Bygg project / DIY-Project
Rums-strålande högtalare
DIY Projekt 1

INDEX
  • Inledning
  • senast uppdaterat
  • Första intrycket
    - Första testen
    - Andra testen
    - Tredje testen
    - Fjärde testen
  • Bygget
    - Bafflar
    - Lådor
    - 'Piano Lack' / lackering
    - Polering
    - Dämpning / Tätning
    - Intern koppling
  • Ritning / Konstruktion
  • Högtalarelement
    - Bredbandselement
    - Delningsfilter
  • Material / Kostnader
    - Akustisk dämpning
    - 'Mysa GRÄS'
  • Leverantörer / Referenser
  • 'Disclaimer'

  • Inledning
    Vi var i behov av ett par små, lätt placerade högtalare till vårat 'Retro' HiFi-Stereo projekt.

    Idén med att välja just denna typ av högtalare är enkel. Modellen har funnits och utvecklats sedan 50-talet,- och finns fortfarande i många Svenska hem. Bland 'ljud' intresserade så har MINST ett par modell 'OA-5' passerat genom åren, många använder denna modell som någon form av 'referens'.

    Upplevelsen av denna typ av högtalare är lite 'Speciell' och antagligen omöjlig att förklara. Gör ändå ett försök: Högtalaren 'Tar hjälp' av själva rummet, det gör att ljudet presenteras på ett mycket behagligt sätt. Bakomliggande och närliggande väggar och föremål aggerar 'spridnings-lins' för diskant och mellanregister - Basportens placering och utformning gör att basljuden kopplar effektivt till golvet. Lyssnarens placering i rummet är av mindre betydelse än när man använder vanliga front strålande högtalare, en fördel med detta är att fler kan lyssna tillsammans. Ljudet upplevs som mycket 'större' än vad man skulle kunna föreställa sig möjligt med tanke på högtalarnas storlek.

    Naturlig återgivning i 'Hemmet' var idén när konstruktören Stig Carlsson konstruerade sina första 'Orto Akustiska' (OA) högtalare. Det vetenskapligt grundade och tålmodiga arbetet med dom 'Orto Akustiska' principerna för att optimera konstruktionen för användning i normalt 'Svenska' hem väcker än idag stor beundran.

    CarlssonPlanet.com[R1] kan man läsa mera.
    PROJEKTET
    Beskriver här våra försök att bygga ett par 'Rums-strålande' högtalare med utgångspunkt i en klassiker. Då vi som vanligt inte har hur mycket resurser som helst så blir det ett 'Budget' projekt med en totalkostnad runt 2000kr inkl. ALLT! - Förutom att det varit roligt att bygga dessa högtalare så har vi lärt oss en hel massa på vägen.


    Färdiga OA5 Cloner 'in action'

    Senast uppdaterat
    2022.02.27 Fick en förfrågan om .STL filerna för 3D-utskrift av monteringsklossarna för 'Visaton TW6NG' diskanthögtalarna.

    .STL filen till monteringsklossen ligger nu -->
    Här! (oa_tweeter_mount4.stl)

    2015.03.13 Skriver ut monteringsklossar till båda högtalarna, monterar diskant högtalarna. Bygger och monterar slutligen delningsfilter i båda högtalarna.


    Skriver ut 4st klossar på en gång


    Hög med diskant klossar / Första diskant klossen monterad


    Diskant element monterade

    Bygger ihop 2st delningsfilter, använder 1/4 del av ett universal kretskort I-8805002 från lautsprechershop.de[L10] - Monterar komponenterna med 'tesa', dubbelhäftande tape för att undvika missljud. Delningsfrekvensen är ca. 2900Hz.


    Delningsfilter på gång / Baksidan

    Komponenternas ben används för att bygla ihop filter kretsen, behöver ytterligare någon liten bit sparade komponent klipp för att bygla ihop alla komponenter. Mera detaljer ligger längre ner på sidan under filter.


    Färdigt delningsfilter

    Har även inhandlat 2st bredbands element VISATON 'B200' - Dessa är dock något större än dom VISATON 'LMC20X' element jag nu använder, B200 elementen verkar att vara snarlika 'OBI F87' fysiskt men B200 har nominell impedans = 6Ω, dom får dess värre 'stå över' till nästa projekt.


    Testar VISATON 'B200'

    2015.01.06 Tillverkar små monterings 'Klossar' med hjälp av en 3D-Skrivare. Klossen ritas först i Google Sketchup, exporteras i .STL format, delas upp i skikt med Slic3r för att därefter skrivas ut med 3D-Skrivaren.


    Monterings 'Kloss' i Sketchup


    Monterings 'Kloss' redo för utskrift


    Utskrift av monterings 'Kloss' pågår


    Monterings 'Kloss' färdig


    Monterings 'Kloss' färdig

    2011.09.01 Monterade botten, dämpning och bas element i våra OA-5 kloner. Provspelar just nu, kör med 'normal' basreflex port (D70xL120) och något mindre dämpning är 'originalet' - Får mera / lägre bas, men samtidigt blir basen mindre kontrollerad (Mindre rapp) - Återkommer när jag spelat mera med dom.


    Anläggningen 2011.09.01 med OA-5 klonerna och våra Dynavoice M-65 högtalare

    Högtalarna kommer så småningom att flytta ner i vardagsrummet och användas som 2ch huvudhögtalare / 5ch fronthögtalare.


    Närbilder på våra OA-5 kloner

    2010.08.08 Tillverkar topp-galler av återvunna 'dator-korgar**' - Blir både billigt och tillräckligt snyggt då vi tänker att förse topp-gallren med högtalartyg för att minska dom välkända 'damm-problemen'.

    **Dator korgarna har suttit skruvade under skrivbord för att ha pc-datorn i på mitt jobb, vi kör nu med 'tunna-klienter' så korgarna behövs inte längre och skulle slängas.


    Första inpassningen av topp-gallret

    Slut monterade bafflarna, vid dom första försöken med 'Visaton TW6NG' diskanterna så gjorde vi en provisorisk montering med buntband. Det fungerade riktigt bra. Nu har vi gjort åtta små aluminiumplåtar som ska hålla buntbanden och diskanterna på plats, detta för att slippa borra en massa hål i baffeln.


    Monteringsplåtar med buntband på plats / Diskant elemenen monterade.

    2010.07.16 Har fått tag på ett par 'Sonab OA-5 Typ2' dom fungerar och är orenoverade (Original) samt i mycket bra skick.

    Tanken är att kunna jämföra det egna DIY projektet med 'originalet' - Det är det enklaste sättet att bedömma om vi är på 'rätt' spår. Kommer naturligtvis även att rengöra och restaurera högtalarna så att dom ska kunna användas i några år-tionden till.


    Ett par orenoverade 'OA-5 typ2' i original skick.

    Bygget går vidare...
    2010.07.28 Lådorna lackerade och klara, slutmonterar diskanter och baselement. Tillverkar 'Top-Galler' och 'Tyg-strumpor' - Återkommer med bilder när allt är färdigt.

    2010.07.25 Lackering på gång. Har mellanslipat och lagt på andra varvet, ska lägga på ett tredje och fjärde varv a.s.a.p. - Sedan är det bara polering som återstår.

    2010.07.06 Tillverkar nya basreflex portar som ska passa bättre för baselementet 'Visaton LMC20X' - Använder 'Basbox 2000' för att göra om beräkningen. D=70mm / L=120mm

    Använder ett vanligt avloppsrör (PP-Rör). Hålen tar vi upp med överhandsfräs för att få bra passing, rören limmas sedan med epoxi-lim - Dom ytor på rören som ska limmas 'Ruggas' upp med sandpapper (korn-80) för att få limmet att fästa bättre. Strycker lim på kanten i hålet på skivorna och på den ruggade ytan på rören.

    Efter att limmet torkat är det bara att slipa av dom plana ytorna och runda av port öppningarna med överhandsfräsen, använder den största radie fräs vi har (R=12mm).


    Ny basport

    2010.07.04 Testar med kombinationen baselement: 'Visaton LMC20X' (90dB) och diskantelement: 'Visaton TW6NG' (91dB) / FX = 2700Hz - Detta verkar att vara den bästa kombinationen hittils.

    Kopplade upp våran 'XTZ-Room analyzer' för att mäta frekvensrespons. Då detta är en 'runtomstrålande' (Orto-Akustisk) högtalare så är det inte helt klart hur man ska placera mät-mikrofonen. Bl.a. har programvaran mycket svårt att kalkylera avstånd (Tider).

    Själva grund principen för högtalarens funktion är ju att nyttja rummets naturliga (oundvikliga) ljud reflexer. Denna 'grund princip' gör det även i praktiken omöjligt att tolka resultatet, vad påverkas av vägg reflexer o.s.v. - Alla analyser där tid beräknas in (Resonans/Reflektion) blir i praktiken omöjliga att tolka. Här kan du läsa mera om att Lyssna, Prova & mäta ljud


    Frekvensrespons Visaton LMC20X / Visaton TW6NG

    Det finns fortfarande lite övrigt att önska. Lågbasen är inte den bästa, vi ska försöka att 'anpassa' dämpningen och basreflex porten lite för att passa LC20X elementet bättre. Återkommer om detta. I övrigt så måste jag säga att mellanregister / diskant registren låter mycket bra. Läs mera om denna element kombination --> Fjärde testen


    XTZ-Room analyzer

    Till index / top

    Första intrycket
    2010.06.30 Kopplade färdigt idag. Kopplade in högtalarna till våran
    'NAD retro stereo' - Kör med 'Bi-Amp' och ett aktivt delningsfilter för att kunna prova ut delningsfrekvensen. Notera den snygga (Provisoriska) 'bak-väggen' som ska reflektera ljudet framåt. Bakväggen är en förutättning för att högtalarna ska kunna fungera och sprida ljudet som tänkt. Högtalarna ska placeras 'kloss' mot bak väggen och ca: 1 meter in från sid väggarna.

    Första lyssnings intrycket: Akustiskt så fungerar högtalarna helt klart! - Här behöver man definitivt INTE springa runt och leta någon 'Sweet-Spot', ljudet är mycket öppet och 'Stort' vilket är lite imponerande med tanke på hur små dessa högtalare är rent fysiskt (H55 x B24 x D43 cm) - Verkningsgraden verkar att vara väldigt bra, delningsfrekvensen inställd enl. den beräknade på 2700Hz.


    Överst: 7" TFT VGA/Video skärm - Aktivt delningsfilter The T.Amp XO 231 - CD/DVD-Audio/SACD-Spelare YAMAHA DVD-S1800 - Förstärkare (Försteg/Slutsteg) NAD 306 - Förstärkare (Slutsteg) The T.Amp S150

    Vi använder vi bl.a. en testskiva från 'Marantz High-End Audiophile Test Demo SACD volume 1' med bl.a. orgel musik, nästan så att nackhåret reste sig! - Nåja, nog med skryt nu, högtalarna låter helt klart bra med tanke på storlek och bestyckning.




    SACD Testskiva
    Index:
    1. Carmen Gomes / Let go get stoned
    2. Blue Tab / Traditional
    3. Beets Brothers / Body and soul
    4. The Dream Machine / Traditional
    5. L'imprevu Saxofoonkwartet / Pop Enre
    6. Tony Roel Trio / Tango-jalousie
    7. Dick Broekema / On the air
    8. De Straat / Improvisation
    9. Royal Brassband from Arcen with Tambours / Royal Jubilee
    10. The Resonans Quartett / Milonga del Angel
    11. Annerieke Kaldeway, Harp / Traditional
    12. Arion Ensemble / Water Music Gigue 1 en 2
    13. Harp and Vocal / A Birthday Hansel Part 1
    14. Djembe percussion group Madinka / Improvisation
    15. Bernard Beeftink / Improvisation
    16. String Quartett Jenufa / 2nd Strin Quartett opus 17 part 2

    Till index / top

    Första Testen
    Visaton LMC20X / Visaton DTC80SC / 'Dubbel-L' dämpning / FX = 3000Hz**


    Första testen: 4 x DTC80SC / LMC20X

    Vid första test tillfället sitter det följande element i högtalarna: 4st Visaton DTC80SC diskanter och Visaton LMC20X bas element. 'Dubbel L' dämpning enl. original ritning.

    Basregister: Basen försvinner tvärt strax under 60-80Hz, lägsta basen blir då lite 'matt' - Överlag låter basen lite 'Bummlig' eller instängd, det kan bero på lite för hård dämpning, Visaton LMC20X elementet skulle antagligen fungera bättre med 'normal' basreflex dämpning.

    Mellanregister: Låter förträffligt bra i den lägre delen, men det verkar som om diskanterna inte riktigt klarar att ta över i övre delen, provade att höja delningsfrekvensen till strax över 3000Hz, det gjorde att man fick lite mera upplevelse bl.a. av sång röster.

    Diskantregister: Här har vi nog det största problemet, 55kr st är nog kanske någon krona för mycket för Visaton DTC80SC diskanterna. Har provat dessa element tidigare i tre vägs system och har då fått ett gott intryck. Då Bas / Mellanregister elementen har verkningsgrad över 90dB så verkar Visaton DTC80SC diskanterna lite 'svaga / tunna' - Dom tappar av nästan helt redan vid 2500Hz och låter generellt lite för tunnt, kanske på gränsen till 'rassligt'

    **Not: Detta är den utprovade delningsfrekvensen där vi upplever att vi får 'bäst' resultat för respektive element kombination.

    Har provspelat lite mera med Visaton LMC20X bas elementet. Gjorde lite ändringar i inställningarna, intrycket från gårdagen kvarstår. Bytte ut bas-elementen till ett par 'Velleman VDSSP8/8'

    Till index / top

    Andra Testen
    Velleman VDSSP8/8 / Visaton DTC80SC / 'Dubbel-L' dämpning / FX = **

    Vid andra test tillfället sitter det följande element i högtalarna: 4st Visaton DTC80SC diskanter och Velleman VDSSP8/8 bas element. 'Dubbel L' dämpning enl. original ritning.


    Velleman VDSSP8/8

    Basregister: Velleman elementen har högre känslighet (91dB) - Lägre resonansfrekvens (35Hz) och lägre frekvensrespons. Sammantaget så blir den lägre basen riktigt bra. Elementen är antagligen tänkta som 'lågbas' (Subbas) högtalare men hänger med riktigt bra även i övre basen men sedan blir det problem, i mellanregistret tappar dom rejält.

    Mellanregister: Nu blev det jätte tråkigt här i mellanregistret, basen tappar redan strax under 1900Hz och diskanterna orkar inte längre ner än runt 3000Hz, då blir det ett JÄTTE hål mellan ca: 1900 - 3000Hz och det HÖRS!

    Diskantregister: Ingen förändring (Naturligtvis) Se text för 'Första testen' nedan.

    **Not: Vi provade med ALLT från 1000-4000Hz. Då diskanten 'dör' under 3000Hz samtidigt som basen 'dör' över 1900Hz så är det i praktiken omöjligt att ställa in någon 'Lämplig' delningsfrekvens...

    ...Efter att nu ha provat två olika rena bas-element, i kombination med att diskant elementen inte går lägre än runt 3000Hz så är det kanske inte helt förvånande att man i original oa-5orna använder bredbands element, i nästa test så kommer vi att prova ett bredbands element.

    Till index / top

    Tredje Testen
    BAS = Visaton BG20 / DISKANT = Visaton DTC80SC / 'Dubbel-L' dämpning / FX = 3000Hz**

    2010.07.01 Vid detta tredje test tillfället sitter det följande element i högtalarna: 4st Visaton DTC80SC diskanter och Visaton BG20 Bredbands element. 'Dubbel L' dämpning enl. original ritning.

    Konstaterar att problemet hela tiden FRÄMST ligger i mellanregistret, dels går vissa 8" element inte nog högt, men största problemet är antagligen att diskant elementen inte går nog lågt. Det blir hela tiden ett 'Glapp' där emellan. Med ett bredbands element försvinner problemet men samtidigt tappar man en hel del i bas-registret.


    Visaton BG20 Bredbands-element

    Basregister: En bredbandshögtalare har naturligt sämre lågbas egenskaper, det gäller även för Visaton BG20. Efter att ha ökat något på basen i för-förstärkaren så låter det i.a.f. hyffsat. Basen är dock lite 'tunn' jämfört med tidigare försök.

    Mellanregister: Här märker man antagligen största skillnaden. Med delningsfiltret inställt på ca: 2900-3000Hz så kommer mellanregistret fram mycket väl och 'sammanhållet' i vissa lägen t.ex. sång och akustiska gitarrer så kan det kanske bli lite för mycket. Verkningsgraden på bredbandselementen är väldigt bra (92dB). När vi dämpade bas/mellanregister något på delningsfiltret och ökade basen lite på för-förstärkaren så blev ljudet genast mera balancerat.

    Diskantregister: Ingen förändring (Naturligtvis) Se text för 'Första testen' nedan.

    **Not: Detta är den utprovade delningsfrekvensen där vi upplever att vi får 'bäst' resultat för respektive element kombination.

    Diskant element 'Visaton TW6NG'
    2010.07.02 Skippar nu DTC80SC diskanterna helt. Monterade 2 x 4st 'Visaton TW6NG' Diskant element lite provisoriskt på två MDF plattor 200x200x16mm. Testade lite nu på morgonen, nu verkar det äntligen att vara på rätt väg.

    'TW6NG' diskanterna verkar att kunna går ner till strax över 2500Hz, ett problem kan bli den höga verkningsgraden. Måste antagligen koppla av dessa för att dämpa ca -2dB för att dom ska bli någorlunda linjära tillsammans med bas elementet.


    Visaton TW6NG Diskant-element i Y-Configuration. 4st Vänster / 4st Höger


    MDF plattor 200x200x16mm ovanpå LMC20X diskanterna (Som är urkopplade)

    Till index / top

    Fjärde Testen
    BAS = Visaton LMC20X / DISKANT = Visaton TW6NG / 'Dubbel-L' dämpning / FX = 2700Hz**

    Vid fjärde test tillfället sitter det följande element i högtalarna: 4st Visaton TW6NG diskanter och Visaton Visaton LMC20X Bas element. 'Dubbel L' dämpning enl. original ritning.


    Fjärde testen: 4TW6NG / LMC20X

    Basregister: Basen försvinner tvärt strax under 60-80Hz, lägsta basen blir då lite 'matt' - Överlag låter basen lite 'Bummlig' eller instängd, det kan bero på lite för hård dämpning, Visaton LMC20X elementet fungerar antagligen bättre med 'normal' basreflex dämpning, kommer att prova detta a.s.a.p. (Se även test1 nedan)

    Mellanregister: Nu låter mellanregistret förträffligt bra hela vägen, röster / akustiska o.s.v. låter nu väldigt luftigt.

    Diskantregister: Kan i vissa stycken låta lite 'överdrivet' - Tror att detta beror på elementens höga känslighet, ska försöka att dämpa dom något (ca: -2dB) genom att avkoppla med ett motstånd.

    **Not: Detta är den utprovade delningsfrekvensen där vi upplever att vi får 'bäst' resultat för respektive element kombination.

    Till index / top

    Intern koppling
    2010.06.29 Kopplade in alla element. Började med diskant elementen, använder vanlig högtalarkabel 2 x 0,75mm2 röd/svart och krympslang. Se bilder nedan. Tätar genomgångs hålet i baffeln med smältlim.


    Bakre diskanthögtalare / Tätning av genomgångshål i baffel


    Höger högtalare klar / Alla diskanthögtalare kopplade

    Använder 'normala' högtalar terminaler. För intern koppling av 8" elementet 7 terminal använder vi 2 x 1,5 RKUB (Bil-kabel) - BILTEMA.se[L9] som tvinnats ihop (Se bild nedan)

    Kopplar inte in delningsfiltrer denna gång. Kör 'Bi-Amp' med ett elektroniskt delningsfilter och två slutsteg, ett för diskant/hög-mellan register och ett för låg-mellan/bas register. Alla anslutningar löds naturligtvis.


    Inkoppling terminal / Tvinnar ledningar med skuvdragaren

    Till index / top

    Dämpning / Tätning
    Isolerade även färdigt och monterade tätningslist för baffel och botten. Använder 'vanlig' tätningslist av EPDM-cellgummi BILTEMA.se[L9] Art.nr#26451 - Använder även samma tätningslist under 8" högtalar elementen.


    Andra L-Delen av isoleringen i övre halvan



    Tätningslist under högtalarelement

    2010.06.27 Midsommar är avklarad, började att sätta i dämp material ikväll. Använder 'MYSA Gräs' från IKEA.se[L8] - Isoleringen består av 2 'L-Delar', ett 'L' i den undre delen av högtalaren och ett 'L' i den övre delen.


    Interna stagplattor på plats / Första L-Delen av isoleringen på plats (Nedre)

    2010.06.24 Tillverkade 4st stagplattor som ska sitta invändigt. Skulle ha varit enklare att montera dessa när högtalarna sattes ihop, men glömde det...

    Stagplattorna stagar sidorna och håller isoleringen på plats. Det blev lite 'trixigt' att sätta in stagen efteråt. Tillverkade även lite tvinnade ledningar, använder typ bilkabel 2x1,5mm2 för intern koppling, enkelt att tvinna med skruvdragaren.


    Interna stagplattor, färdiga att montera

    Till index / top

    Lådor
    2010.06.23 Satte ihop lådorna igår kväll. Spik/Limmade 20x20mm furu lister på gavel delarna, en i varje hörn samt en upptill och en nedtill. Front / Bak stycke kommer sedan att skruvas/limmas. När man skruvar är det viktigt att för borra så spricker inte furu listerna.


    Limning & Spikning av lister / Delar färdiga för montering

    Via en kompis har jag fått MDF-Board delarna färdig kapade enl. mått angivna längre ner på denna sida. Botten och baffel har jag sågat till själv vid ett tidigare tillfälle. Använder en vanlig infälld skruv terminal för anslutningen av högtalar kabel. Har även prov monterat alla element (Se nedan)


    Lådorna hopsatta, bafflar provmonterad / Bottnar provmonterade

    Till index / top

    'Piano lack' / lackering
    Kommer att sprutlackera lådorna med polyuretan, 2-komponentlack (Härdlack) - 'INTERNATIONAL Perfection' är en båtlack som ger en högblank polerbar yta. Har bl.a. använts vid lackering av el-gitarr kroppar med mycket bra resultat. Denna gång kommer jag att använda en likvärdig lack från BILTEMA.se[L9] art.nr# 36-538 2-Komponents polyuretanakryl färg (Mycket prisvärd!) - Kom ihåg att använda skyddsmask och sörja för bra ventilation när man jobbar med den här typen av färger..


    Element provmonterat / Båtlack två komponenters.

    Tips / Förberedelser:
    1. Städa upp där du ska lackera / sopa golvet!
    2. Täck allt som behöver skyddas från lack damm med täckplast / pressening eller liknande.
    3. Fukta golvet för att binda damm. (Blöt inte på för mycket! Golvet klarar kanske inte vatten, använd en mopp)
    4. Ställ i ordning för att lackera.
    5. Spraya runt i luften med finfördelat vatten, t.ex. en blom-spruta för att binda damm i luften
    (OBS! Spraya inte på det du ska lackera)
    6. Vänta 30-60 minuter efter moment 5 innan du lackerar.
    7. Torka av det du ska lagera med en 'Tag-Ragg' (Klibb-duk) strax innan du lackerar.

    Lite mera tips: Passa på att lackera tidigt på vårvintern (Minst partiklar i luften) eller när det regnar ute. Ställ in en luftfuktare och låt den gå en dag innan du lackerar. Passa på att lackera en 'övnings-bit' extra mdf-board för att öva polering på senare...

    V I K T I G T ! ! !
    Polyuretan-lack är inte att leka med! - Det är mycket VIKTIGT att du använder skyddsmask med passande filter klass A1/A2 för organiska gaser/ångor t.ex. Art.nr# 26350/26351 BILTEMA.se[L9] - Vi använder halvmask 'SUNDSTRÖM SR-100' med filter 'A2' + förfilter för lackdamm.

    Använd även skyddsglasögon för att inte få stänk och lack-damm i ögonen eller på dina glasögon om du har det, lack-damm från Polyuretan lack på plastglas är helt OMÖJLIGT att få bort = Glasögonen är förstörda!!!

    Lackera
    När man väl börjar att lackera, är det bra att tänka på bl.a. följande:
    1. Färdig blandad lack måste användas inom 6-10 timmar, när lacken börjar att bli för gammal (Över 5 timmar) kan man ev. späda på med nyblandad lack. Blandad lack åldras (Härdar) långsammare om den kan förvaras svalt.
    2. Första varvet måste härda ca: 8-10 timmar innan nästa lager läggs på.
    3. Om det är mer än 20-24 timmar mellan varje lager så måste ytan mattas ner och tvättas innan man kan lägga på ytterligare lager.
    4. Vänta MINST en vecka innan slut polering görs.

    Mellanslipning / Spackling
    Mellan varje varv gör vi en mellanslipning för att ta bort fiber resningar och ev. damm. Vi använder en vanlig oscillerande planslip med slip-papper med korn 1200, kanter tar vi med finkornig skumgummi slip-kloss (Alt. 'scotch-brite' duk).


    Andra lack mellan-slipningen

    Ev. spackling gör man enklast med ett plast spackel typ 'Plastic-Padding' - Spackla inte för mycket, det blir bara jobbigt att slipa av sedan. Om fogar i hörn är OK redan vid monteringen ska det normalt inte behövas någon spackling.

    Till index / top

    Polering
    För att få till den slutliga högblanka 'ytfinish' som vi vill ha så kvarstår poleringen. Mindre rinningar i lacken kan med fördel slipas ner med våtslipduk (Korn 1200+) innan poleringen. Använder 'Err-Bee Polercreme 103' (Går även att använda 'Autosol' eller slip-pasta art.nr# 36623 BILTEMA.se[L9] och en vanlig polermaskin med lammulls-hätta. Det är inte någon större skillnad på denna polering och att polera en bil eller båt.

    1. Börja att polera 'övnings biten' eller börja med en baksidan.
    2. Använd inte för lite poler/slip pasta från början. (Ett vanligt fel)
    3. Rör på / flytta på polerhättan över en större yta för att inte överhetta lacken.


    Poler/slip-pasta pålaggd / Polermaskin

    Polerar 2-4 varv med poler/slip pasta. Det går att använda vanlig 'Rubbing' men då får man nog ligga i och köra 4-6 varv. Sista poleringen görs med vanlig hård-vax.

    Till index / top

    Bafflar
    2010.06.02 Monterade ihop första baffeln ikväll. Målade diskant högtalarna inkl. fästvinklarna med matt svart spray färg igår kväll.


    En av bafflarna färdig monterad.


    Närbilder av diskant monteringen, har även målat baksidan av diskant högtalarna

    2010.05.31 Tillverkade 8st monteringsvinklar till diskant elementen i kväll. Använder 1,5mm aluminiumplåt. Popnitar vinklarna på baksidan av diskant elementens runda fästplåtar som jag har skruvat loss från driver/magnet. Grundmålar med 'ETCH PRIMER' som är lite frätande för att kunna fästa på aluminium. Kommer sedan att montera ihop fästplåt & drivare/magnet och måla allt matt svart. (Kvällens bilder är tagna med kamera mobil)


    Fästvinkel popnitad på diskanternas runda fästplåtar / d.o. grundmålade


    'ETCH PRIMER' för grundmålning av aluminium / Diskant driver/magnet utan den runda fästplåten

    2010.05.17 Skiss på montering av diskant element. Monterings vinkeln har pop-nitats fast i elementet. Med monterings vinklar enl. skissen så är det är inga problem att testa någon annan diskant placering, t.ex. den nya Y-Configutationen. Lutnings vinkeln kan behöva varieras, vi börjar med att prova 5-7 graders lutning från vertikal planet. Elementets bak kant (magneten) vilar på en 'gummikloss' 20x30x8mm för att förhindra att vibrationer uppstår.



    Skiss, diskantmontering

    Till index / top

    Bygget
    2010.05.16 'Höstens' bygg projekt startade lite tidigt. Sågade till baffel och botten igår kväll, limmade en 'extra' bit spånskiva 10x80x80mm för basreflex porten, använde en D50mm hålsåg och sågade upp basreflexportarna, sågade även upp ett D184mm hål i bafflarna för 8" bas elementet. Kollar på placering och montering av diskant elementen, kommer att tillverka fäst vinklar i plåt för att kunna skruva fast diskanterna, tog lite bilder.


    Ovan:
    Botten delar med basreflex port med rundade kanter.

    Vänster:
    Baffel med bas element och diskant element.

    (Högerklicka, välj 'visa bild' för större bilder)

    2010.05.01 Planeringen har påbörjats. Samlar nu in information, det finns antagligen ingen annan högtalare som det skrivits så mycket om i tidskrifter, på webb-sidor och i olika forum. Minst sagt en 'Folk-kär' skapelse. Längst ner på sidan ligger länkar till leverantörer & referenser.

    Till index / top

    Ritning / Konstruktion
    Det skrivs mycket om renovering, injustering och reservdelar till original högtalarna främst 'Sonab Carlsson' OA-6, OA-5, AO-12 o.s.v. men inte så mycket om kompletta DIY-Byggen 'DoItYourself'

    Här är en komplett uppsättning 'Grundritningar' - Innermått är tagna från ett exemplar 'Sonab OA-5 typ2' som kompisen Hasse 'TheHaze' äger. (Kan kompletteras om några oklarheter uppstår) - Med dessa mått blir innervolymen drygt 40 liter, har läst och hittat flera olika uppgifter om mått / volym ute på webben, allt från 40 - 47 liter? Kan det vara ytter volymen dom angivit?


    FRONT

    TOP / Baffel

    SIDA

    Ritningar (Ej i SKALA) - Högerklicka, välj 'Visa Bild' för större bilder!


    Fotografier - Invändigt, högtalarna saknar element / dämpkorg
    (Bilder tagna med mobiltelefon ksmera)


    2010.05.12 Har kollat ytterligare på lite olika mått uppgifter.

    Olika mått uppgifter OA5 / Sonab OA5mkII / PopBoxen
    ============================================================
    
                       Ytter   Inner
    OA5        Höjd    550,00  518,00  mm (Troels Gravesen)
               Bredd   240,00  214,00  mm
               Djup    430,00  404,00  mm
               Volym           44,78   Liter
    
    Sonab OA5  Höjd    610,00  578,00  mm ('Service manual SONAB OA-5 Typ II)
               Bredd   240,00  208,00  mm
               Djup    430,00  398,00  mm
               Volym           47,85   Liter
    
    Popboxen   Höjd    500,00  474,00  mm ('Pop-boxen')
               Bredd   230,00  230,00  mm
               Djup    365,00  365,00  mm
               Volym           39,79   Liter
    
    Uppmätt    Höjd    525,00  480,00  mm (Se ritning ovan)
    (Egen)     Bredd   240,00  208,00  mm
               Djup    430,00  415,00  mm				
               Volym           41,43   Liter
    
    

    Högtalar DATA 'SONAB OA-5 Typ II'

    DATA 'SONAB OA-5 Typ II' (Originalutförande år 1973)
    ============================================================
     Typ ........................... Rums-strålande / Basreflex
     Volym ......................... 47 liter
     Mått .......................... 240(B) x 610(H) x 430(D) mm
     Vikt .......................... 10 Kg
     Impedans ...................... 6,5 - 8 ohm
     Frekvensomfång ................ 37-18.000 Hz
     Tonkurva 42-15.000 Hz ......... +/- 4dB på golv mot vägg
     Delningsfrekvens .............. 2700 Hz
     Bas/Mellanregisterelement ..... 1st 22 cm 8 ohms Philips 9710 bredbandselement
     Diskantelement ................ 4 st 5 cm 8 ohms Peerless MT 20 HFC
     
    Fullständig service manual för 'SONAB OA-5 Typ II' (Från CarlssonPlanet.se)
    

    Till index / top

    Högtalarelement
    Det finns många bra leverantörer av reservdelar och komponenter för den som renoverar eller planerar ett 'nybygge' av Carlsson högtalare. Två av dessa är HifiKit.se[L1] och MINIC.se[L2]

    Har inte riktigt koll på parametrarna för att göra ett 'vetenskapligt' val av ersättnings element till högtalaren. Vi kommer antagligen att testa med ett 'Kostnadseffektivt' element för att så småningom konstatera att vi skulle nog inte ha varit så snåla och gått in för ett 'dyrare' alternativ redan från början. Det självklara valet är naturligtvis Obi F87 och Obi T22-oa.

    Nu skulle det ju vara alldeles för enkelt att gå på dom 'självklara' ersättarna. Vi har några 'Överblivna' baselement 'Visaton LMC20X' från ett tidigare projekt och kommer därför att börja våra forsök med dom. Diskant elementen blir 'Visaton DTC80SC'. Diskant elementen verkar att falla av lite för högt i nedre registret (Runt 3000Hz) så vi kommer att lägga delningsfrekvensen runt 2800-3000Hz, originalet ligger på 2700Hz. Bas elementet trummar på rätt bra ända upp över 5000Hz så det ska nog fungera att köra dom upp till den tänkta delningsfrekvensen.

    Hittade även en referens på http://www.carlssonplanet.com/forum/[R1] till Visaton W200NG som ersättnings element till OA-5 typII - Elementet tillverkas inte längre men vi kollade på några andra Visaton alternativ.

    Har bra erfarenhet av Visaton fabrikatet från tidigare högtalarbyggen, klart bra kvalite till bra priser. Visaton säljs bl.a. av Conrad.se[L3] man kan även handla direkt från Visaton.de[L4]



    Visaton DTC80SC i original utförande / Visaton LMC20X

    Ett alternativt diskant element är 'Visaton DTC80SC' som har ett mycket 'varm' framtoning. Priset, 55kr/st gör inte heller så ont. Problemet är att man antagligen måste modifiera dom rent fysiskt, återkommer om detta.

    Impedansen på alla element ligger på 8ohm så det borde inte vara så svårt att beräkna ett bra 2:A Ordningens Butterworth filter.

    Till index / top

    Bredbandselement
    I originalet (OA-5) används ett bredbands element, ett sådant element har 'normalt' hög känslighet och hög mekanisk Q-factor. I OA-5 och 'PopBoxen' använder konstruktören tricket med 'akustisk dämpning'. Genom att montera en 'nätkorg' och dämpmaterial direkt bakom elementet sänks resulterande Q-Värdet (QTS) och volym behovet minskar rejält. En beräkning för ett 'normalt' 8 tums bredbands element ger vanligtvis en volym på närmare 100 Liter för en basreflex låda, OA-5 och PopBoxen är mindre än hälften av den volymen.

    Varför använder man då ett sådant element kan man undra? - Svaret är givetvis 'transient' egenskaperna. Den höga känsligheten och elementets inbyggda mekaniska 'styvhet' gör mycket detaljrik återgivning möjlig, och det är främst den egenskapen som ger liv i ljudet.


    Visaton TW6NG Diskant element / Visaton BG20 Bredbands element

    Här är en lista på samtliga element som vi 'övervägt' vid element val.

    Komponenter / Material lista 'Rums-strålande' högtalare - Projekt 1
    ============================================================
     Bashögtalare Alt.1 ............ Obi F87            / HifiKit.se[L1]
     (Eq=Philips AD9710)
     Bashögtalare Alt.2 ............ Visaton BG20       / ELFA.se[L4]
     Bashögtalare Alt.3 ............ Velleman VDSSP8/8  / Electrokit.se[L6]
     Bashögtalare Alt.4 ............ Visaton LMC20X     / Conrad.se[L3]
     Diskanthögtalare Alt.1 ........ Obi T22-oa         / HifiKit.se[L1]
     Diskanthögtalare Alt.2 ........ AUDAX OTW5G        / MINIC.se[L2]
     Diskanthögtalare Alt.3 ........ Visaton TW6NG      / Conrad.se[L3]
     Diskanthögtalare Alt.4 ........ Visaton DTC80SC    / Conrad.se[L3]
    

    Till index / top

    Delningsfilter
    På 'Orginal' högtalarna har man lagt delningsfrekvensen på 2700Hz med ett första ordningens filter (6dB/oktav) för avkoppling på basregistret och ett andra ordningens filter (12dB/oktav) för mellanregister och diskant.
    Original filter 'Sonab OA-5 Typ2'

    Örat är som känsligast i området 3000-4000Hz - Det är lite extra problematiskt att lägga en delningsfrekvens för nära eller i detta område. Misstänker att man valt brantheten 6/12dB per oktav (1:a/2:a ordningens Butterworth) för att låta bas elementet (Bredbands högtalaren) färga mellanregistret så långt upp som möjligt för att få en 'mjuk' övergång till kon diskanterna. Denna 'problematik' uppstår i praktiken i alla 2 vägs högtalare, enklast löser man problemet genom att lägga delningsfrekvensen långt under eller långt över området 3000-4000Hz.

    För att beräkningarna av delningsfilter ska bli korrekta så måste man ha tillgång till högtalarens impedans skurva alt. impedans värde vid den tänkta delningsfrekvensen. Val av element och alla element data måste alltså vara klart innan beräkningarna genomförs. Läs mera om delningsfilter på
    Fredrik Nilsson's Webb-Sida[R5]

    Beräkning av delningsfilter görs enkelt med programmet 'Hifi Kit Easy CAD'

    Våra beräkningar för element kombinationen Visaton DTC80SC / Visaton LMC20X ger följande värden. (8ohm)

    Omräknat delningsfilter

    Komponentvärden 6/12dB/oktav
    ========================================
    Delningsfrekvens       L1         L2       C1
    2500                0,51mH    0,72mH   5,63uF
    2600                0,49mH    0,69mH   5,41uF
    2700                0,47mH    0,67mH   5,21uF
    2800                0,45mH    0,64mH   5,02uF
    2900                0,44mH    0,62mH   4,85uF
    3000                0,42mH    0,60mH   4,69uF
    3100                0,41mH    0,58mH   4,54uF
    3200                0,40mH    0,56mH   4,39uF
    3300                0,39mH    0,55mH   4,26uF
    3400                0,37mH    0,53mH   4,14uF
    3500                0,36mH    0,51mH   4,02uF
    3600                0,35mH    0,50mH   3,91uF
    3700                0,34mH    0,49mH   3,80uF
    3800                0,34mH    0,47mH   3,70uF
    3900                0,33mH    0,46mH   3,61uF
    4000                0,32mH    0,45mH   3,52uF
    

    Tillverkar 2st kretskort (PCB) av glasfiber kretskorts laminat 110 x 80 mm. Layout kan hämtas Här!

    Komponentvärden för vald delningsfrekvens enl. tabell ovan . Inkoppling och placering av komponenter framgår av skissen nedan.


    Inkoppling / komponent placering

    Till index / top

    Material / Kostnader
    Kommer att följa det uppmätta 'Originalet' så långt det är möjligt. Propotionerna bör hållas någorlunda, främst baffel storleken, dels för att rymma elementen med 'original' placering av diskant elementen framför bas elementet. Dels för att baselementet ska hamna på rätt avstånd från bakom liggande vägg. Har sett flera andra placeringar bl.a. på PopBoxen. Tror ändå att ursprungs placeringen blir en bra start position, kommer ev. att testa modifier ingen med 'Y' placering av diskant elementen.

    Material
    ========================================
    Givna kapmått förutsätter mtrl tj.19 mm sidor/front/bak samt,-
    mtrl tj.22mm top/botten. Beräkningen ger (Nästan) oförändrad inner volym.
    
    Lådans utvändiga mått H560 x B240 x D430
    
    1. 4st skivor 560 x 430 x 19mm - MDF Board (Sidor)
    2. 4st skivor 560 x 204 x 19mm - MDF Board (Fram/Bak)
    3. 2st skivor 394 x 204 x 22mm - Golv Spånskiva (Topp)
    4. 2st skivor 415 x 225 x 22mm - Golv Spånskiva (Topp)
    
    Lådans invändigt mått H516 x D395 x B204 = 41,06 Liter
    
    Kostnad t.o.m. 2010.05.15
    ========================================
    8st MDF-Board enl. ovan ................. 200 kr Färdigkapade
    1st Golv Spånskiva 22mm ................. 109 kr Lokala järnhandlaren
    2st Baselement 155kr/st ................. 360 kr (Inkl. porto) [L3]Conrad.se
    8st Diskant element 55kr/st ............. 560 kr (Inkl. porto) [L3]Conrad.se
    2st Komponentsats till Delningsfilter ... 303 kr (Inkl. porto) [L1]HiFiKit.se
    1st 'Mysa GRÄS' Täcke ...................  35 kr [L8]IKEA.se
    Diverse skruv m.m ....................... 100 kr Lokala järnhandlaren
    Färg / förtunning ....................... 250 kr
    Total                                    2280 kr
    

    Till index / top

    Akustisk dämpning
    Då vi inte använder ett bredbands element i basen så kommer vi även att utelämna den akustiska dämp korgen under bas elementet till att börja med. Lådvolymen är direkt lämplig för Visaton LMC20X elementet, kommer att köra med en 'normal' basreflex port.

    Alt. Funderar även på att prova med bredbands elementet Visaton BG20, när det blir aktuellt så kommer den akustiska dämp korgen under elementet antagligen att fungera ypperligt.

    Vi kommer ändå att tillverka och montera den justerbara dämpkorgen under bas / bredbands elementet, samt även montera in en 'modifierad' variant av vertikal stagningen som finns i 'orginalet' för att behålla möjligheten med 'dubbel L' dämpningen. Vi startar dock med en mera traditionell bas reflex dämpning. Genom att ändå sätta i stagningen så behåller vi möjligheten att även prova med 'original' dämpningen.

    Akustisk dämpning av bas/bredbands element

    'Mysa GRÄS'
    Kompisen Hasse 'TheHaze' tipsade om fiber täcket 'Mysa GRÄS' från IKEA.se[L8] och dess lämplighet som dämp material i högtalare, priset är helt OK! 35kr för ett täcke.


    'Mysa GRÄS' / 'Zachry Q12'

    Har kollat lite på det och jämfört med 'Zachry Q12' som vi använt tidigare. 'Mysa GRÄS' är något luftigare (Lägre vikt per dm2) och större, 'Mysa GRÄS' kostar mindre än hälften. - Ytan på täcket är polypropen väv med fyllning av polyesterfibrer. 'Zachry Q12' är tillverkat av samma material (polyesterfiber)

    Jämförelse / Dämpmaterial
    ========================================
    Material          Storlek mm   Tj. mm     Vikt g    Vikt g/dm2   Pris/st
    'Zachry Q12'..... 100x160 .... ~27 ...... 523 ..... 3,26 ....... 79kr
    'Mysa GRÄS' ..... 150x200 .... ~33 ...... 682 ..... 2,27 ....... 35kr
    

    Tjockleken är lite svår att mäta. Efter att respektive material har packats upp och fått ligga till sig så är 'Mysa GRÄS' något tjockare, ca. 33-35mm. Luft dämpningen verkar att vara nästan identisk, 'Zachry Q12' verkar att hålla emot för luft genom strömmning något mera. (Högre material densitet) Skillnaden är väldigt liten.

    Ytan på 'Mysa GRÄS' verkar inte att hindra dämpningen (Luft in flödet) - Som dämp material i 'dämpkorgarna' kommer Yt-skiktet även att ersätta den element strumpa som sitter i original högtalarna. Vi kommer att sy ytterkanterna med sy-maskin innan vi klipper till dämp materialet till element dämpningen.

    Till index / top


    Referenser / Länkar m.m.
    Honors to the brains behind - 'Äras den som äras bör' - som talesättet säger. Som vanligt så är det inte jag som kommit på allt detta. Här hittar ni länkar till referenser och leverantörer.

    Leverantörer:
    [L1]
    www.hifikit.se - Bl.a. ersättnings element till OA högtalare / Filterkomponenter
    [L2] www.minic.se - Bl.a. ersättnings element till OA högtalare / Filterkomponenter
    [L3] www.conrad.se - Bl.a Visaton högtalarelement
    [L4] ELFA.se - Bl.a Visaton högtalarelement
    [L5] Komplett element / Filter sats till SQ-50 C2 från Valutronic.se (En OA-5 klon')
    [L6] Electrokit.se - Div elektronik komponenter
    [L7] Rusta.se - EK-Material (Hyllplan)
    [L8] IKEA.se - Akustik dämpning 'Mysa Gräs' täcke
    [L9] BILTEMA.se - Bl.a. Banan-kontakter, Högtalarterminaler, Polyuretanlack m.m.
    [10] lautsprechershop.deAllt för högtalar byggaren!

    Referenser:
    [R1] Allt om Carlsson högtalare, principer, historia CarlssonPlanet.com
    [R2] Djupdykning i SONAB OA-5 mkII Skriver av Troels Gravesen (Mycket bra artikel!)
    [R3] Wikipedoa.org om Ortoakustik
    [R4] Artikel i RT nr#4 1964 'Pop-boxen' (4.1Kb .pdf fil)
    [R5] Läs mera om delningsfilter på Fredrik Nilsson's Webb-Sida
    [R6] Ljudtekniska Sälskapet (LTS)

    Till index / top


    'Disclaimer'
    The information given on this page is given on an 'As Is' basis and aimed for NON COMMERCIAL use only. The author can not be held responsible for any use of the information. Any registered product / trademark or company name on the page is the property of their respective owners. 'CARLSSON', 'CARLSSON LOUDSPEAKERS' and 'CARLSSON ORTHO-ACOUSTIC' is registered trademarks in Sweden owned by SSC (Stiftelsen Stig Carlsson) along with corresponding valid Swedish and U.S. patents regarding sound reproduction using speaker systems designed according to the 'CARLSSON ORTHO-ACOUSTIC' concept invented by Stig Carlsson.

    Notera!
    Det är helt personliga reflektioner och upplevelser vi skriver om på den här sidan, dessa är inte några 'Expert' kommentarer / utlåtanden. Vi rekommenderar INTE att någon ska göra dom ändringar / Modifieringar som vi gjort och som beskrivs på denna sida, då dessa HELT SÄKERT gör att alla garantier som leverantören utställt OMEDELBART upphör.

    Våra tester och slutsatser kan INTE, och ska INTE tas för intäkt att samma eller motsvarande resultat eller upplevelse kan erhållas eller efterliknas någon annanstans eller av någon annan.

    Till index / top


    Go Back!


    ©2010 SM2YER Goran