DIY-Projekt
433.92MHz Controller
För fjärrstyrning av bl.a. belysning


INDEX
  • Inledning
  • Senast uppdaterat
  • Installera RFLink FIRMWARE
  • Installera RasbperryPi OS
  • Installera_DOMOTICZ
  • Beskrivning
  • Budget / Transport
  • Referenser / Länkar m.m.
  • 'Disclaimer'




  • Inledning
    Bygger ihop en controller för fjärrstyrning av 433.92MHz utrustning, bl.a. fjärrkontroller & fjärrbrytare.

    Min DIY controller ska ersätta en kommersiell lösning 'TellStick NET V2' som jag inte är riktigt nöjd med.

    DIY lösningen kör på öppen programvaran (GPL), Allt styrs med 'Domoticz'[R1] som går på en Raspberry Pi dator. Ansluten via USB sitter radio-modemet, det är en ARDUINO MEGA med 'RFLink'[R3] firmware och 433.92MHZ RX & TX moduler.


    DIY 433.92MHz Controller in action
    Senast uppdaterat
    21.01.29 Min 433.92MHz kontroller vill inte känna av mina fjärr-kontoller, provar att köra reboot, verkar att hjälpa, lägger in två reboot per dygn i crontab.

    pi@raspberrypi:~ $ crontab -e-resize
    
    ## Lägger in två rader i slutet
    30 2 * * * sudo reboot
    30 14 * * * sudo reboot
    

    21.01.28 Har beställt en 3-fas kontaktor, planen är att fjärrstyra till/frånslag av el-patronerna i husets värmesystem. Primär värmekälla är vedpannan, men vi har även solpaneler och 2st elpatroner. Ibland är det bra (bekvämt) att sätta igång el-värmen, det kan t.ex. vara om man blir borta längre tid än planerat, eller om man blir sjuk.


    3-Fas kontaktor / Liten NORM-kapsling (Lånade bilder)


    3-Fas kontaktor kopplings-schema

    3-fas kontaktorn kommer att styras av en 'NEXA LCMR-1000' fjärrbrytare för inbyggnad, parallellt med fjärrbrytaren kopplar jag även en en manuell manöverbrytare och en LED indikering som indikerar att elpatronen är igång (ON).

    2021.01.27 Bygger ihop en komplett 433.92MHz controller, den ska ligga som 'reserv' - Styr nu allt från fönsterlampor till/frånslag motorvärmare / el-patroner o.s.v. - Då börjar det att bli lite känsligt om något går sönder, tänkte därför att det skulle vara bra med en komplett enhet i reserv.


    Reserv RaspberryPi med reserv radio-interface

    Till mitt 'reserv' radio-interface 3D-ritar och 3D-printar jag en kapsling i PLA plast. Ritar i 3D med 'Google SketchUp 8' och genererar utskriftskod med K8200 Repetier-Host / Slic3r.


    Ritar i 3D / Genererar iso kod för 3D utskrift

    Gör grund installationen enl. beskrivningarna nedan, i följande ordning: 1.
    Installerar RFLink FIRMWARE på Arduino MEGA radio-modemet, 2. Installerar RasbperryPi OS på Raspberry-Pi datorn och till sist 3. Installerar DOMOTICZ controller programvara på Raspberry-Pi datorn.

    Använder DOMOTICZ standard funktioner 'Backup/Restore' för att flytta över allt från ordinarie controller till min reserv-controller.

    2021.01.23 Har även lagt till en ljus-sensor 'NEXA LBST-604' Clas Ohlsson[L4] art.nr# 36-4617. Monterar sensorn i en fönsterkarm, fäster den på en liten bockad aluminiumplåt som även avskärmar ev. ljus innifrån rummet.

    Har lite problem med inställningar (LUX) på ljus-sensorn, just nu är det inte riktigt ljust ute, mera 'halvskymning' mest hela dagen. Mitt i vintern med mulet väder och kraftigt snöfall. Testar nu med fabriksinställningen 10LUX (Kör reset på ljus-sensorn), använder en app/smartphone för att få en uppfattning om ljusförhållanden, hur ljust/mörkt är 10LUX?


    Smartphone app 'LUX Light meter' / NEXA LBST-604 ljus-sensor

    Kvar att göra:
    Byta ut mottagar modulen
    Koppla in effekt-modulen
    Koppla in yttre antenn
    Lägga in ute belysningen
    Montera kontroller på väggen
    Lägga in brytare för motorvärmare
    Lägga in skymningsrelä Nexa LBST-604

    2021.01.22 Lägger in två st. fjärrbrytare för utomhusbruk, dom ska användas för att styra våra motorvärmare. Brytarna är inhandlade hos Clas Ohlsson[L4] art.nr# 36-6758 'Cotech' IP klass = IP44.


    Fjärrbrytare 'Cotech' art.nr# 36-6758

    Kopplar motorvärmar-kabeln via ett grenuttag för att även kunna koppla in en sladdlampa som jag hängt upp i garage fönstret, har gjort detta för att kunna se att värmaren går igång. (Kopplar ur sladdlampan när jag är säker på att vi har stabil funktion på fjärrbrytaren)

    2021.01.18 Har lagt in aktuell status på CPU-Temp, lagring m.m. på min DOMOTICZ-Host -->Här!

    Lägger även in ett script för att köra backup av /domoticz/ katalogen till en .tar.gz fil som sedan laddas upp till min backup lagring. Backup jobbet går i crontab kl. 01:20 varje natt. Kopierar även ut script och lite annat som kan behövas för ev. återställning av systemet.

    2021.01.18 Har räknat samman totalkostnaden för hela mitt fjärrstyrnings projekt, har inhandlat brytarna, kopplingsboxar och lite andra delar löpande under flera år, totalsumman är lite överraskande (Hög!) - Sammanställningen med inköpsställe och art.nr# ligger under Budget / Transport.

    2021.01.16 Har adderat text om installation av Raspberry OS och Domoticz programvara på RasbperryPi datorn samt hur man laddar upp RFLink firmware på en ARDUINO MEGA 2560.

    Har även adderat ett blockschema över hela 433.92 Controller bygget, schemat ligger under 'Beskrivning' längre ner på sidan.

    2021.01.15 433.92MHz controller bygget är nu klart! - Allt är igång och fungerar som tänkt, den tidigare lösningen med 'TellStick NET V2' styrningen är nu avstängd och nerplockad, avslutar mitt Telldus LIVE konto under kvällen - HejDå Telldus!!

    2021.01.15 Så är det dax för slutmontering av allt i EL-Kopplingsbox (Art. 46-2022) från BILTEMA.se[L4] - Löder in effekt-modulen, använder två korta 'Feedflex RG174/U' koaxialkablar som jag löder in på RF-IN och RF-UT på effekt-modulen. Den vita ledningen för spännings- matningen (5V/DC) till effekt-modulen leder jag in i samma hål som används för USB anslutningen.


    Slutmontering av effekt-steg / Allt klart inne i EL-Kopplingsboxen

    Skruvar upp det färdiga radio-modemet & Raspberry-Pi datorn på väggen i mitt radio-schack. Har även monterat min nya GP-Antenn på väggen utanför (Utomhus) - Använder BNC kontakter för att koppla in antennen till radio-modemet. Den externa antennen används bara för sändning (TX) - Använder en enkel 33,5cm trådantenn för mottagning (RX).


    Radio-modem & Raspberry-Pi controller nu färdiga och upsatta på vägg.

    2021.01.15 Lägger in ute belysningen, använder sedan tidigare brytare 'NEXA LCMR-1000' inbyggda i kopplingsdosa Art. 35-0010 från Biltema.se[L3] - Har förbättat mottagningen med en 33,5cm trådantenn.


    Brytare 'NEXA LCMR-1000' i kopplingsdosa Art. 35-0010 för ute belysning

    Lägger in brytarna som typ 'AC' med ID=0101XXYY i 'Domoticz' webb GUI (Använder olika ID 'XXYY' för dom olika brytarna), sedan är det bara att trycka på brytarens 'Learn' knapp (LED börjar att blinka) - Medans LED blinkar på brytaren klickar man på 'Test' i 'Domoticz' webb GUI. Brytaren klickar till/från två gånger. då är det bara att spara ner med 'Add device' så är det klart.


    Lägger in brytare 'NEXA LCMR-1000' i 'Domoticz' webb GUI

    2021.01.13 Har nu fått hem 'RXB6' mottagar moduler, beställde några kit med RX & TX moduler. Byter även ut TX modulerna då dom jag nu fått hem verkar att vara av bättre kvalite (Se bild nedan)

    Moduler med röda kryss (MS-FS-03V & FS1000A OLD) åker ut, ersätts av moduler med grön bock (RXB6 & FS1000A NEW)


    Gamla & Nya moduler / Nya RX & TX moduler monterade på interface-kortet

    Med den nya RX modulen monterad ökar räckvidden på mina fjärrkontroller betydligt (Nu 10-15 meter, minst!), väggknapparna kan nu monteras där dom var tänkta att vara. En nere i hallen i närheten av ytterdörren, och en vid sidan av ljus knappen i sovrummet.


    Radio-modem 'version-2' med nya RX & TX moduler i drift

    2021.01.10 Min 433.92MHz Controller och radio-modem är nu nästan färdiga, dom är nu även i skarp drift.


    Controller med radio-modem 'version-1' nu testade och igång / Kapsling på gång

    Monterar radio-modemet med 'Arduino MEGA 2560' tillsammans med mitt DIY interface kort, RX & TX modul samt effekt-modulen i en EL-Kopplingsbox (Art. 46-2022) från BILTEMA.se[L4] - Monterar 3st LED (Röd/Grön/Gul) på en liten bit VeroBoard tillsammans med 3st 220Ω 1/4W motstånd för indikering av 'Power ON', 'RX 433.92' och 'TX 433.92'.


    LED indikeringar

    Ändrar i 'Timers' på min 'Scen' för innerbelysningen, läste i 'Domoticz' användarforum att version 2020.2 har problem med styrning via funktionerna 'After / Before Sunset' och val av dagar med 'Weekdays', 'Weekends' och 'Everyday' - Använder nu bara 'On time' och 'Selected days' - Det verkar att fungera betydligt bättre.


    Modifierade tidsstyrda händelser i scen 'BELYSNING-INNE'

    2021.01.09 Bygger ihop radio-modemet, tillverkar ett interface kort av en bit 'Vero-Board' för att enkelt kunna koppla in RX & TX modulerna till min Arduino MEGA 2560. I 'version-1' använder jag TX modul 'FS1000A' och RX modul 'MX-FS-03V' (Har beställt RXB6, men har inte fått hem dom ännu...)


    DIY 433.92MHz Radio-modem (Version 1) färdig och igång

    För att testa kör jag med enkla tråd antenner, 33,5cm långa på både RX & TX modulerna. Räckvidden på TX modulen får klart godkänt! - Räckvidden på RX modulen är dessvärre UNDER 4meter.

    Har lagt in alla brytare i 'Domoticz',- allt verkar att fungera som tänkt, använder även tre fjärrkontroller, två väggmonterade 'NEXA IPT-1502' 2-kanals kontroller och en 'NEXA PBT-707' 3-kanals handkontroll - Samtliga fjärrkontroller använder CR2032 litium batterier, märker att räckvidden påverkas starkt av batteriets kondition.


    Fjärrkontroller 'NEXA PBT-707' & 'NEXA IPT-1502'

    Lägger även in en rad 'timers', ser på några forum att det kan vara lite problem med tidsstyrda aktiviteter, vi får hålla koll på detta.


    6st tidsstyrda aktiviteter inlaggda i scen 'BELYSNING-INNE'

    2021.01.02 Enl. uppgift på bl.a. 'rflink.nl'[R3] användarforum så ska TX modulen 'FS1000A' vara helt OK, men den medföljande RX modulen 'MX-FS-03V' ska tydligen besväras av högt egenbrus och vara väldigt känslig för störningar. Har därför även införskaffat en 'RXB6' 433.92Mhz Superheterodyne trådlös mottagar modul.


    433.92MHz RX modul 'RXB6'

    Kompletterar även med en GP antenn för utomhusbruk och två 'fjärrkontroller' i form av vägg brytare. Leverantör är m.nu[L2]


    GP-Antenn / Fjärrkontroll 'Väggbrytare'

    Har tidigare inhandlat en effekt-modul för 433MHz, driver den med 5V tillsammans med nuvarande 'TellStick Net v2' - effekt-modulen lämnar trax under 2W med nuvarande drivning.


    Sändar modul 'FS1000A' / 433MHz effekt-modul

    Effekt-modulen ska naturligtvis även användas med min nya 'DIY' controller för fjärrstyrning av 433.92MHz utrustning.

    433MHz effekt-modul data / 433MHz effekt-modul

    2020.12.30 Påbörjar ett projekt för att ersätta krånglande 'TELLDUS' grejer. Har kört en 'TellStick Net v2' i något år, nu får den plötsligt för sig att stänga av och slå på ALLA brytare när den vill...


    Schema / Händelselogg i TELLDUS Live

    På den vänstra bilden ser man schemalaggda händelser, på den högra bilden ser man händelser på tider (PÅ 23:18 & AV 18:35)som INTE finns i schemaläggaren? Jävligt irriterande.

    Har kontaktat support hos Telldus Live, dom startar om min schemaläggare, det ger ingen skillnad. Bör tilläggas att jag naturligtvis ALDRIG har lagt in att NÅGON belysning ska slå på strax före midnatt, eller att NÅGOT ska stängas av kl. 18:35...

    Installera RFLink FIRMWARE
    Senaste versionen av 'RFLink' FIRMWARE hittar man på 'rflink.nl'[R3] under 'DOWNLOAD FIRMWARE' - Filen ligger på google-drive, klicka på ikonen för att ladda ner (Se bild nedan) så laddas en .zip fil ner.


    Google-drive funktion för att ladda ner allt i en .zip fil

    Den nedladdade .zip filen innehåller allt som behövs för att ladda upp RFLink firmware[R3] till en 'ARDUINO MEGA 2560'[R2] - Packa upp filen, öppna den upp-packade katalogen.

    NOTE! Man ska inte använda standard ARDUINO IDE för att ladda upp RFLink firmware

    Gör såhär:
    1. Koppla in en 'ARDUINO MEGA 2560' till en USB port
    2. Starta 'RFLinkLoader.exe' (Tillåt att den körs / Kör som administratör)



    RFLink loader (Högerklicka välj 'visa bild...'

    3. Välj fil med knappen 'Select File',- välj filen 'RFLink.cpp.hex'
    4. Välj den com port som du kopplat en 'ARDUINO MEGA 2560' till
    5. Klicka på knappen 'Upload/Program firmware to device'


    Arduino ansluten via USB / Firmware laddas nu in...

    Nu laddas RFLink firmware upp till den anslutna 'ARDUINO MEGA 2560' datorn. När allt är klart så är det bara att koppla in 'ARDUINO MEGA 2560' till en USB port på den RaspberryPi controller som kör Domotizc programvaran.

    Installera RasbperryPi OS
    Så har vi kommit till installation OS på en RaspberryPi dator. Min RaspberryPi controller går på Raspberry Pi OS Lite (Buster) - Det är enklast att ladda ner och skriva ut OS direkt till ett microSD kort, sedan är det bara att starta upp RaspberryPi dator.

    pi@raspberrypi:~ $ lsb_release -a 
    No LSB modules are available.
    Distributor ID: Raspbian
    Description:    Raspbian GNU/Linux 10 (buster)
    Release:        10
    Codename:       buster
    

    Laddar ner en färdig image fil från raspberrypi.org[R4] - Skriver filen till ett lämpligt microSD minneskort, du behöver naturligtvis en minneskort-läsare i din dator. jag använder programvaran 'Win32DiskImager'[R5].

    1. Ladda ner och packa-upp Raspberry OS image fil
    2. Sätt in ditt microSD minneskort i kortläsaren (Notera enhetsbokstav)
    3. Starta programvaran 'Win32DiskImager'[R5] (Se bild)
    4. Bläddra till den upp-packade katalogen i p.1. välj image fil
    5. Välj till vilken enhet som filen ska skrivas till
    6. Skriv imagefilen till microSD minneskort i kortläsaren


    Win32DiskImager laddad med image filen '2020-05-27-raspios-buster-lite-armhf.img'

    För att sedan kunna komma åt min Raspberry-Pi via LAN-nätet behöver jag starta upp 'ssh' redan vid första uppstarten - Det gör jag genom att lägga in en tom textfil direkt i / (Root katalogen) på mitt minneskort, filen ska heta 'ssh'.

    Flyttar över microSD minneskortet till min Raspberry-Pi dator, Kopplar upp den via LAN-kabel och starta upp, om man har anslutit en bildskärm så visas IP-nummer på skärmen efter uppstart. Om du inte har någon bildskärm ansluten så måste man ta reda på vilket IP-Nummer som Raspberry-Pi datorn har fått, det kan man göra genom att titta i routern's DHCP logg, eller genom att scanna i LAN-nät med t.ex. 'Advanced IP Scanner'.

    Loggar in i Raspberry-Pi datorn med en ssh/telnet klient, jag använder 'Putty'[R6] - Loggar in med default användare och lösenord (pi/raspberry)

    Börjar med att köra 'sudo raspi-config'
    pi@raspberrypi:~ $ sudo raspi-config 
    


    raspi-config skärmdump

    Börjar med att expander filsystemet, välj '6 Advanced options' sedan 'A1 Expand filesystem'
    (Väljer att inte starta om)
    Ändrar till rätt tidszon, välj '5 Localisation Options' sedan 'L2 Configure time zone'
    Avsluta med 'Finish' och välj att starta om...

    Loggar in i Raspberry-Pi datorn igen för att slutföra installationen av RaspberryPi OS, börja med att byta lösenord för användaren 'pi' uppgradera sedan OS / systemfiler - kör:
    pi@raspberrypi:~ $ sudo pwd pi
    
    ### Skriv in ett nytt lösenord för användaren 'pi'
    ### Kör sedan uppdatering av OS/system
    
    pi@raspberrypi:~ $ sudo apt-get update
    pi@raspberrypi:~ $ sudo apt-get upgrade -y
    

    Installera DOMOTICZ
    Loggar in i Raspberry-Pi datorn igen för att påbörja installationen av 'Domoticz' kör:
    ## Installerar domoticz
    pi@raspberrypi:~ $ sudo curl -L https://install.domoticz.com | bash
    

    När filhämtningen har gått klart så startar configuration & installation av domoticz.


    'Domoticz' Installation

    Första bilden är en välkomst-skärm, sedan börjar configurationen. Först ska man välja hur man vill komma åt domoticz webb-gui, via http, https eller båda. Default är båda.


    'Domoticz' Installation

    Skriv in på vilka port nummer som respektive webb-tjänst ska gå på. Default är port 8080 för http och port 443 för https.


    'Domoticz' Installation

    Slutligen skriver man in vilken katalog som man vill att domoticz ska installeras till.

    Installationen är nu klar! - starta en webb-läsare och surfa till Domoticz webb-GUI.
    http://[Raspberry-Pi datorns IP-Nummer]:8080

    Nu är det bara att lägga till hårdvara, switchar o.s.v. - Börja med att lägga till hårdvara, namnge din hårdvara, välj 'RFLink Gateway USB' som 'Type', jag använder även mottagning (RX) och väljer att starta om (Köra reset) på mitt radio-modem en gång per timme. På bilderna nedan ser man att mitt radio-modem ligger på enhet /dev/ttyACM0. Avsluta med att klicka 'Add'


    Domoticz WEBB-GUI / Lägger in mitt DIY radio-modem

    Installationen är nu färdig!

    Beskrivning
    Kör 'Domoticz' Version 2020.2[R1] på en Raspberry Pi 2 B+ dator. DOMOTICZ har massor med bra funktioner med bl.a. Timers, Scenario och möjligheten att köra händelsestyrda script - Allt administreras via ett Webb-GUI.


    'Domoticz' Webb-GUI i PC / I Smartphone

    Radio-modemet ansluts till RasbperryPi datorn via USB, Radio-modemet består av en 'ARDUINO MEGA 2560' med 'RFLink'[R3] firmware, på den sitter sedan ett DIY interface-kort ett 433.92MHz mottagar/sändar kit från Electrokit.se[L1]


    Blockschema

    Inkoppling av 433.92MHz Mottagare & Sändare är ganska enkel, inkoppling av IN/UT gångar framgår även av bilden nedan.


    Koppling av 433.92MHz Mottagare & Sändare

    Växling av mottagning (RX) och sändning (TX) görs genom att respektive modul spänningsmatas från en digital utgång - D16 kopplas till (5V) på mottagar-modulen och D15 kopplas till (Vcc) på sändar-modulen, RF-Link firmware i arduino datorn styr till/frånslag av mottagaren och sändaren automatiskt, RX/TX modulerna kan m.a.o. aldrig vara igång samtidigt.

    Inkoppling
    =====================================================================
    Inkoppling MX-05V (FS1000A) (TX)
    ===========================
    Pin 1 = Antenna (when a pin is connected, otherwise use the antenna 
    solder contact FS1000A Output power improves with higher voltages. 
    Pin 2 = Ground
    Pin 3 = MEGA Pin 14 (TX Data)
    Pin 4 = MEGA Pin 15 (TX VCC) (~3 - 12 volts)
    
    An increase from 5 to 12 volts raises power with 10db. The increase 
    in VCC will also result in a slightly lower frequency making it easier
    to control RTS devices.
    
    Inkoppling MX-FS-03V (RX)
    ===========================
    Pin 1 = Ground
    Pin 2 = (RX Data)(Not used)
    Pin 3 = MEGA Pin 19 (RX Data)
    Pin 4 = MEGA Pin 16 (TX VCC) (~3 - 12 volts)
    =====================================================================
    

    Några noteringar Plus :-)
  • Prisvärt

    Några noteringar Minus :-(
  • Inte helt okomplicerat

    Budget / Transport
    Kostnader t.o.m. 2021.01.18
    ===============================================================================
    1st Arduino MEGA2560 rev 3 (Electrokit 41010030) ................ 399,00 399,00
    1st Raspberry Pi 2 1GB Model B (Electrokit 41013583) ............ 429,00 429,00
    1st Experimentkort 3-hål (Electrokit 10140003) ..................  56,00  56,00
    1st Stiftlist 2.54mm 1x40p (Electrokit 41001167) ................   9,00   9,00
    
    1st RX Modul RXB6 5pcs (Amazon.de) ........................ €9,99 102,00 102,00
    1st TX Modul (RX/TX kit) 3pcs (Amazon.de) ................. €7,99  82,00  82,00
    1st Effekt-Modul 433MHz 2W (Amazon.de) ................... €17,59 181,00 181,00
    
    1st EL-Kopplingsbox (BILTEMA.se 46-2022) ........................  84,00  84,00
    3st KOPPLINGSDOSA 005,IP65 (BILTEMA.se 35-0010) .................  84,90 257,70
    
    1st Skymningsrelä Nexa LBST-604 (Clas ohlsson 36-4617) .......... 199,90 199,90
    2st Fjärrströmbrytare för utomhusbruk (Clas ohlsson 36-6758) .... 179,90 357,80
    
    3st brytare NEXA LCMR-1000 (M.nu LCMR-1000) ..................... 129,00 387,00
    2st Trådlös väggsändare (M.nu IPT-1502) ......................... 139,00 278,00
    1st Aurel GP 433 Antenn (M.nu 650200313G) ....................... 399,00 399,00
    
    8st NEXA fjärrbrytare ...........................................  99,00 792,00
    ===============================================================================
    Totalt ................................................................ 4015,40
    

    Länkar / Leverantörer / Referenser
    Honors to the brains behind - 'Äras den som äras bör' - som talesättet säger. Som vanligt så är det inte jag som kommit på allt detta. Här hittar ni länkar till referenser och leverantörer.

    Leverantörer:
    [L1] electrokit.se
    [L2] m.nu
    [L3] BILTEMA.se
    [L4] Clas Ohlsson

    Länkar / Referenser:
    [R1] Programvara 'DOMOTICZ' http://domoticz.com/
    [R2] ARDUINO https://www.arduino.cc/
    [R3] FirmWare 'RFLink' http://www.rflink.nl/
    [R4] RaspberryPi http://raspberrypi.org/
    [R5] Programvara 'Win32DiskImager' https://sourceforge.net/
    [R6] Programvara 'Putty' http://Putty.org


    'Disclaimer'
    The information given on this page is given on an 'As Is' basis and aimed for NON COMMERCIAL use only. The author can not be held responsible for any use of the information. Any registered product / trademark or company name on the page is the property of their respective owners.

    Notera!
    Det är helt personliga reflektioner och upplevelser vi skriver om på den här sidan, dessa är inte några 'Expert' kommentarer / utlåtanden. Vi rekommenderar INTE att någon ska göra dom ändringar / Modifieringar som vi gjort och som beskrivs på denna sida, då dessa HELT SÄKERT gör att alla garantier som leverantören utställt OMEDELBART upphör.

    Våra tester och slutsatser kan INTE, och ska INTE tas för intäkt att samma eller motsvarande resultat eller upplevelse kan erhållas eller efterliknas någon annanstans eller av någon annan.




    Go Back!


    ©2010--2018 SM2YER Goran