'DIY projekt'
Akustik-Panel
Projekt 7

INDEX
  • senast uppdaterat
  • Inledning
  • Akustik-Vägg - Diffusator-Panel
    - Absorbator-Panel
  • Kostnader
  • Akustik
    - Tidiga reflexer / Efterklang
    - Egenresonans
  • Referenser / Länkar m.m.
  • 'Disclaimer'

  • Andra sidor / DIY Projekt:
    - DIY Högtalarkablar och Signalkablar
    - Rundstrålande Högtalare - Projekt 1
    - Rundstrålande Högtalare - Projekt 2
    - PROTOTYP Högtalare - Projekt 3
    - Electrostat Hybrider - Projekt 4
    - Retro HiFi-Stereo
    - Lyssningsrum - Projekt 5
    - 'Sound Industry' Möbel - Projekt6
    - Surround anläggning
    - CNC-Fräsmaskin
    - DIY-Verkstad
  • Inledning
    Våren sommaren 2010 petade vi ihop en 'hyffsad' stereo-anläggning för totalkostnad under 10kkr. Här är sidan som beskriver vårat
    'NAD-Retro stereo' projekt.

    Det ena leder till det andra som det heter. När man har 'mixtrat' med att 'förbättra' sina möjligheter att avlyssna musik (Ljudinspelningar) så neutralt (opåverkat) som möjligt, så kommer man oundvikligen in på hur rummet påverkar ljudet och hur man uppfattar det.

    Denna sida beskriver våra försöka att åstadkomma 'Akustik-Paneler' som ska förbättra (Förändra) akustiken i vårat lyssningsrum.



    Senast uppdaterat
    2014.07.18 Har glömt att lägga till bild på dom färdiga diffusator panelerna, här är en bild på den nu kompletta akustikväggen.


    Färdig akustik vägg

    2013.10.01 Tog några bilder av dom färdiga absorbator panelerna, har låtit trycka upp lite snygga bilder på genomsläpplig banderoll väv.

    Häftar banderollväv / 2st Färdiga absorbator paneler

    2013.08.19 Prov monterar den första delen av akustik väggen, den är ganska lätt att sätta ihop. Använder 2st 56mm breda färdigmålade (Vita) foderlister. Har förborrat för alla skruvar, 2st skruv per panel / sida.

    En skjut panel tar ca 10 minuter att skruva upp (när den väl är tillverkad) - Den första panelen placeras över dörr hålet till min dator/skruvar hörna.

    Del 1 av akustik väggen monterad

    2013.08.18 Bygget har nu börjat att färdigställas, har skenor på plats och snickrar nu på absorbtions panelerna, har tillverkat 12st ramar med 10mm bakstycke. 8st 600x900mm och 4st 900x900mm.


    Skena med spår, övre vid tak / Undre på golvet

    Har målat baksidan av panelerna med vanlig vit lackfärg. Fyra av 600x900 ramarna används som 'bottendel' - Dom nedre hörnen förstärks med 2x19mm klossar per hörn.

    Förstärkta hörn i bottendel / Inslagsmuttrar i överdel

    Dom fyra andra 600x900 panelerna är dom som ska sitta övers, borrar in 2st inslagsmuttrar övers på varje hortsida. Skär till dämp material och påbörjar monteringen av denna. På varje bakstycke sitter ca: 30x50cm resonansdämpning av självhäftande 3mm tjock gummi asfalt matta, (Butyl/Bitumen gummi + Aluminium) från Biltema.se[L2]



    Nästa varv är ca: 10-12mm tjock 'lump-matta' också den från Biltema.se[L2] - Ytters lägger jag 2varv akustik dämpning 'MYSA GRÄS' från IKEA[L1]



    Med detta så är absorbator panel nästan klar, saknas endast tygfronten som häftas fast i den förberedda falsen, använder gardin 'VIVAN' från IKEA[L1] art.nr# 002.215.39, 70% polyster/30% bomull



    2011.04.29 Har inhandlat några hjul 'OTTOMANRULLE 30 X 34 MM' art.nr# 30-9741 från Clasohlson.se[L5] - Tanken är att använda två (Alt. fyra) per sektion på akustikväggen, har beräknat att vikten blir ca: 45-65kg per sektion. Rullarna klarar ca: 50kg per rulle.




    Skiss - Montering av hjul under nedre absorbator panelen

    Akustik-Väggen



    Skiss 1 - Akustikvägg

    Skissen visar en hel akustikvägg uppbyggd av akustikpaneler - 24st Diffusatorer (300x300x60mm) / 8st Absorbatorer (600x900x60mm) Panelerna har monterats i 4st ramar (900x2400x60mm) som löper på skenor i tak/golv, tillsammans bildar dessa en hel skjutbara akustik vägg.


    Skiss 2 - Akustikvägg / Sektion

    Skiss 3 - Akustikvägg / Sektion

    Panelerna skruvas ihop med vanlig träskruv. Kanter avslutas med vitmålad foderlist (Slätfoder) B57mm x Tj15mm x L2400mm.

    Tekniska data
    ============================================================================
    Storlek .....................................
    Vikt ........................................
    
    ============================================================================
    

    Diffusator-Panel
    Syftet med diffusatorn är att sprida tidiga reflexer >0,5s. - Vi försöker att skapa en diffusator som är lätt att använda (Applisera) i ett vanligt rum, samtidigt så ska den naturligtvis inte kosta för mycket.

    Grundidén med modul uppbyggnaden är att förenkla anpassasningen till den fysiska plats man vill sätta upp panelerna på. Modulerna kan monteras i ram, hängas på vägg o.s.v


    Skiss 4 - Diffusator modul 300x300x60mm


    Skiss 5 - Diffusator panel 600x900x60mm (Uppbyggd med 6st 300x300x60mm moduler)

    Panelen tillverkas med 300mm intervall. Std. format är 600x600 / 600x900 / 900x900, samtliga paneler har tjockleken 60mm. (Andra mått kan specialbeställas.)

    Tekniska data
    ============================================================================
    Storlek ..................................... H 300 x B 300 x D 60 mm
    Lägsta frekvens (Som kan påverkas) .......... >1200(1800**)Hz
    Högsta frekvens (Som kan påverkas) .......... <18000(20000**)Hz
    Vikt ........................................
    
    **Varierar något beroende på yta/material
    ============================================================================
    

    Absorbator-Panel
    Syftet med absorbatorn är att dämpa reflexer <0,5s (Efterklang)

    Vi försöker att göra absorbatorn så tunn (Flexibel/mångsidig) som möjligt genom att använda material med olika densitet i flera skikt.


    Skiss 6 - Absorbator modul / Genomskärning

    Panelerna har samma grund-mått som diffusator panelen (Se ovan) för att kunna kombineras med dessa.

    Dämpmaterialet i panelerna är flammskyddat enl. UL94 (CE) Polyesterfibrer 27,7 kg/kbm volymvikt - Akustikskum självsläckande (PU-skum) och CFC-fri (Freon) 31 kg/kbm volymvikt

    Tekniska data
    ============================================================================
    Storlek .............................. 600x900x60 mm
    
    ============================================================================
    

    Kostnader
    Sammanställer här kostnader per 2013.08.31

  • Resonansdämpning av bakstycke minst 1/3 av yta
    Ljuddämpningsplatta butyl/aluminium BILTEMA 369223
    Alt. Dämppapp, Bitumen BILTEMA 369211
  • Bottendämpning 500-700gr/m2
    Ljudisoleringsfilt BILTEMA 369222
    Alt. Dämpmaterial till högtalare BILTEMA 31605
  • Primärdämpning ca:300g/m2
    Dämpmaterial till högtalare BILTEMA 31604
    Alt. 'Mysa Gräs' IKEA 101.314.30

    Akustik
    Rummets akustik är den 'ljudmiljö' som våra öron ska inhämta information ifrån. Ljudmiljön påverkas av rummet (Golv/väggar/tak) och allt som är i rummet (Möbler/gardiner/mattor/människor)

    Några faktorer att ta hänsyn till när det gäller rumsakustik:
    • Direktljud (0s)
    • Tidiga reflexer (0-0,08s)
    • Efterklang (>0,15s)
      - Lyssningrum IEC (0,4s)
      - Opera (1,3s)
      - Konsertsal (2,2s)
      - Kyrka (1,4-12s)
    • Egenresonanser
    • (SWR/Rumsmoder)

    När man läser om akustik, diskuterar akustik skiljer man oftast (Läs alltid) på 'tidiga reflexer' och 'efterklang' - I praktiken är båda reflexer, men i dom tidiga reflexerna är ljudet i det närmsta 'ostört' av interfererande reflektioner och diffusion. Tidiga reflexer är oftast starka och påverkar direkljudet kraftigt, i vissa fall som med OA-Högtalare är dom tidiga reflexerna en del av ljudupplevelsen och helt avgörande för hur ljudet upplevs. I andra situationer kan kraftiga tidiga reflexer helt 'släcka ut' direkljudet inom ett frekvensspektrum genom att verka i motfas.

    Efterklang
    Här följer en liten utläggning om efterklang. Den är kanske inte 'helt vetenskaplig' - Det mesta är naturligtvis 'inspirerat' av bl.a. sånt som vi hittat på nätet som andra skrivit i ämnet, en komplett lista med länkar / referenser hittar du längst ner på sidan.

    Det vi människor uppfattar som 'God akustisk komfort' uppnås vid 0,4-0,5 s efterklangtid, någonstans i vår evolution har våra öron och hjärna lärt sig att tycka om just denna efterklangtid. Motsvarar kanske en mysig stengrotta eller jordkula, måttligt dämpad med djurhudar någon gång på stenåldern.

    Vid nivåer 0,7-0,9 s och uppåt börjar vi människor att uppfatta ljudreflexerna som ekon. På medeltiden blev det poppulärt att bygga stora stenkyrkor, långa efterklangtider blev något man eftersträvade eftersom detta visade på rummets storhet, när man talar i ett sådant rum så låter man som gud själv måste ha låtit.

    Med detta 'ljudideal' har människan utvecklat både sång och musik tekniker som passar dom långa efterklangtiderna. Symfonisk musik (Stråkar, pukor, horn) och opera är två exempel, orgelmusik ett annat exempel.

    Utan efterklang (Under 0,2 s) blir ljud mycket 'distinkt' bl.a. kan vi riktningsbestämma ett sådant ljud mycket bra. Människoröster med närhet är en typ av ljud som har denna karraktär. Lika ofta upplevs denna typ av ljud som påträngande eller obehagliga, Våra hjärnor har utvecklats för väääldigt länge sedan, denna typ av ljud hadde antagligen en annan innebörd då, våra hjärnor knyter kanske samman ljudet med instängdhet eller fara.

    Givet ovanstående så förstår man att ett bra lyssningsum ställer stora krav, nästan alla klangtider ovan är önskvärda, kanske inte samtidigt:

    - Korta efterklangtider, bl.a. sång (Visor)
    - Medellånga efterklangtider, bl.a. Akustik musik, piano, gitarr, kammarmusik.
    - Långa efterklangtider, bl.a. Orgelmusik, symfonisk musik, opera.

    Hur påverkar man akustiken i ett rum kan man undra? - Ljudet i ett rum kan påverkas på tre olika sätt, Det kan reflekteras, Absorberas och diffuseras - Vi kommer bara att försöka oss på att påverka ljudet främst med hjälp av absorbtion och diffusion. (Ljuder kan även påverkas genom diffraktion = Avböjas runt föremål)

    Saxat från LJUDLANDSKAP[R3] - 'Ljud som träffar en yta kommer att absorberas, reflekteras och transmitteras i olika grad. Reflektionen kan till viss del beskrivas med samma fysikaliska lagar som inom optik men om ytan har ojämnheter behövs även en diffus komponent för att beskriva ljudets beteende korrekt. En del av ljudet som reflekteras sprids i alla riktningar och en del sprids enligt de optiska lagarna. Om man inte tar med den diffusa delen i beräkningen så kommer man ofta att få för stora värden i mottagarpunkten.

    Som alltid när det gäller ljud så ändras beteendet med våglängden hos ljudet. Är våglängden stor i förhållande till ojämnheter i den reflekterande ytan så kommer mindre av ljudenergin att spridas diffust och reflektionen kommer att ske nästan helt enligt de optiska lagarna'

    Av ovanstående framgår bl.a. att ljud med olika frekvenser (Våglängder) påverkas olika beroende på diffusatorns olika fysiska egenskaper. Man kan m.a.o. påverka vilka frekvenser som ska påverkas genom att anpassa utformning och material när man konstruerar sina diffusatorer.

    Egenresonans
    Man kan beräkna rummets egenresonans ganska exakt. Givet rummets fysiska mått.

    formel för beräkning av resonansfrekvens: f = v / (2 x X)

    f = Grundton (Resonansfrekvens)
    v = Ljudets hastighet (340m/s)
    X = Ytornas avstånd


    Exempel:
    Ett rum med måtten D=3,5m / B=3,5m / H=2,25m kommer att ha följande egenresonanser

    - 48Hz mellan Vägg/Vägg
    - 79Hz mellan Golv/Tak

    Men hur gör man då för att undvika egenresonanser? - I ett vanligt hus är det mycket svårt att undvika egenresonanser, vår 'Moderna' byggnorm föreskriver att väggar ska vara parallella mot varandra, så även förhållandet mellan golv och tak. I ett studiobygge / konsertsal börjar man med att svedställa alla plana ytor i förhållande mot varandra.

    Länkar / Leverantörer / Referenser
    Honors to the brains behind - 'Äras den som äras bör' - som talesättet säger. Som vanligt så är det inte jag som kommit på allt detta. Här hittar ni länkar till referenser och leverantörer.

    Leverantörer:
    [L1]IKEA.se
    [L2]BILTEMA.se
    [L3]KJELL.com
    [L4]COOPBYGG.se
    [L5]ClasOhlson.se

    Länkar / Referenser:
    [R1]http://www.euphonia-audioforum.se/forums/lofiversion/index.php/t8880.html
    [R2]http://www.diffusor.com/Akustik.htm
    [R3]http://www.ljudlandskap.acoustics.nu
    [R4]http://www.akustiska-sallskapet.org Svenska Akustiska Sällskapet
    [R5]http://www.faktiskt.se/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=43442 - Mäta efterklangtider EN ISO 3382-2 Acoustics - Reverberation time in ordinary rooms
    [R6]http://arbetsliv.de/Region_8/PDF/Larsson_FTF_Rumsakustik_kvalitet.pdf
    http://www.tolvan.com/timdec/ - TimDec
    http://www.analogue.org/network/snabblektion%20i%20rumsakustik.htm
    http://www.csc.kth.se/utbildning/kth/kurser/DM1031/ingradio08/dokument/Akustik.pdf
    http://wiki.kontrollrummet.com/Akustikbehandling#H.C3.B6rn


    'Disclaimer'
    The information given on this page is given on an 'As Is' basis and aimed for NON COMMERCIAL use only. The author can not be held responsible for any use of the information. Any registered product / trademark or company name on the page is the property of their respective owners.

    Notera!
    Det är helt personliga reflektioner och upplevelser vi skriver om på den här sidan, dessa är inte några 'Expert' kommentarer / utlåtanden. Vi rekommenderar INTE att någon ska göra dom ändringar / Modifieringar som vi gjort och som beskrivs på denna sida, då dessa HELT SÄKERT gör att alla garantier som leverantören utställt OMEDELBART upphör.

    Våra tester och slutsatser kan INTE, och ska INTE tas för intäkt att samma eller motsvarande resultat eller upplevelse kan erhållas eller efterliknas någon annanstans eller av någon annan.




    Go Back!


    ©2010 SM2YER Goran