    ©2010 SM2YER Goran
  • everera